ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Ο οδικός χάρτης για το συνέδριο και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 9 Δεκεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Ο οδικός χάρτης για το συνέδριο και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 9 Δεκεμβρίου 2023

Στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023. Στα 10+1 σημεία της απόφασης επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, η μάχη για την Ευρώπη και τις ευρωεκλογές, το κάλεσμα συμμετοχής και δράσης, ο οδικός δρόμος για το συνέδριο και η σκληρή κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας

Όλη η απόφαση:

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (Σάββατο 9/12/2023)

1. Η διεθνής συγκυρία σημαδεύεται από τη συνέχιση των δύο πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα σε συνέχεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς κατά αμάχων. Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις- παρά τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός- οδηγούν σε χιλιάδες νεκρούς αμάχους και μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα των προοδευτικών δυνάμεων για άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου, πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Όπως και το μήνυμα υπέρ της άμεσης κατάπαυσης πυρός στη Γάζα με επιστροφή όλων των ομήρων και με απώτερο σκοπό την επανεκκίνηση συνομιλιών στη βάση των συνόρων του 1967, για δύο κράτη που ζουν ειρηνικά με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους.

Ταυτόχρονα, η ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο. Το εκλογικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, αλλά και στις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, οφείλουν να προβληματίσουν κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη.

Σήμερα, όσο ποτέ, είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός πολύμορφου ειρηνιστικού κινήματος, αλλά και η ευρύτερη συσπείρωση του δημοκρατικού τόξου για την αναχαίτιση της ακροδεξιάς απειλής. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η ανάπτυξη νέων πολιτικών που θα καταφέρουν να ξαναδώσουν όραμα στις κοινωνίες και να πείσουν τις χειμαζόμενες από τα νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα κοινωνικές τάξεις ότι ένας άλλος κόσμος είναι όντως εφικτός. Ότι υπάρχει προοπτική με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο.

2. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό και κοινωνικά καταστροφικό της έργο, με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια θα οδηγήσει σε περαιτέρω υπερχρέωση και αύξηση του ιδιωτικού χρέους, επιτείνοντας τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των νοικοκυριών, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι ρυθμίσεις που θεσπίζει σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών είναι αναποτελεσματικές και κατώτερες των περιστάσεων, ο έλεγχος στους servicers και τα funds είναι από ανύπαρκτος έως ελλιπής, ενώ προβλέπονται και πολύ υψηλά επιτόκια. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση των δανειοληπτών, ενώ αυξάνει δραματικά την ανασφάλεια στην πρώτη κατοικία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει από τον περασμένο Απρίλιο, καταθέτοντας σχετικό σχέδιο νόμου, τη μόνη κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη λύση, η οποία περιλαμβάνει τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες, για να μπορούν να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν, με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Την ίδια στιγμή, το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτελεί την ομολογία της πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αλλά και τρανταχτό παράδειγμα της προεκλογικής εξαπάτησης των πολιτών. Σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να επιβάλλει μια οριζόντια φορολογική επιβάρυνση «επί δικαίων και αδίκων», επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους πιο αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας μας, τη στιγμή που έχει αφήσει ανέγγιχτα τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πέρα όμως από την ακραία και χωρίς φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη φοροεπιδρομή, επί της ουσίας η κυβέρνηση υλοποίει το πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόταγμα του σχεδίου Πισσαρίδη, που στο επίκεντρο έχει τελικά την εξαΰλωση της ελληνικής μεσαίας τάξης και τη σταδιακή υπαλληλοποίηση της πλειοψηφίας των επαγγελματιών της χώρας.

Κορυφαία όμως απόδειξη των πραγματικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Κεντρικό στοιχείο του είναι η υπεραπόδοση φόρων για ακόμα μια φορά από τα συνήθη υποζύγια, τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει κανένα έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας ή της αισχροκέρδειας, ούτε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης των μισθών και των συντάξεων, πολλώ δε μάλλον αποκατάστασης της πραγματικής αγοραστικής δύναμης που έχει χαθεί την τελευταία τριετία. Για μια ακόμα χρονιά, το πραγματικό εισόδημα και άρα και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα μειωθεί από την αισχροκέρδεια, την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά, αλλά και τη νέα φοροεπιδρομή.

3. Η αντιδραστική πολιτική της ΝΔ δεν περιορίζεται όμως στην εργασία και τη φορολογία. Η κυβέρνηση επιτίθεται συστηματικά στο κράτος δικαίου και τα δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα, αγνοώντας πλήρως τις ανεξάρτητες αρχές και εκθέτοντας τη χώρα στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, αδυνατεί πλήρως να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών:

α) Παρατηρεί αμέτοχη την αθλητική βία να στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, από τις δολοφονίες Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, μέχρι τον σοβαρό τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού στο Ρέντη. Η κυβέρνηση επιλέγει να μην συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και να μη προχωρήσει σε επαρκές και ρεαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο, που θα εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς βέβαια να θίγει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών.

β) Παρατηρεί αμέτοχη την ελληνική κοινωνία να συγκλονίζεται από τις συνεχιζόμενες γυναικοκτονίες, την επιτομή της έμφυλης βίας και περίτρανη απόδειξη των σοβαρών ανισοτήτων ανάμεσα στα φύλα. Η ΝΔ αρνείται τη νομική αναγνώριση των γυναικοκτονιών, καθώς και εκείνες τις κυβερνητικές υποχρεώσεις για την αποτελεσματική πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας καθώς και την προστασία των θυμάτων της. Οι γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκονται αντιμέτωπες όχι μόνον με την έμφυλη βία, αλλά και την υποτίμησή της από τις κρατικές αρχές.

4. Η συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική και τις εκλογές αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για αυτό, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προτείνει έγκαιρα, με συγκεκριμένη τροπολογία, τη διευκόλυνση χιλιάδων συμπολιτών μας, ειδικά των εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές. Υπενθυμίζουμε, ότι τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αποτέλεσμα της άρνησης αυτής ήταν ο αποκλεισμός περισσοτέρων από 200.000 εποχικά εργαζομένων από τις εκλογικές διαδικασίες Μαΐου και Ιουνίου.

Από θέση αρχής, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, είναι ένα μέτρο ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες και επομένως καταρχήν θετικό. Από μόνο, του βέβαια, δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει την αποχή, η οποία έχει πολυπαραγοντικές και βαθύτατα πολιτικές αιτίες, ούτε να αποτελέσει συγχωροχάρτι για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης. Η εξαγγελία της κυβέρνησης για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί και να εξειδικευθεί. Αφενός γιατί μπαίνουν πιθανά συνταγματικά κωλύματα, και αφετέρου διότι θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες και ασφαλιστικές δικλείδες, για την προστασία της εκλογικής διαδικασίας από ενδεχόμενη παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με πρωταρχικό σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σε σειρά τομέων. Αλλά και με σαφείς κόκκινες γραμμές, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής μακροπρόθεσμης δέσμευσης της Τουρκίας στον διάλογο, με τελικό σκοπό την προσφυγή στη Χάγη αποκλειστικά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναφέρει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύνδεση της προσφυγής στη Χάγη με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε θετική εξέλιξη τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ζητούμε διευκρινίσεις επί της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας οι οποίες αφορούν την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Επιπλέον, θεωρούμε απαραίτητο να χαραχθεί συγκροτημένη στρατηγική στη βάση της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα του 2021, ώστε να τεθούν αρνητικές και θετικές προϋποθέσεις για την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως και για την πώληση F16 και Eurofighter στην Τουρκία. Η υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας δεν είναι επαρκής προϋπόθεση ούτε εγγύηση για αυτά τα βήματα και αυτό πρέπει να γίνει σαφές στους εταίρους μας.

Υπογραμμίζουμε τη σημασία που έχει για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις όπως και για την ειρήνη στην περιοχή μας, η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά το 2017. Θα πρέπει να γίνει σαφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία πως δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό θα είχαν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μας.

6. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, είναι αναγκαία όσο ποτέ η συσπείρωση των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής και συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η αποχώρηση μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και βουλευτών/τριών, χωρίς να θεμελιώνεται πολιτική διαφορά με ιδεολογικούς όρους, αποδυναμώνει την προοπτική μιας προοδευτικής διεξόδου και μιας κυβερνώσας Αριστεράς στο πλευρό της κοινωνίας. Και ταυτόχρονα, ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ωφελεί μόνο τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και πολιτικές. Ειδικά η αποχώρηση βουλευτών/τριών που εξελέγησαν πρόσφατα μέσα από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, είναι αντίθετη με την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά και με τις ανάγκες και τις προσδοκίες του δημοκρατικού αριστερού και προοδευτικού κόσμου. Αποτελεί πλήγμα στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις όλων όσων στήριξαν και στηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο και την προάσπιση των κοινωνικών συμφερόντων τους, ενώ αποτελεί νόθευση της νωπής λαϊκής εντολής και επομένως και μια πράξη ισχυρής πολιτικής και ηθικής απαξίας, για την οποία η ιστορία θα υπάρξει ο αυστηρότερος κριτής.

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωράει μπροστά. Μέσα κι έξω από τη Βουλή, στην κοινωνία, στα κινήματα, στους αγώνες του λαού. Γιατί έχει χρέος απέναντι στην κοινωνία, να μη διαψεύσει τις προσδοκίες της. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, με ενότητα και αγώνα, θα αντιστρέψει την εικόνα που παρουσίαζε το προηγούμενο διάστημα. Συνεχίζοντας να μάχεται για την ενότητα του προοδευτικού χώρου, για την ανάσχεση των πολιτικών της ΝΔ, αλλά και για την επόμενη μέρα για την κοινωνία και τη χώρα με μία αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

8. Νέα σελίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Επανεκκίνηση – Συσπείρωση -Ανασυγκρότηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανασυγκροτείται και ανανεώνεται αφουγκραζόμενος τις ελπίδες, τις προσδοκίες, τις ανάγκες και τα όνειρα του ελληνικού λαού. Ασκώντας τα καθήκοντα που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές: Να κάνει ισχυρή, πειστική, τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ μέσα κι έξω από τη Βουλή, αλλά και να διατυπώσει μια βιώσιμη, προοδευτική κυβερνητική διέξοδο. Με πρόγραμμα και θέσεις με αριστερό, προοδευτικό πρόσημο, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, για το παρόν αλλά και για το μέλλον της χώρας. Αλλά και με την αναγκαία ανασυγκρότηση και δυναμική πορεία μπροστά μαζί με την κοινωνία και τον λαϊκό παράγοντα. Με άλλα λόγια, με μια νέα, μεγάλη κοινωνική συμφωνία με τον δημοκρατικό κόσμο.

Γι’ αυτό, στην πορεία προς το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα νέο, μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία. Να αποκτήσει πιο βαθιές ρίζες, να απλωθεί και να είναι παρών σε κάθε πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας, να συνάψει νέους δεσμούς και να ξαναπιάσει δεσμούς που αδυνάτισαν τα προηγούμενα χρόνια. Με τους/τις εργαζόμενους/ες και τους/τις άνεργους/ες, με τη νεολαία, με τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής, με τους/τις αυτοαπασχολούμενους/ες και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με τα νέα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων, με τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς φορείς.

Γιατί μόνο μέσα από μια νέα σχέση με την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνει ένα κόμμα ισχυρό, ανανεωμένο, ικανό να εκφράσει ξανά όχι μόνο τον κόσμο που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τον ανέδειξαν στην κυβέρνηση, και το καλοκαίρι δεν προσήλθαν στις κάλπες επιλέγοντας την αποχή.

Σε αυτήν τη νέα πορεία, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση όλων των μελών μας. Θέλουμε και θα οικοδομήσουμε ένα πραγματικό κόμμα των μελών, που θα συμμετέχουν ουσιαστικά, θα συναποφασίζουν σε όλα τα επίπεδα, θα προτείνουν, θα αυτενεργούν. Μέλη που θα βρίσκονται παντού, όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνίας, θα ενεργούν ως πολλαπλασιαστές για το κόμμα μας, και θα συμβάλλουν με το παράδειγμά τους, το έργο τους, αλλά και μέσα από τους συλλογικούς κοινωνικούς φορείς στη μαζικοποίηση και τη διεύρυνσή του. Για το σκοπό αυτό, πολύτιμη θα είναι και η συμβολή του νέου και ανανεωμένου isyriza.

9. Συνέδριο

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για τη νέα εποχή του κόμματος. Ένα συνέδριο ανασυγκρότησης και αναστοχασμού με ειλικρινή και δημοκρατικό διάλογο. Αλλά και ένα συνέδριο επιβεβαίωσης και ανάδειξης της ταυτότητας και επικαιροποίησης της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βάση τις νέες συνθήκες και τη νέα πραγματικότητα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου θα βρεθεί το νέο, επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, κοινωνικά δίκαιες απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Για μια βιώσιμη δίκαιη ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση σε στρατηγικές που στηρίζουν τη νησιωτικότητα, αντιμετωπίζοντας έτσι τις ανάγκες της πολυνησιωτικής μας χώρας. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Για την προστασία της φύσης έναντι της παγκόσμιας απειλής της κλιματικής κρίσης. Για ένα νέο, σύγχρονο, δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προαγωγή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, ως κρίσιμο στοιχείο της καθημερινής ζωής των πολιτών και ειδικά της νεολαίας. Για την ενίσχυση της δημοκρατίας, την ανάταξη του κράτους δικαίου και των θεσμών, που παραβιάζονται καθημερινά από την κυβέρνηση της Δεξιάς και τους ακροδεξιούς της βραχίονες.

Για την αποφασιστική ενίσχυση των μισθών, την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλίζεται ζωή με αξιοπρέπεια για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους. Για μια Ελλάδα που θα νομοθετεί υπέρ της μεσαίας τάξης, θα διαχειρίζεται ολιστικά την κρίση ιδιωτικού χρέους και θα ανακατευθύνει μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στον σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό και την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση δεν αφορά και δεν μπορεί να περικλείεται στα σύνορα μιας χώρας. Για αυτό, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επεξεργαστεί θέσεις και προτάσεις για μια Ευρώπη προοδευτική, δημοκρατική και αλληλέγγυα, ικανή να αντιμετωπίσει τις νέες γεωπολιτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις των καιρών.

Πάνω από όλα, όμως, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία, στα μέλη και τους/τις ψηφοφόρους μας, σε κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη. Μια ανοιχτή διαδικασία με επίκεντρο τις ανάγκες, τις ελπίδες και το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας, που θα δίνει προοδευτική διέξοδο, όραμα και προσανατολισμό.

9α. Περιφερειακά Συνέδρια και Θεματικές εκδηλώσεις

Η εμπλοκή και η κινητοποίηση της κοινωνίας, η άμεση διάδραση με τα πιο παραγωγικά κομμάτια της, η επικαιροποίηση των τοπικών αναπτυξιακών προτάσεών μας, αλλά και η ενίσχυση της περιφέρειας, βρίσκονται στον πυρήνα της νέας συλλογικής μας επανεκκίνησης. Χρειαζόμαστε και επιδιώκουμε να ακούσουμε τους πολίτες, τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους για όλα όσα τους αφορούν. Για να αναδείξουμε μαζί, και να αγωνιστούμε μαζί για το μέλλον της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.

Για τους λόγους αυτούς, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, θα διεξαχθούν περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, με τη συμμετοχή του Προέδρου, των βουλευτών και των στελεχών μας, που θα λειτουργήσουν και ως προπομπός για το συνέδριο του κόμματός μας.

Ταυτόχρονα, θα διεξαχθούν και θεματικά συνέδρια, που θα αφορούν τις προτάσεις μας και τις άμεσες πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πρωτογενή παραγωγή, το κοινωνικό κράτος, την κλιματική κρίση, τη σχέση κράτους-αυτοδιοίκησης, την έμφυλη δικαιοσύνη, την εργασία, την παιδεία, τον πολιτισμό, το δικαίωμα στη στέγη, τα κόκκινα δάνεια, το μέλλον της Ευρώπης.

9β. Οδικός χάρτης – επιτροπές συνεδρίου

· Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που αποφασίστηκε στην προηγούμενη σύνοδο της Κ.Ε., προχωράμε στον ορισμό της Επιτροπής Απόφασης-Θέσεων του συνεδρίου, καθώς και στον ορισμό της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

  • Η τελική σύγκληση της Κ.Ε. θα γίνει στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024 για την έγκριση των κειμένων και την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, που θα διεξαχθεί από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 16 Φεβρουαρίου.
  • Η εκλογή συνέδρων, νέων Συντονιστικών ΟΜ και νέων Νομαρχιακών Επιτροπών θα διεξαχθεί στις 17-18 Φεβρουαρίου.
  • Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί την 23η, 24η και 25η Φεβρουαρίου 2024.

10. Η μάχη για την Ευρώπη και οι ευρωεκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών, θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για μια κοινωνικά δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη, για μια δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση που δεν θα γεννά νέες ανισότητες και αποκλεισμούς. Γιατί η αρχιτεκτονική και η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να γίνει περισσότερο δημοκρατική, να τεθούν στο επίκεντρό της οι κοινωνικές ανάγκες κι όχι η ευημερία των αριθμών.

Η κρίση και η πανδημία απέδειξαν την αναγκαιότητα της αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων. Όπως και οι δύο πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή δείχνουν την αναγκαιότητα μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης, που θα έχει στον πυρήνα του την υποχρεωτική αλληλεγγύη και όχι τις αποθήκες-φυλακές ψυχών στις χώρες πρώτης υποδοχής. Γιατί η Ευρώπη οφείλει να προτάσσει ενεργητικά την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και την υπεράσπιση της Ειρήνης και της σταθερότητας, κι όχι να παίζει το ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων.

Πρέπει να ξανατεθούν στα θεμέλια της Ένωσης οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να ανασχεθεί η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, και να ξεπεραστεί η κρίση του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

11. Κάλεσμα συμμετοχής και δράσης

Σε αυτήν τη νέα πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλούμε κάθε μέλος του κόμματος, αλλά και κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει, με τον αγώνα του και τη δράση του, στην ανασυγκρότηση του κόμματος και της παράταξης, για το μέλλον του λαού και του τόπου.

Τους/τις εργαζόμενους/ες και τους/τις συνταξιούχους που βλέπουν το εισόδημά τους να παραμένει στάσιμο, ενώ όλα ακριβαίνουν. Τους νέους και τις νέες της επισφαλούς εργασίας που δεν βλέπουν προοπτική και διέξοδο. Όσους και όσες ασφυκτιούν από τη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση της ΝΔ και την ενίσχυση της άκρας δεξιάς. Τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής, τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους, που το σχέδιο Πισσαρίδη θέλει να τους μετατρέψει σε υπαλλήλους των οικονομικά ισχυρών.

Ανοιχτό κάλεσμα απευθύνουμε και στις οικολογικές δυνάμεις και τους πολίτες που αγωνίζονται για το περιβάλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του στάθηκε ενεργά στο πλευρό όσων αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής κρίσης, αφού θεωρούμε ότι οι κοινωνικές ανισότητες και η περιβαλλοντική καταστροφή είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι κατεπείγουσα ανάγκη η κοινωνικά δίκαιη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία χωρίς ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια. Γι αυτή τη δίκαιη μετάβαση θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί με ενεργούς πολίτες και κινήσεις του οικολογικού χώρου, μέσα από μια συνεργασία στη βάση της ισοτιμίας, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς.

Τον αγώνα για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή θα τον δώσουμε μαζί, με τις αξίες μας και τα πιστεύω μας, με όσους και όσες ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο, με κοινωνική δικαιοσύνη, δικαιώματα και ελευθερίες, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, όπου τα σχέδια και τα όνειρά τους μπορούν να γίνουν πράξη. Για μία δίκαιη κοινωνία και ένα καλύτερο μέλλον για όλους και όλες.​

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στη Λιβύη: Μήνυση «βόμβα» για κακούργημα από επιζήσαντες κατά υπευθύνων του ΓΕΕΘΑ

Έγκλημα στα Τέμπη: Ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων για τη σύμβαση 717 από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Καλαμάτα: Κατήγγειλε απολύσεις σε ίδρυμα της Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης του ζητάει 150.000 ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει διαζύγιο από τον «ανθρώπινο παράγοντα»

Στα €763 δισ. το συνολικό χρέος της Ελλάδας

Απόφαση «χαστούκι» για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και την ΕΔΕ «φιάσκο» για την τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter