Οι ταινίες της εβδομάδας – Blue Jean: Ένα θαυμάσιο σκηνοθετικό ντεμπούτο (Video)

Οι ταινίες της εβδομάδας – Blue Jean: Ένα θαυμάσιο σκηνοθετικό ντεμπούτο (Video)

Το διαχρονικό ζήτημα της ομοφοβίας και του κοινωνικού ρατσισμού σημαδεύει πέρα ως πέρα το θαυμάσιο ανεξάρτητο δράμα από την Αγγλία «Blue Jean»

Blue Jean (***1/2)

Δραματική βρετανικής παραγωγής 2022 (97)

Σκηνοθεσία: Τζόρτζια Οκλεϊ Πρωταγωνιστούν: Ρόζι ΜακΓιούεν, Κάρι Χέιζ, Εϊμι Μπουθ-Στιλ, Λούσι Χάλιντεϊ

To 1988 στην Αγγλία η κυβέρνηση της Θάτσερ ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νέο νόμο με βάση το περιβόητο άρθρο 28 που στιγματίζει τους ομοφυλόφιλους. Κάπως έτσι, η Τζιν που είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής σε δημόσιο γυμνάσιο, αναγκάζεται να κρύψει τη σεξουαλική της ταυτότητα.

Η ανθρωπιά του «Blue Jean» λάμπει μέσα στο σκοταδισμό της θατσερικής Αγγλία των 80ς και ουσιαστικά αναφέρεται στη σύγχρονα φαινόμενα του νεοσυντηρητισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς. Το πετυχημένο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Τζόρτζια Οκλεϊ είναι ένα μεστό, ώριμο και δηκτικό σχόλιο γύρω από τον παραλογισμό μιας ολόκληρης εποχής. Το 1988 η κυβέρνηση της Θάτσερ συζητάει το ενδεχόμενο να περάσει ένα νέο άρθρο που ουσιαστικά βάζει στο περιθώριο τους ομοφυλόφιλους. Είναι προφανείς οι αναγωγές με το σήμερα για την ικανότατη βρετανίδα σκηνοθέτρια, η οποία δεν διστάζει να εκφράσει με θαυμαστή ψυχραιμία τα αιχμηρά σχόλια της, χτυπώντας το καμπανάκι για μια κοινωνία που επιστρέφει στον σκοταδισμό. Το «Blue Jean» με τίτλο δανεικό από το σπουδαίο χιτ του Ντέιβιντ Μπόουι, είναι ένα σφριγηλό δράμα που διαθέτει τέλεια ισορροπία κι ένα σπουδαίο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα (Ρόζι ΜακΓιούεν).

Ο Θεός είναι μια σφαίρα (God is a bullet) (*1/2)

Αστυνομικό θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2023 (156)

Σκηνοθεσία: Νικ Κασσαβέτης Πρωταγωνιστούν: Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου, Μάικα Μονρό, Τζέιμι Φοξ

Ένας φιλήσυχος αστυνομικός βιώνει το σοκ της δολοφονίας της πρώην συζύγου και της απαγωγής της ανήλικης κόρης του από συμμορία σατανιστών.

Βασισμένος σε αυθεντικά περιστατικά ο Νικ Κασσαβέτης («Το ημερολόγιο») ακολουθεί την ροή μιας ιστορίας εκδίκησης που μας ταξιδεύει σε ένα κατάμαυρο και παραδομένο στο σαδισμό περιθώριο. Όμως η σύγκρουση σκότους και φωτός όπως απεικονίζεται στην αντιπαράθεση της ομάδας των σατανιστών με τον θεοσεβούμενο χριστιανό ήρωα (ο Νικολάι Κόστερ – Βαλντάου του «Game of Thrones» σε ρόλο έκπληξη) χάνει γρήγορα το αρχικό ενδιαφέρον της καθώς ο σκηνοθέτης παραδίδεται σε ένα ανούσιο κρεσέντο αφόρητης και γραφικής βίας.

Τμήμα απολεσθέντων Μαδρίτης (Objetos) (*1/2)

Αστυνομικό θρίλερ διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (100)

Σκηνοθεσία: Χόρχε Δοράδο Πρωταγωνιστούν: Αλβάρο Μόρτε, Τσίνα Σουάρες, Βερόνικα Εσεγκούι

Ένας μοναχικός αποθηκάριος στο Τμήμα Απολεσθέντων της Μαδρίτης, εντοπίζει σε μια βαλίτσα το λείψανο ενός βρέφους.

Η παρουσία του Αλβάρο Μόρτε (ο El Professor του «Casa de papel») σημαδεύει το φιλόδοξο φιλμ του Δοράδο, που φτιάχνει την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο πρώτο μέρος αλλά στη συνέχεια παραδίδεται αδικαιολόγητα στις ευκολίες και τα αβίαστα κλισέ, με αποκορύφωμα την αφελή μετατροπή του δειλού ήρωα σε πραγματικό τιμωρό εκδίκησης.

Καμουφλάζ (Mascarade) (**)

Αστυνομική περιπέτεια γαλλικής παραγωγής 2023 (134)

Σκηνοθεσία: Νικολά Μπεντός Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Αντζανί, Πιέρ Νινέ, Φρανουά Κλουζέ

Ο νεαρός ζιγκολό μιας φτασμένης σταρ καταστρώνει με μια γοητευτική απατεώνισσα ένα παράτολμο σχέδιο.

Το κοσμοπολίτικο μυστήριο και η σάτιρα για τους προνομιακούς κατοίκους της Γαλλικής Ριβιέρας προσφέρουν μια φρεσκάδα που ζωηρεύει κάπως το προσχηματικό -και απόλυτα προβλέψιμο από ένα σημείο και μετά- σενάριο. Ο Νικολά Μπεντός («Ραντεβού στην Μπελ Επόκ») επιμένει σωστά στην ελαφρότητα με την οποία ντύνει τις ζωές των ηρώων του και αποσπά από το σύνολο των πρωτοκλασάτων ηθοποιών του ερμηνείες που ταιριάζουν ιδανικά με το ερωτικό στάτους της ιστορίας.

Μπαμπάς να σου πετύχει (About my Father) (**)

Κωμωδία αμερικανικής παραγωγής 2023 (90)

Σκηνοθεσία: Λόρα Τερούσο Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Σεμπάστιαν Μανισκάλκο, Λέσλι Μπιμπ, Κιμ Κατράλ, Αντερς Χολμ

Ο Σεμπάστιαν ζει ευτυχισμένα με την κοπέλα του Έλι παρά το διαφορετικό οικογενειακό και κοινωνικό υπόβαθρο τους. Η σχέση τους μοιραία θα δοκιμαστεί όταν αναγκαστεί να γνωρίσει στην οικογένεια της αγαπημένης του, τον απρόβλεπτο πατέρα του.

Κι ενώ περιμένεις να δεις μια ακόμη, τετριμμένη εκδοχή του «Πεθερικά της συμφοράς» με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο να υποδύεται εκ νέου τον ιδιότροπο πεθερό, ο πρωταγωνιστής και σεναριογράφος Σεμπάστιαν Μανισκάλκο (ένας από τους πιο δημοφιλείς αμερικανούς stand-up κωμικούς της εποχής) παραδίδει ένα απολαυστικό κωμικό κρεσέντο. Σε αυτό, η πολιτική ορθότητα διαλύεται συθέμελα και η χημεία του Μανισκάλκο με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο βγάζει πολύ γέλιο.

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter