Ο Πολ Σρέιντερ στο δρόμο της συγχώρεσης

Ο Πολ Σρέιντερ στο δρόμο της συγχώρεσης
Πηγή: Screenshot/YouTube

Το θέμα της απολύτρωσης, μόνιμο μοτίβο στα περισσότερα φιλμ του Πολ Σρέιντερ, το συναντάμε και στην τελευταία του δημιουργία που έχει τίτλο «Master gardener».

Master gardener (***)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2022 (111)

Σκηνοθεσία:  Πολ Σρέιντερ

Πρωταγωνιστούν: Τζόελ Ενγκερτον, Κιντέσα Σουίντελ, Σιγκούρνεϊ Γουίβερ

Ο λιγομίλητος Νάρβελ Ροθ, υπεύθυνος συντήρησης ενός  βοτανικού κήπου ιστορικής έπαυλης στη Λουιζιάνα αναλαμβάνει με βαριά καρδιά να εκπαιδεύσει την ατίθαση ανιψιά της αφεντικίνας του.

Ο επίμονος κηπουρός Νάρβελ Ροθ είναι ένας ιδιαίτερα σχολαστικός άντρας που μοιάζει να έχει αφιερώσει τη ζωή του στην φροντίδα των αγαπημένων του φυτών. Τα μαθήματα που παραδίδει στη νέα του βοηθό αποκαλύπτουν την εσωτερική γαλήνη ενός ανθρώπου που μαγεύεται από την ομορφιά της φύσης («είναι το μόνο έργο τέχνης που μας δίνεται δωρεάν και το συναντάμε απλόχερα γύρω μας καθημερινά» λέει στη μαθητευόμενη του) και πράττει σοφά και μεθοδικά σε ότι έχει να κάνει με τη ζωή του. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα για τον μυστηριώδη Νάρβελ. Τα σμιλευμένα τατουάζ σε ολόκληρο σχεδόν το κορμί του μαρτυρούν πως κάποτε ήταν ένας βίαιος άνθρωπος και φορέας ενός κατάπτυστου φυλετικού μίσους. Γύρω από το σκοτεινό παρελθόν του, ο Σρέιντερ συνθέτει ένα ισχυρό σύνολο ερωτημάτων γύρω από την ενοχή και την απολύτρωση.  Με κεντρικό αφηγηματικό σχήμα ένα ιψενικό τρίγωνο ο αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος αναρωτιέται αν ένας αποδεδειγμένα εκπρόσωπος του κακού μπορεί σε κάποια κομβική φάση της ζωής του να αλλάξει πορεία και χαρακτήρα. Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα του παρουσιάζονται με μια αφηγηματική συνέπεια που δεν φοβάται να φανερώσει τη μελαγχολία της λιτής ιστορίας αυτού του παράδοξου κηπουρού.  Ερμηνεία ζωής από τον Τζόελ Ενγκερτον.

Black stone (**1/2)

Κωμωδία ελληνικής παραγωγής 2022 (87)

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ιακωβίδης Πρωταγωνιστούν: Ελένη Κοκκίδου, Χούλιο Γιώργος Κατσής, Αχιλλέας Χαρίσκος, Κέβιν Ζανς Άνσονγκ

Ο δημόσιος υπάλληλος Πάνος εξαφανίζεται χωρίς καμιά ειδοποίηση και η μητέρα του Χαρούλα, αγωνιά. Όταν την ενημερώνουν ότι ο γιος της κατηγορείται για οικονομική απάτη η Χαρούλα αρνείται να το πιστέψει.

Πετυχημένο το σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Σπύρο Ιακωβίδη με μια εύστοχη λαϊκή κωμωδία από την οποία δεν λείπει ο επίκαιρος κοινωνικός σχολιασμός. Με ένα σκηνοθετικό εύρημα (δύο κινηματογραφιστές αναζητούν τα «φαντάσματα του ελληνικού δημοσίου») που οδηγεί τους πρωταγωνιστές να μιλούν on camera, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης θίγει με ένα έξυπνο συνδυασμό χαρμολύπης, γνώριμες και χρόνιες παθογένειες της νεοελληνικής κοινωνίας. Υποψηφιότητες για 7 βραβεία Iris της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ένα όμορφο πρωϊνό (Un Beau Matin) (**1/2)

Αισθηματικό δράμα διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (112)

Σκηνοθεσία: Μία Χάνσεν-Λοβ

Πρωταγωνιστούν: Λέα Σεϊντού, Πασκάλ Γκρεγκορί, Μελβίλ Πουπό, Νικόλ Γκαρσιά

Η μεταφράστρια Σάντρα δυσκολεύεται να βρει την ισορροπία στη ζωή της αφού εκτός του γεγονότος πως μεγαλώνει μόνη την οκτάχρονη κόρη της, ταυτόχρονα με τη φροντίδα του άρρωστου πατέρα της, βλέπει τον έρωτα να της χτυπά και πάλι την πόρτα.

Στο ερωτικό πάθος που πραγματεύεται η νέα δημιουργία της Μία Χάνσεν-Λοβ, η απλότητα και η αποστασιοποίηση (γνώριμα στοιχεία στη γραφή της σκηνοθέτριας του φιλμ «Το νησί του Μπέργκμαν») οδηγούν την αφήγηση σε κάποια ξεχωριστά μονοπάτια. Ένα ντελικάτο αισθηματικό δράμα πάνω στο πέρασμα του χρόνου που παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης από ανάλογα φιλμ, δύσκολα ξεφεύγει από τα γνωστά κλισέ.

Transformers: Η εξέγερση των θηρίων (Transformers: The Rise Of The Beasts) (**)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (127)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Κέιπλ Τζ. Πρωταγωνιστούν: Πιτ Ντέιβιντσον, Πίτερ Ντίνκλατζ, Ρον Πέρλμαν, Λούνα Λόρα Βαλέζ, Κρίστο Φερνάντεζ

Στο Μπρούκλιν των 90ς ο νεαρός Νόα Ντίαζ έρχεται σε επαφή με ένα Autobot ονόματι Μιράζ που έχει «ιερή αποστολή» την υπεράσπιση της ανθρωπότητας απέναντι στον εξωγήινο όλεθρο ονόματι Γιούνικορν.

Με τη μορφή πρίκουελ έρχεται το τελευταίο μέρος των «Transformers» που μεταφέρει την πλοκή στα 1994 και μας συστήνει για πρώτη φορά χαρακτήρες που θα αποκτήσουν κεντρική υπόσταση στα πέντε φιλμ που σκηνοθέτησε ο Μάικλ Μπέι μεταξύ 2007- 2017 και έσπασαν ταμεία με πάνω 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις. Άρωμα νοσταλγίας σε συνδυασμό με κάποια σπουδαία CGI εφέ στο σχεδιασμό της δράσης αλλά και πάλι χωρίς μια – πειστική  έστω – υποτυπώδη σεναριακή βάση.

Mafia Mamma (*)

Κωμωδία διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (101)

Σκηνοθεσία: Κάθριν Χάρντγουικ

Πρωταγωνιστούν: Τόνι Κολέτ, Μόνικα Μπελούτσι, Αλεσάντρο Μπρεσανέλο, Εντουάρντο Σκαρπέτα, Τόμι Ρότζερ

H Κριστίν Μπαλμπάνο νιώθει τον κόσμο της να διαλύεται όταν πιάνει τον άντρα της να την κερατώνει και βλέπει την επαγγελματική της ζωή να βρίσκεται σε τέλμα. Τα καλά νέα όμως έρχονται από την Ιταλία και με τη μορφή μιας διαφορετικής κληρονομιάς.

Η πάλαι ποτέ ικανή Κάθριν Χάρντγουικ («Δεκατριών») που έχει πιο πετυχημένη στιγμή στην καριέρα της το δημοφιλές «Λυκόφως» του 2008 έχει χάσει τελευταία τον προσανατολισμό της. Μετά από το αφόρητο μελόδραμα «Μου λείπεις ήδη» (ξανά με την Κολέτ δίπλα στην Ντρου Μπάριμορ) το «Mafia Mamma» έρχεται να προστεθεί στη λίστα αφελών μοντέρνων κωμωδιών που αντλούν δύναμη από το τοτέμ του «Νονού».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter