Οι πλουσιότεροι ρυπαίνουν όσο σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Γης – Τι αναδεικνύει διεθνής έρευνα

Οι πλουσιότεροι ρυπαίνουν όσο σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Γης – Τι αναδεικνύει διεθνής έρευνα

To 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων στη Γη εκπέμπει ποσότητα αερίων ίση αυτή που εκπέμπουν πέντε δισεκατομμυρία άνθρωποι (τα 2/3 του φτωχότερου πληθυσμού). Πρόκειται για τους ρύπους που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το σοκαριστικό αυτό εύρημα αναφέρει σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Αν και ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι κοινή πρόκληση, κάποιοι ευθύνονται πολύ περισσότερο από άλλους και οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το γεγονός, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαξ Λόσον, εκ των συγγραφέων του κειμένου που δημοσιοποίησε η οργάνωση κατά της φτώχειας.

«Όσο πλουσιότερος είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι να μειώσεις τις προσωπικές εκπομπές σου κι αυτές που συνδέονται με τις επενδύσεις σου», εξήγησε. «Δεν έχεις ανάγκη τρίτο αυτοκίνητο, τέταρτες διακοπές, ούτε (…) να επενδύεις στη βιομηχανία τσιμέντου».

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή, με τίτλο «Κλιματική Ισότητα: Ένας πλανήτης για το 99%», βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για το Περιβάλλον (Stockholm Environment Institute, SEI) όσον αφορά τις εκπομπές που συνδέονται με την κατανάλωση ανά εισοδηματική κατηγορία ως το 2019. Ο Guardian συνεργάστηκε με την Oxfam, τους τελευταίους έξι μήνες, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης κι άλλους εμπειρογνώμονες σε αποκλειστική βάση για τη διεξαγωγή μιας ειδικής έρευνας, The Great Carbon Divide. Η έρευνα αναζητά τις αιτίες και τις συνέπειες της ανισότητας του άνθρακα ή όπως έχει χαρακτηριστεί «η ελίτ των ρυπαίνων» δηλαδή τον δυσανάλογο αντίκτυπο των υπερπλούσιων ατόμων στο περιβάλλον.

Το ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop28, που θα διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τι αναδεικνύεται στην έκθεση;

  • Για το 16% των παγκόσμιων εκπομπών ευθύνονται 77.000.000 άνθρωποι (το 1% των πλουσιότερων του κόσμου), εξαιτίας της κατανάλωσης που κάνουν.
  • Πρόκειται για ποσότητα ίση με αυτή που εκπέμπεται από το 66% των φτωχότερων, ή 5,11 δισεκ. ανθρώπους.
  • Το βασικό κριτήριο για να ενταχθεί κάποιος κάποιος στο 1% των πλουσιότερων αναπροσαρμόζεται κατά χώρα και καθορίζεται από το εισοδηματικό του όριο, ανάλογα με την αγοραστική δύναμη: για παράδειγμα, στις ΗΠΑ το όριο είναι τα 140.000 δολάρια (128.000 ευρώ), ενώ στην Κένυα τα 40.000 δολάρια.
  • Σε 10 χρόνια, το 1% των πλουσιότερων εξέπεμψε ίση ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου με το 50% των φτωχότερων Γάλλων.

Κατά την περίοδο από το 1990 έως το 2019, οι συσσωρευμένες εκπομπές του 1% ισοδυναμούσαν με την εξάλειψη της περσινής συγκομιδής καλαμποκιού της ΕΕ, σιταριού στις ΗΠΑ, ρυζιού Μπαγκλαντές και σόγιας κινεζικής σόγιας.

Ακόμα κι αν εξαιρεθούν αυτές που οφείλονται στις επενδύσεις του, ο Μπερνάρ Αρνό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH και πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία, έχει αποτύπωμα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 1.270 φορές υψηλότερο από αυτό του μέσου Γάλλου.

Η έκθεση αναφέρει ότι αυτά είναι κακά νέα για το κλίμα σε πολλά επίπεδα. Το υπερβολικό αποτύπωμα άνθρακα του 0,1% – από σούπερ γιοτ, ιδιωτικά τζετ και επαύλεις μέχρι διαστημικές πτήσεις και καταφύγια της ημέρας της κρίσης – είναι 77 φορές υψηλότερο από το ανώτερο επίπεδο που απαιτείται για να κορυφωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι εταιρικές μετοχές πολλών υπερπλούσιων είναι εξαιρετικά ρυπογόνες . Αυτή η ελίτ κατέχει επίσης τεράστια και αυξανόμενη πολιτική δύναμη κατέχοντας οργανώσεις μέσων ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα, προσλαμβάνοντας διαφημιστικά γραφεία και PR και λομπίστες και ανακατεύοντας κοινωνικά με ανώτερους πολιτικούς, οι οποίοι είναι επίσης συχνά μέλη του πλουσιότερου 1%, σύμφωνα με την έκθεση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ΗΠΑ. Ένα στα τέσσερα μέλη του Κογκρέσου φέρεται να έχει μετοχές σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, συνολικής αξίας μεταξύ 33 και 93 εκατομμυρίων δολαρίων . Η έκθεση λέει ότι αυτό βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι παγκόσμιες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται και γιατί οι κυβερνήσεις στον παγκόσμιο βορρά παρείχαν 1,8 τρις ​​δολάρια για να επιδοτήσουν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων το 2020, σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για σταδιακή κατάργηση των εκπομπών άνθρακα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ζητά να θεσπιστεί ένας φόρος περιουσίας στους υπερπλούσιους και απροσδόκητους φόρους στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων για να υποστηρίξει τις χειρότερες πληγείσες, να μειώσει την ανισότητα και να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Λέει ότι ένας φόρος 60% στα εισοδήματα του πλουσιότερου 1% θα συγκέντρωνε 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές κατά 695 εκατομμύρια τόνους, που είναι περισσότερο από το αποτύπωμα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019.

Διαβάστε επίσης

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον ύπνο μας;

Η κλιματική αλλαγή σχετίζεται με την εμφάνιση νέων πανδημιών – Τι έδειξε νέα μελέτη 

Κλιματική αλλαγή: Ο πλέον θερμός Αύγουστος από το 1979 για την Ευρώπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter