Οι εκλογικές συνεργασίες… πάνε στο συνέδριο ΜέΡΑ25

Οι εκλογικές συνεργασίες… πάνε στο συνέδριο ΜέΡΑ25

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για εκλογικές συνεργασίες, ακόμα και η δυνατότητα για ψήφο ανοχής σε μια «προοδευτική» κυβέρνηση μετεκλογικά, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την έναρξη του συνεδρίου του ΜέΡΑ25, παρουσία και του πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας και μέλους της Προοδευτικής Διεθνούς, Τζέρεμι Κόρμπιν. Με σύνθημα «Ρήξη, είναι η μόνη απάντηση στην κρίση», το ΜέΡΑ25 συνεχίζει τον ανοιχτό διάλογο που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 από τη Δραπετσώνα.

Η μακρά συζήτηση, μεταξύ των μελών και των φίλων του, για τις πολιτικές θέσεις του, περνούν σε νέα φάση. Τα στελέχη και ο επικεφαλής του Γιάνης Βαρουφάκης, καλούν τον κόσμο της εργασίας, επιστήμονες, νέους, φοιτητές, να δώσουν το “παρών” στο Β΄μέρος του 1ου συνεδρίου του (12-15.5.2022) για να συνδιαμορφώσουν το πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο του κόμματος. Προβάλλουν ότι υπάρχουν λύσεις , με έμφαση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και απαντήσεις ακόμα και με όρους διακυβέρνησης υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και κατά της λεγόμενης “παρασιτικής ολιγαρχίας” . Στις 19.30 απόψε, Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, στον «Ελληνικό Κόσμο» (Πειραιώς 254, Ταύρος), θα πραγματοποιηθεί η πολιτική ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως ο ίδιος ο ίδιος έχει επισημάνει, θα απαντήσει χωρίς περιστροφές σε ερωτήματα όπως : «Τι σημαίνει προοδευτική συγκυβέρνηση (ή έστω ψήφος ανοχής) για το ΜέΡΑ25; Ποιες 7+1 Τομές προτείνουμε; Ποια η θέση μας για το ΝΑΤΟ;»

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του (Ραδιόφωνο ΕΡΤ -Πρώτο Πρόγραμμα) σχολίασε αρνητικά τις αποχωρήσεις στελεχών από το ΜεΡΑ25 από τότε που ιδρύθηκε. Όπως σημείωσε, «ο λόγος που φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 -και το φτιάξαμε ξέρετε άνθρωποι που δεν αγαπάμε τα κόμματα, δεν είμαστε καριερίστες της πολιτικής , όποιος μπήκε στο ΜέΡΑ25 με στόχο την καριέρα έφυγε γρήγορα- είναι ότι μετά το 2015 μελετήσαμε την ήττα μας, την ήττα του ΟΧΙ εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος, είδαμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη, είχαμε το DiEM25 με 130.000 μέλη πανευρωπαϊκά, δεν είχαμε αρχικά σκοπό να δημιουργήσουμε κόμματα.

Είχαμε σκοπό να έχουμε μία απάντηση στο ερώτημα τι θα έπρεπε να κάνει η Ευρώπη αντί γι’ αυτό που έκανε. Κατεβήκαμε στις ευρωεκλογές με ένα πολύ συνεκτικό πρόγραμμα, την Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη, πανευρωπαϊκά. Εγώ, αν θυμάστε, κατέβηκα υποψήφιος στη Γερμανία, αυτό ήταν συμβολικό για να δείξουμε ότι δεν είναι η σύγκρουση μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων αλλά ότι υπάρχει μία σύγκρουση ενός πανευρωπαϊκού ολιγαρχικού κατεστημένου και των λαών της Ευρώπης». Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25 γιατί θεωρούμε ότι –πραγματικά ψάχναμε στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Δημοκρατία κάποια ένδειξη ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο γι’ αυτή τη χώρα, και δεν το βρήκαμε. Και αποφασίσαμε να το φτιάξουμε εμείς, και γι’ αυτό κατεβήκαμε και εκλεγήκαμε το 2019 στη Βουλή».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, οι προτάσεις του δίνουν απαντήσεις για μικρά ή μεγάλα ζητήματα, από το ΦΠΑ ή για το Χρηματιστήριο Ενέργειας μέχρι τις πολιτικές για τον απεγκλωβισμό των πολιτών και της χώρας από το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter