Ο Περισσός ανοίγει τις πύλες του για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Ο Περισσός ανοίγει τις πύλες του για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Αποψη του κτιρίου του ΚΚΕ στον Περισσό

Το τεράστιο πανό που καλύπτει την πρόσοψη της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό στέλνει προς τα έξω το μήνυμα του 21ου Συνεδρίου: «Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό».

Αφίσες από σημαντικές στιγμές για την πορεία του ΚΚΕ και εργατικού κινήματος στήθηκαν σε εκθεσιακό σταντ, στο αίθριο, κοντά στην προτομή του Λένιν (έχει φιλοτεχνηθεί από τον σπουδαίο Μέμο Μακρή). Βήμα βήμα με κατεύθυνση προς το εσωτερικό του κτιρίου τα αισθητικά, αρχιτεκτονικά και εικαστικά στοιχεία ενώνονται με τη βαριά ιστορία του λαϊκού κινήματος και των 103 χρόνων από την ίδρυσή του ΚΚΕ.

Αυτό αποπνέει και το ψηφιδωτό, εξήντα τετραγωνικών μέτρων, που δεσπόζει στην είσοδο , στο εσωτερικό του κτιρίου του Περισσού, σε σχέδιο του μεγάλου Ελληνα χαράκτη και ζωγράφου Α. Τάσου (Τάσσου Αλεβίζου) -υλοποιήθηκε από τον Νίκο Ευγενίδη και την Κλειώ Μακρή. Είναι «μεταφορά» της ξυλογραφίας «Τα παιδιά της ασφάλτου», που ο Α.Τάσος είχε προσφέρει στο ΚΚΕ , στέλνοντας το μήνυμα ότι οι λαοί και η ιστορία κινείται προς τα εμπρός για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μια περιήγηση στο ισόγειο, όπως αυτή των δημοσιογράφων, το βράδυ της Τρίτης, ύστερα από πρόσκληση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ, θυμίζει περισσότερο μικρό ταξίδι στην ιστορία χωρίς να αφήνει εκτός «ξενάγησης» το αίτημα των καιρών και το βλέμμα προς το μέλλον…

Ολα είναι έτοιμα στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό για να διεξαχθούν οι συνεδριακές διαδικασίες. Μάλιστα, λόγω της πανδημίας, μοιάζει όλο το κτίριο να έχει μετατραπεί σε …αίθουσα συνεδρίων. Χώροι του έχουν διαμορφωθεί έτσι, ώστε και με οθόνες να μπορούν με πλήρη μέτρα υγιεινής να συμμετέχουν στην κορυφαία συλλογική διαδικασία οι σύνεδροι.

Ξεπερνούν τα 90 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο που έστειλαν μηνύματα, χαιρετίζοντας το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Η έναρξη του Συνεδρίου, θα γίνει στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου , την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 7.30 το απόγευμα, παρουσία προσκεκλημένων προσωπικοτήτων από διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής και του προεδρείου της Βουλής. Οι σύνεδροι θα συνεχίσουν τις εργασίες τους έως και την Κυριακή 27 Ιουνίου στο ανακαινισμένο κτίριο του ΚΚΕ στον Περισσό.

Η έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ περιλαμβάνει την μεγάλη αίθουσα συνεδρίων αλλά και χώρους όπου φυλάσσονται σπάνια ντοκουμέντα της ιστορίας του λαϊκού κινήματος αλλά και το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Μάλιστα, ακόμα σε τοίχους του κτιρίου υπάρχουν έργα τέχνης μεγάλων δημιουργών, κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών ενώ ανά διαστήματα εκτίθενται σε προθήκες ιστορικής αξίας αντικείμενα από τους αγώνες ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ, τις φυλακές και τις εξορίες.

Το «σπίτι του ΚΚΕ» (ή “σπίτι του λαού” όπως το λένε οι πιο παλιοί), από τότε που κατασκευάστηκε το 1985 (η τελετή θεμελίωσης έγινε στις 28 Ιουλίου 1980) αποτέλεσε την έδρα της Κεντρικής Επιτροπής και στεγάζει την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», τον «Οδηγητή» και τον ιστότοπο «902.gr».

Στο συνέριο θα γίνει απολογισμός δράσης της ΚΕ και όλου του κόμματος από το 20ο προς το 21ο Συνέδριο, και θα αποτυπωθούν οι εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, η κατάσταση του εργατικού – λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του κόμματος έως το 22ο Συνέδριο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έχουν δοθεί σε τρία κείμενα. Το πρώτο κείμενο των θέσεων έχει θέμα «Το Κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό. Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της Κεντρικής Επιτροπής και όλου του Κόμματος από το 20ό στο 21ο Συνέδριο». Το δεύτερο κείμενο έχει τίτλο “Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό – στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του ΚΚΕ οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας”.

Και το τρίτο κείμενο: “H ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, η κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα, η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και η παρέμβαση του ΚΚΕ”.

Παράλληλα, στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα γίνει η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter