Οι αντιεμβολιαστές και η ακροδεξιά πολώνουν τον Καναδά

Οι αντιεμβολιαστές και η ακροδεξιά πολώνουν τον Καναδά

Οι Καναδοί αντιεμβολιαστές διαδήλωσαν στην Οττάβα κατά των υγειονομικών περιορισμών και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αναγκάζοντας τον Καναδό πρόεδρο Τζάστιν Τρυντώ να καταφύγει σε ασφαλές μέρος με τη συνδρομή των Μυστικών Υπηρεσιών.

Η πορεία από το «κονβόι ελευθερίας» αναμενόταν πως θα ήταν μια δύσκολη αποστολή για τους ιθύνοντες, μιας και πλήθος ακροδεξιών και οργανωμένων αντιεμβολιαστών θα έκαναν την εμφάνιση τους ενώ και ο υπεύθυνος ασφαλείας του κοινοβουλίου είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές πως η Κυριακή (30/1) θα ήταν μια δύσκολη μέρα.

Το πλήθος που κατέκλυσε την καναδική πρωτεύουσα παραμένει ακόμη στους δρόμους της και διαμηνύει πως δεν θα υποχωρήσει εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του, όπως η άρση των υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Αν και ο «αρχιτέκτονας» της συγκεκριμένης δράσης και ιδρυτής της ακροδεξιάς Καναδικής Ενότητας δήλωσε πως ο Τρυντώ πρέπει να «συλληφθεί και να κατηγορηθεί για προδοσία καθώς επίσης και για την συμμετοχή στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.»

Οι αντιεμβολιαστές διαδηλωτές έχοντας προηγουμένως συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, πλέον «σφυροκοπούνται» μιας και το βράδυ της Κυριακής καταγράφηκαν επεισόδια βανδαλισμού μέχρι και στο καναδικό μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, προκαλώντας την αντίδραση τόσο των καναδικών ΜΜΕ, όσο και των καναδικών διωκτικών αρχών.

Η συντηρητική αντιπολίτευση στον Τρυντώ, που έτσι και αλλιώς έψαχνε σανίδα σωτηρίας μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, αγκάλιασε τις συγκεκριμένες διαδηλώσεις παρότι γνωρίζει πως το 90% των ενηλίκων κατοίκων του Καναδά είναι εμβολιασμένοι.

Επίσης, πολύτιμοι σύμμαχοι των Καναδών αντιεμβολιαστών ήταν γνωστές προσωπικότητες της Δεξιάς και της ακροδεξιάς όπως το ακροδεξιό ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Έλον Μάσκ, ο νεοσυντηρητικός φιλόσοφος Τζόρνταν Πίτερσον και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Από την άλλη, ο Τρυντώ και οι φιλελεύθεροι των οποίων ηγείται ετοιμάζονται να περάσουν από το κοινοβούλιο έναν νέο νόμο για την «ψηφιακή βλάβη» (online harm) που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση των Φιλελεύθερων, οι οποίοι διαβαίνουν ακόμη τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης τους. Η κυβέρνηση με αυτό τον νόμο ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να ελέγξει την δημοσίευση περιεχομένου μίσους σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram, το YouTube και το Pornhub.

Σε κάθε περίπτωση, η «εξέγερση των αντιεμβολιαστών» έδειξε πως η πολιτική βιωσιμότητα των μέτρων υγειονομικού περιορισμού δεν είναι αυτονόητη αλλά διαρκές επίδικο, ακόμη και όταν θεωρείται μια μειοψηφία είναι στο περιθώριο της κοινωνίας και της πολιτικής. Βέβαια, αποδείχθηκε πως η μειοψηφία αυτή μπορεί να οργανωθεί, να κινητοποιήσει το ακροατήριο της και να δημιουργήσει εξελίξεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter