Ο Βενιζέλος αποκαλύπτει: Ο Σόιμπλε μου είπε για Grexit σε ένα υπόγειο στην Πολωνία (Video)

Ο Βενιζέλος αποκαλύπτει: Ο Σόιμπλε μου είπε για Grexit σε ένα υπόγειο στην Πολωνία (Video)

Στοιχεία ταινίας τρόμου έρχονται στο νου μας όταν ακούμε την αφήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν για πρώτη φορά του μίλησε για την έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, από το ευρώ. Ο λόγος στον Ευάγγελο Βενιζέλο που μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά.

Όπως φαίνεται ήταν η εμμονή του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας που τότε είχε απέναντί του τον Ευάγγελο Βενιζέλο*, σημαντικό στέλεχος των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά (την μεγαλύτερη περίοδο Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αλλά διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών)

Η σκηνή σε ένα ξενοδοχείο στην Πολωνία όπου πρέπει να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο…

Ο λόγος στο Ευάγγελος Βενιζέλο:

Αναζητήσαμε έναν χώρο, μας είπαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου ότι μπορούμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο, όπου υπήρχε ένα μπαρ, ένα κλασικό για την πόλη μπαρ, το οποίο ήταν κλειστό. Ήταν σκοτεινά, ανάψαμε ένα φως, άρα υπήρχε μια συνθήκη η οποία ήταν αρκετά απειλητική γιατί υπήρχε ημίφως. Καθίσαμε σε μια γωνιά υπήρχε ένα τραπέζι του μπαρ, ένας μικρός καναπές στον οποίο κάθισαν οι δύο Γερμανοί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γκέρκ Άσμουσεν.

Πάντα το σχήμα ήταν ένας συν ένας και από την άλλη μεριά, σε δύο μικρές πολυθρόνες καθίσαμε ο Γιώργος Ζανιάς και εγώ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αρκετά ταχύς και άμεσος, ευθύς, χωρίς προλόγους. «Ας συζητήσουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», ήταν η χαρακτηριστική φράση. Άρα έθεσε το ζήτημα αμέσως στο τραπέζι και άρχισε ένα γκραν γκινιόλ, το οποίο κράτησε 90 λεπτά. Ο Σόιμπλε με τη βοήθεια του Άσμουσεν μας ανέπτυξε το επιχείρημα πόσο ευνοϊκό θα ήταν για την Ελλάδα να αποχωρήσει προσωρινά υποτίθεται από το ευρώ και όταν ανακάμψει, όταν ξανά αποκτήσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ευρωζώνη, το βλέπουμε».

«Ήταν μια σχέση ουσιαστική και ειλικρινής. Στο τελευταίο λοιπόν Eurogroup, στο οποίο μετείχα τον Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης στο χρέος και λίγο πριν τις εκλογές, είχαμε μια ιδιωτική συνομιλία, μια προσωπική συνομιλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο του Eurogroup και του είπα τότε «σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ειλικρίνειά σου και γιατί μείνατε πιστός σε όλα όσα συμφωνήσαμε». Μπορεί να συμφωνούσαμε δύσκολα, αλλά αυτά που συμφωνούσαμε τηρούνταν και κυρίως υπήρχε μία ειλικρίνεια στις σχέσεις μας. Και τότε, με το ιδιόρρυθμο αλλά υπαρκτό χιούμορ του, μου απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «κοίταξε, δεν σου είπα πολλά ψέματα επειδή συζητούμε μεταξύ μας στα αγγλικά και ως εκ τούτου έχουμε περιορισμένες εκφραστικές δυνατότητες. Εάν μιλούσαμε στα γερμανικά, θα σου είχα πει πάρα πολλά ψέματα», κατέληξε.

* Ευάγγελος Βενιζέλος – Κυβερνητικές θέσεις:

Διαβάστε επίσης:

Γκρεμίζουν τις βάσεις των περιφερειακών πανεπιστημίων

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Συρίγου – Να πάρει άμεσα θέση η κυβέρνηση Μητσοτάκη

H κυβέρνηση ψάχνει σωσίβιο στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Χάρβαρντ μετά από κατηγορίες για αντισημιτικά σχόλια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter