Οι κομματικές αναστολές της Νέας Δημοκρατίας για τον 53χρονο του Κολωνού

Οι κομματικές αναστολές της Νέας Δημοκρατίας για τον 53χρονο του Κολωνού

Στον ανακριτή οδηγήθηκε την Τετάρτη ο 53χρονος κατηγορούμενος για βιασμό και μαστροπεία, όπου παραδέχτηκε πως είχε «σεξουαλικές επαφές» με το ανήλικο θύμα. Έτσι οι εξηγήσεις που παρέθεσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την «αναστολή» της κομματικής του  ταυτότητας κατηγορούμενου μοιάζουν πια ανεπαρκείς. Την ίδια ώρα, τα αργά αντανακλαστικά και οι δικαιολογίες των Γιώργο Πατούλη και Κώστα Μπακογιάννη επίσης εγείρουν ερωτήματα, όμως αρκούν για να εκθέσουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

Τη Δευτέρα, ο Γιάννης Οικονόμου κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για την υπόθεση του 53χρονου κατηγορούμενου για τον βιασμό της 12χρονης και μαστροπεία στον Κολωνό. Οι απαντήσεις του ωστόσο δεν ήταν αρκετές, αφού παραδέχτηκε τη σχέση του με τη Νέα Δημοκρατία αρκούμενος στην ανακοίνωση της «αναστολής» της κομματικής του ιδιότητας. Χρειάστηκε όμως να επανέλθει μία ημέρα αργότερα, για να καλέσει τους πολίτες να «μην κολλάμε στα τυπικά» στο ερώτημα για τη μη διαγραφή του.

Από την ημέρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταφέρθηκε κατά των… τυπικών όμως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Αρχικά, η αστυνομία δημοσιοποίησε τα στοιχεία του 53χρονου κατηγορούμενου, και μαζί με αυτά ενός 42χρονου, με προφίλ που επίσης προκαλεί ερωτήματα. Οι δύο κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν -τουλάχιστον- «σεξουαλικές επαφές» με το ανήλικο κορίτσι. Για τα υπόλοιπα αδικήματα που του αποδίδονται, όπως ο βιασμός, η εμπορία ανθρώπων και η μαστροπεία, τήρησε το δικαίωμα σιωπής που επιβάλλει ο νόμος.

Μία ημέρα πριν την κατάθεση του φερόμενου μαστροπού, έστω και με καθυστέρηση, ο δήμαρχος Αθηνών, Κώστας Μπακογιάννης προχώρησε στη διαγραφή της συζύγου του 53χρονου, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης απάντησε στις αιτιάσεις που διατυπώνονται δημοσίως προς το πρόσωπό του.

Πηγές του δήμου Αθηνών ανέφεραν πως είχε ζητηθεί η παραίτησή της συζύγου του κατηγορούμενου, καθώς και πως υπό τις συνθήκες αυτές «είναι αδύνατον να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της». Το γεγονός πως μετά τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων -ακόμα και για προσπάθεια συγκάλυψης από τη σύζυγο- ο δήμος επέλεξε να τοποθετηθεί μέσω διαρροών, αποκαλύπτει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται συνεργάτες της παράταξης «Αθήνα Ψηλά». Ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τη θέση που κατέχει η εν λόγω ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως «θα την παραιτήσουν». Παρόλα αυτά, η δημοτική αρχή οφείλει να τοποθετηθεί επίσημα για να απαντήσει και για το πως θα στηρίξει στο θύμα μέσα από τις δημοτικές υπηρεσίες.

Καθυστερημένα αντανακλαστικά επέδειξε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, που πήρε επιτέλους δημόσια θέση καταδίκης του κατηγορούμενου, ακόμα και εάν αυτό φρόντισε να το συνοδεύσει -για μία ακόμα φορά- με επίθεση κατά της αντιπολίτευσης. Στην απάντησή του πάντως, ο Γ. Πατούλης φρόντισε να δώσει πληροφορίες και για τις οικονομικές σχέσεις του κατηγορούμενου με την Περιφέρεια, δεσμευόμενος πως «δεν υφίσταται καμία οικονομική σχέση στο ΑΦΜ και το όνομα του φερόμενου ως παιδοβιαστή». Μία δέσμευση που έχει αξία, από τη στιγμή που ο κατηγορούμενος έχει πάρει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από συμβάσεις με το Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες τοποθετήσεις της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων, παρά την καθυστέρησή τους, εκθέτουν τη Νέα Δημοκρατία, και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση. Η μεν Περιφέρεια αυξάνει τα ερωτήματα που προκαλεί το γεγονός πως ο 53χρονος είχε για χρόνια δοσοληψίες με το Δημόσιο, είτε με διαγωνισμούς, είτε με απευθείας αναθέσεις. Αντίστοιχες απαντήσεις και αιτιολόγηση θα πρέπει να ζητηθούν από τις τότε ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, Ανάπτυξης και Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, ειδικά για το γεγονός πως ο κατηγορούμενος εμφανιζόταν να δέχεται πληρωμές για έργα από τον Νοέμβριο του 2010, ενώ το κατάστημά του πήρε προέγκριση για άδεια το 2014. Ο δε δήμος, με την απόφασή του να διαγράψει τη σύζυγο από την δημοτική παράταξη αποδεικνύει πιο γρήγορα αντανακλαστικά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παρότι προς το παρόν εκείνη δεν κατηγορείται από τις αρχές.

Με βάση τα παραπάνω, είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο η Νέα Δημοκρατία εμμένει έως και σήμερα στην απόφαση να αναστείλει την κομματική του ιδιότητα και δεν τον έχει διαγράψει ακόμα, παρά και την χθεσινή του ομολογία. Κατά το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, για να διαγραφεί ένα μέλος θα πρέπει να καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα ή ατιμωτικό πλημμέλημα. Μπορεί η παραπάνω και άλλες διατάξεις να περιγράφουν μία εντυπωσιακά χρονοβόρα γραφειοκρατία, όμως στην περίπτωση Κύρτσου επί παραδείγματι, ο νέος -τότε- γραμματέας Παύλος Μαρινάκης προχώρησε στη διαγραφή με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς σύγκληση κομματικών οργάνων.

Τέλος, αναπάντητο παραμένει και ένα ακόμα ερώτημα. Γιατί για ένα κομματικό θέμα όπως αυτό, αντί για τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, έχει αναλάβει να δίνει απαντήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Διαβάστε επίσης: 

Κολωνός: Μετά τον σάλο, ο Οικονόμου υπόσχεται να δώσει τα ονόματα των 213 «πελατών» του μαστροπού (Video)

Κολωνός: «Τυπικό ζήτημα» για τον Οικονόμου η διαγραφή του 53χρονου μαστροπού από τη ΝΔ (Video)

Κολωνός: Νέα τροπή στην υπόθεση – Ένταλμα σύλληψης για διακεκριμένη μαστροπεία στη μητέρα της 12χρονης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter