Συνθήκη Λωζάνης: Σε πανικό το Μαξίμου, αλλά καλύπτει Συρίγο που επιμένει για «παρωχημένες διατάξεις» (Videos)

Συνθήκη Λωζάνης: Σε πανικό το Μαξίμου, αλλά καλύπτει Συρίγο που επιμένει για «παρωχημένες διατάξεις» (Videos)

Επιχειρεί ανεπιτυχώς να… συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ο Άγγελος Συρίγος μετά τις προκλητικές δηλώσεις περί «παρωχημένης» Συνθήκης της Λωζάνης. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου βρίσκεται σε πανικό, προσπαθώντας να καλύψει τον «γαλάζιο» βουλευτή, με συνεχείς παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, συνοδευόμενες από επιθέσεις κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Άγγελος Συρίγος εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης στα πάνελ των ενημερωτικών εκπομπών, επιμένοντας στον όρο «παρωχημένη», εξαπολύοντας επίσης δριμύ κατηγορώ στην αντιπολίτευση για το γεγονός πως σχολίασε τις χθεσινές του δηλώσεις, για τις οποίες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε πως… «διαστρεβλώθηκαν».

«Δεν μίλησα για αναθεώρηση της Συνθήκης. Είπα ότι είναι παρωχημένη. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι αυτονόητο», σημείωσε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας τα εξής: «Να συζητάμε για διατάξεις νεκρές; Παρωχημένες; Όταν συζητάμε για κάτι παρωχημένο δεν σημαίνει ότι αναθεωρείται. Δεν συζητάμε για αναθεώρηση».

«Είπα ότι εξαιρώ από όλη αυτή τη Συνθήκη τα θέματα συνόρων και μειονοτήτων. Όχι βέβαια», πρόσθεσε, σε μία προσπάθεια να καλυφθεί από τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Συρίγου – Να πάρει άμεσα θέση η κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Περιμένουμε μία τίμια και ειλικρινή δήλωση από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ανεξήγητος ο λόγος για τον οποίο αρχίσατε να βάζετε στο τραπέζι ένα ζήτημα που θα ήθελε πάρα πολύ να συζητήσει η Τουρκία», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης που βρισκόταν στο ίδιο πάνελ.

Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Για τη ΝΔ η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «ιερή» ή «παρωχημένη», ανάλογα πώς τη βολεύει! (Video)

Η κάλυψη από Μαξίμου

Πλην του Άγγελου Συρίγου, σημαίνοντα στελέχη της ΝΔ και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στα τηλεοπτικά πάνελ, επιχειρώντας να «σβήσουν» τη φωτιά που άναψε ο πρώην υπουργός.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Δημήτρη Τσιόδρα στον ΑΝΤ1. Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι η Συνθήκη της Λωζάνης «αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των ελληνοτουρκικών σχέσεων», σημειώνοντας ότι η θέση της κυβέρνησης «είναι σαφής και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ».

Πάντως σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του, σημειώνοντας ότι ο Συρίγος «προφανώς δεν αναφερόταν στα σύνορα». «Έχει διευκρινίσει ο ίδιος τι εννοούσε. Ο κύριος Συρίγος είναι και ακαδημαϊκός και προφανώς μέρος των δηλώσεων ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχει εξηγήσει ο ίδιος ότι, η δήλωσή του δεν αφορούσε τα σύνορα και τη μειονότητα. Το λέω καθαρά, πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάνης», συμπλήρωσε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου.

 

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. Σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Συρίγου ως «επιστημονική ανάλυση».

«Η Λωζάνη είναι το στέρεο διεθνές θεμέλιο που ρυθμίζει τα θέματα της περιοχής. Η χώρα μας είναι κατά του οποιουδήποτε αναθεωρητισμού και μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας μας έκανε αναφορά στην ανταπάντηση του στον κ. Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο κ. Συρίγος το πρωί χθες στην εκπομπή σας μίλησε με την επιστημονική του ιδιότητα για κάποια επιμέρους σημεία του κειμένου, τονίζοντας ότι δεν αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα. Ήταν μια επιστημονική ανάλυση για συγκεκριμένους όρους που αναφέρονται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν επιδοθεί στη γνωστή κυβερνητική τακτική εξαπολύοντας επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση επειδή… σχολίασε τις εμπρηστικές δηλώσεις του πρώην υπουργού.

Διαβάστε επίσης: Κασσελάκης: Δώρο στον Ερντογάν από τη ΝΔ για τη Συνθήκη της Λωζάνης

«Ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται σε ώρες Αμερικής και γίνεται ο επισπεύδων μιας κατάστασης που δεν δημιουργήθηκε όλη την ημέρα. Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι σχολιαστής των social media, είναι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Διαχώρισε τη θέση του ο Πέτσας

Και ενώ λάμβανε χώρα η συντεταγμένη επιχείρηση κάλυψης των δηλώσεων Συρίγου, δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις που εξέφρασαν -προσεκτικά- την τήρηση αποστάσεων από τα όσα είπε για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο πρώην υπουργός.

«Εάν ρωτάτε εμένα, καμία σχετικοποίηση της Συνθήκης δεν χωρεί», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας στο Open TV. Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον «γαλάζιο» βουλευτή και πρώην υπουργό «Άρα δεν είναι παρωχημένη;», για να λάβει την απάντηση. «Σε καμία άποψη».

«Άποψη, όπως ένα καθηγητής, για τέτοια θέματα μπορεί να έχει, αλλά δεν έχει να κάνει με τη δική μου τοποθέτηση και νομίζω με τη θέση όλων όσων ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Η θέση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί πολλές φορές. Οποιαδήποτε συζήτηση για σχετικοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης και αποστρατικοποίηση νομίζω είναι όχι άκαιρη, αλλά βλαπτική», σημείωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter