Οι Πράσινοι δεν αποκλείουν μετεκλογικές συνεργασίες με κοινωνικό πρόσημο

Οι Πράσινοι δεν αποκλείουν μετεκλογικές συνεργασίες με κοινωνικό πρόσημο

Επιδιώκουν να φέρουν στο κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής συζήτησης προτάσεις «ρεαλιστικές που να εφαρμοστούν εδώ και τώρα και όχι σε ένα απροσδιόριστο μέλλον». Οι Πράσινοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους για τη συσπείρωση δυνάμεων του οικολογικού χώρου, ώστε να παρέμβουν ενωτικά ως αυτόνομος πόλος στην κεντρική πολιτική σκηνή, με στόχο να επηρεάσουν την πολιτική και κυβερνητική ατζέντα, θέτοντας στην αιχμή των παρεμβάσεών τους το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με κοινωνικό πρόσημο σε όλες τους τομείς δραστηριότητας.

Αν και δεν έχει ευοδωθεί ακόμα ο στόχος για κοινή εκλογική κάθοδο και ενιαία παρουσία σχημάτων της πολιτικής οικολογίας, εντείνονται οι ζυμώσεις με το βλέμμα στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών για διακυβέρνηση. Κατά τους Πράσινους είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η αλλαγή οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου με όρους ρεαλισμού στις προτεινόμενες πολιτικές λύσεις που εμπεριέχουν την περιβαλλοντική διάσταση σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη και τη συμμετοχή των πολιτών στις επιλογές, όπως επεσήμαναν το μεσημέρι της Τετάρτης (30.3.2022) οι συνεκπρόσωποι του νέου κόμματος των Πρασίνων Βασιλική Γραμματικογιάννη, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος, στην πρώτη συνέντευξη τύπου, μετά το συνέδριό τους.

Σε ερώτηση του Documentonews.gr σχετικά με το ζήτημα των συνεργασιών και το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σημείωσε ότι οι προτάσεις των Πρασίνων είναι για να εφαρμοστούν σήμερα, ενώ επεσήμανε ότι οι Πράσινοι στην Ευρώπη συμμετέχουν σε οκτώ κυβερνήσεις. Οι Πράσινοι πορεύονται, όπως είπε, με τη λογική ότι βουλευτές ή ευρωβουλευτές μπορούν να επηρεάσουν τα τεκταινόμενα, ενώ αναφορικά με την εμπειρία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημείωσε ότι δεν έγινε πάντα με ικανοποιητικό τρόπο. Πάντως, τόνισε ότι «μετεκλογικά, πάντα με προγραμματικές θέσεις και διάλογο, υπάρχουν δυνατότητες ανοχής».

Κατά την εκτίμησή τους, δεν οδηγούν πουθενά τα «μπαλώματα» της κυβέρνησης της ΝΔ και οι πολιτικές επιλογές υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων που ακολουθεί ως γραμμή, με πιο χαρακτηριστική την στάση της στην ενεργειακή κρίση με εμβαλωματικές λύσεις που διαιωνίζουν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και εν γένει τα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με τους Πράσινους, δεν υπάρχει χρόνος για αναβολή στην αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου και ενίσχυση των ήπιων μορφών ενέργειας, ιδιαίτερα σήμερα που οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, την πανδημία και την ενεργειακή καταβύθιση -που έχει ξεκινήσει, από το 2019, σύμφωνα με τους Πράσινους-, πολλαπλασιάζονται, μετά την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν άφησαν ασχολίαστο ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινωνική ασπίδα με τη συμβολή και των Πράσινων ώστε να μπει φρένο σε σχέδια για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, καθώς διαχέονται πληροφορίες όπως από τις αναφορές του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης της Βουλγαρίας για συζητήσεις περί κατασκευής νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Βουλγαρία με συμμετοχή και της Ελλάδας που θα τη χρησιμοποιεί.
Βασική θέση των Πράσινων είναι η μετάβαση σε ένα νέο, ήπιο ενεργειακό μοντέλο, με σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με ορθολογική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποκλεισμό κάθε επικίνδυνης πηγής ενέργειας , όπως αυτή της πυρηνικής σχάσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter