Ολυμπιακοί Αγώνες: Και οι Αμερικανοί απαιτούν αναβολή

Ολυμπιακοί Αγώνες: Και οι Αμερικανοί απαιτούν αναβολή

Τελειωτικό χτύπημα στο εγχείρημα της ομαλής διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα πρέπει να θεωρηθεί το διάβημα της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ για αναβολή.

Η είδηση μαθεύτηκε τα ξημερώματα και έρχεται να προστεθεί στις χθεσινές εξελίξεις, με τις αντίστοιχες Επιτροπές του Καναδά και της Αυστραλίας να απειλούν με μποϊκοτάζ των Αγώνων αν δεν αποφασιστεί καθυστέρηση.

Οι Αμερικανοί επικαλούνται τα πορίσματα της έρευνας που διεξήγαγαν ανάμεσα στο 1780 αθλητές και τονίζουν ότι “η αναβολή είναι το μοναδικό βιώσιμο σενάριο”. Και εξηγούν: “Ακόμα κι αν εξομαλυνθεί η κατάσταση με την πανδημία, προκύπτουν πολλά προβλήματα σχετικά με την φυσική κατάσταση των αθλητών, την προκριματική διαδικασία, το ντόπινγκ κοντρόλ και άλλα. Καλούμε την διεθνή ολυμπιακή επιτροπή να πάρει αποφάσεις ώστε να διεξαχθούν οι αγώνες σε περιβάλλον ασφαλές και δίκαιο”.

Η ΔΟΕ είχε ζητήσει προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να ζυγίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει, αλλά η καταιγίδα των αντιδράσεων αναμένεται να επισπεύσει τις εξελίξεις.

Άλλωστε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Καναδός Ντικ Πάουντ, αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας στην USA Today ότι η απόφαση για αναβολή είναι ειλημμένη.

Οι Ιάπωνες είναι ίσως ο τελευταίος μοχλός αντίστασης, αλλά ακόμη και ο δικός τους πρωθυπουργός, Σίντζο Άμπε, ο οποίος είχε επενδύσει πολλά από το προσωπικό του κύρος στην έγκαιρη και επιτυχημένη διεξαγωγή των Αγώνων, πλέον αποδέχεται το ενδεχόμενο της αναβολής.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει τους αγώνες να μεταφέρονται στο καλοκαίρι του 2021, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται με το ήδη φορτωμένο καλεντάρι.

Κορυφαίοι αθλητές και ολυμπιονίκες, με πρώτη την Κατερίνα Στεφανίδη, ξεκίνησαν τον χώρο των αντιδράσεων όταν ανακοινώθηκε ότι πρόθεση της ΔΟΕ ήταν να διεξάγει κανονικά τους αγώνες Με ημερομηνία έναρξης την 24η Ιουλίου όπως έχει προγραμματιστεί.

Μέσα στην εβδομάδα που προηγήθηκε, πολλές εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές πρόσθεσαν τη δική τους φωνή διαμαρτυρίας απειλώντας με μποϊκοτάζ. Από την αντίστοιχη ελληνική δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση.

Στο παρελθόν έχουν ματαιωθεί τρεις Ολυμπιάδες λόγω των παγκοσμίων πολέμων (1916, 1940, 1944), αλλά ουδέποτε Αποφασίστηκε αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων για οποιονδήποτε λόγο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter