Ελληνοτουρκικά: Για τη ΝΔ η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «ιερή» ή «παρωχημένη», ανάλογα πώς τη βολεύει! (Video)

Ελληνοτουρκικά: Για τη ΝΔ η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «ιερή» ή «παρωχημένη», ανάλογα πώς τη βολεύει! (Video)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Εντύπωση προκάλεσε σήμερα η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, καθηγητή Αγγελου Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάνης που «είναι παρωχημένη» και το «97% δεν έχει καμιά αξία». Ομως αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα υποστήριζε ο κ. Συρίγος με πάθος το 2020.

Αρκετοί ερμήνευσαν τις σημερινές δηλώσεις ως «ζέσταμα» για ελληνοτουρκικές συμφωνίες στο πνεύμα της λεγόμενης προσέγγισης που έχει εγκαινιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν.

Διαβάστε επίσης: «Λαγός» Μητσοτάκη ο Αγγ. Συρίγος; «Παρωχημένη» η Συνθήκη της Λωζάνης – «Το 97% δεν έχει καμία αξία»

Επειδή η πάγια απάντηση της Ελλάδας προς τις απαιτήσεις της Τουρκίας για «γκρίζες ζώνες», «τουρκική μειονότητα» κ.λπ. είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, οι νέες δηλώσεις του Αγγελου Συρίγου ακούγονται περίεργα.

Ο θεωρούμενος ως ειδικός στα ελληνοτουρκικά, βουλευτής της ΝΔ, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η Συνθήκη «είναι παρωχημένη»

Συνομιλητής τού υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν θέλει αναθεώρηση της Συνθήκης, αλλά ο κ. Συρίγος δεν απάντησε σε αυτό. Προχώρησε παραπέρα λέγοντας ότι η Συνθήκη έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. «Το 97% αυτών δεν έχει καμία αξία», είπε.

Τι έλεγε το 2020

Πριν από 3 χρόνια, στις 29 Δεκεμβρίου 2020 (πάλι στον ΣΚΑΪ) ο κ. Συρίγος έλεγε: «Συνθήκες όπως της Λωζάνης που καθορίζουν σύνορα θεωρούνται ιερές. Δεν τις αγγίζεις». Μάλιστα τότε είχε συγκρίνει την Τουρκία με τη ναζιστική Γερμανία επειδή ήθελε να αλλάξει σύνορα.

Επειδή τα πράγματα δεν είναι αστεία, να αλλάζει απόψεις ένας «ειδικός» σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επειδή η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι απαραβίαστη, είναι προφανές πλέον ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει εκπλήξεις στα ελληνοτουρκικά.

Αλλώστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αυθόρμητα είχε μιλήσει για «παραχωρήσεις».

Η τοποθέτηση του Αγγελου Συρίγου για την «παρωχημένη» Συνθήκη της Λωζάνης

Η τοποθέτηση του Αγγελου Συρίγου για την «ιερή» Συνθήκη της Λωζάνης (στο 9:00 του βίντεο)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter