Ολυμπιακός: Αιώνιος έφηβος ετών… 98

Ολυμπιακός: Αιώνιος έφηβος ετών… 98

Ήταν 10 Μαρτίου του 1925,όταν κάποιοι άνδρες που είχαν βλέψεις για την ίδρυση ενός αθλητικού σωματείου, υλοποίησαν τελικά την ιδέα τους και δημιούργησαν έναν σύλλογο που έμελλε να γιγαντωθεί και να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους αθλητικούς οργανισμούς της χώρας. Και σήμερα 10 Μαρτίου 2023 γιορτάζει τα 98α γενέθλια του…

Ο δημοσιογράφος Άρης Μελισσινός είχε γράψει στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στο «Φως των Σπορ»: «Ευωδίαζαν τα ρόδα του Μάη εκείνο το πρωινό του 1922 στη Βιέννη. Παραμυθένιο ετούτο το ανοιξιάτικο πρωινό, εξύπνησε με κέφι τον Έλληνα φοιτητή, Θανάση Μέρμηγκα, που εδώ και 2,5 περίπου μήνες είχε βρεθεί στην αυστριακή πρωτεύουσα, με σκοπό να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Η κούραση από την εντατική μελέτη της νύχτας είχε περάσει. Ντύθηκε βιαστικά ο 26χρονος φοιτητής και σε λίγα λεπτά βάδιζε χαρούμενος στις βιεννέζικες στράτες. Η κίνηση στην πολυσύχναστη πρωτεύουσα είχε από νωρίς αρχίσει. Οι καφετέριες της πόλης φιλοξενούσαν ήδη τους πρώτους πελάτες της ημέρας, ενώ κάπου κάπου ξεχείλιζαν από μερικά φωνόγραφα (πικ απ της εποχής) γλυκιές μελωδίες του Γιόχαν Στράους».

Ο Μέρμηγκας περίμενε καρτερικά στο ταχυδρομείο της κεντρικής πλατείας να λάβει ένα γράμμα από τους φίλους του από τον Πειραιά. O αποστολέας Νότης Καμπέρος τού είχε γράψει: «Καλό Πάσχα Θανάση μου και με βροντερές καμπάνες. Και τώρα, μάθε τα πειραιώτικα νέα μας. Όλοι οι καλοί φίλοι εδώ πέρα αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα σύλλογο. Σκέφτηκα μάλιστα να του δώσουμε το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Σε παρακαλώ λοιπόν, Θανάση φρόντισε να πληροφορηθείς από τους εκεί αθλητικούς παράγοντες αν επιτρέπεται σύμφωνα με τις Διατάξεις της Διεθνούς Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων να δώσουμε το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στον καινούργιο σύλλογό μας».

Ο Μέρμηγκας επικοινώνησε με την αυστριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και αφού πήρε το «οκ», έστειλε απάντηση στον Πειραιά, ότι μπορούν οι φίλοι του να φτιάξουν τον Ολυμπιακό, ένα όνομα που είχε αποφασιστεί να δοθεί στην περίφημη «Ταβέρνα του Μοίρα» στην σημερινή Καραολή και Δημητρίου 43 στον Πειραιά. To όνειρο του αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, Νότη Καμπέρου έγινε πραγματικότητα και το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κατοχυρώθηκε στα μητρώα του αθλητικού… ληξιαρχείου της Ελλάδας. Ο Καμπέρος παρέδωσε τα διοικητικά ηνία στον Μιχάλη Μανούσκο και ο φοιτητής Μέρμηγκας επιστρέφοντας από την Αυστρία με το πτυχίο του πολιτικού επιστήμονα, λαμβάνει το αξίωμα του αντιπροέδρου έπειτα από την πρώτη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες που έγιναν.

Ο Ολυμπιακός προήλθε από την συγχώνευση του Πειραϊκού Συνδέσμου με την Πειραϊκή Ένωση, σωματεία που είχαν ιδρυθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα. Νονός του συλλόγου είναι ο πρώτος αντιπρόεδρός του, ο Νότης Καμπέρος. Ο Μιχάλης Μανούσκος (πρώτος πρόεδρος) πρόσθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα, όπως και το έμβλημα της ομάδας ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, εμπνευσμένος από τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρώτη έδρα του Ολυμπιακού αποτέλεσε το Ποδηλατοδρόμιο, το οποίο ήταν γήπεδο με καρβουνόσκονη.

Τα χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν από τον Γιάννη Ανδριανόπουλο (ο οποίος σχεδίασε και την πρώτη φανέλα) και ήταν το κόκκινο, το χρώμα της γενναιότητας και του πάθους, και το άσπρο, αυτό της αγνότητας.

Το Καταστατικό του νέου συλλόγου όριζε ως στόχο «την ανάπτυξιν της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία» και όριζε τα μέσα επίτευξής του ως εξής:

α) Η ίδρυσις αθλητικών χώρων πάσης φύσεως.

β) Η οργάνωσις πάσης κατά θάλασσαν αθλητικής κινήσεως

γ) Η οργάνωσις αθλητικών αγώνων πάσης φύσεως, εορτών, εκδρομών, ορειβασιών κλπ.

δ) Η διά διαλέξεων και εκδόσεως εντύπων προπαγάνδισις της αθλητικής ιδέας και

ε) Η διά παντός τρόπου ανάπτυξις κινήσεως εξυπηρετικής της νεολαίας.

Όσον αφορά τα μέλη του Ολυμπιακού, το Καταστατικό προέβλεπε πως «δύνανται να εγγραφώσιν πολίται αδιακρίτως εθνικότητος ή φύλλου, χρηστοί, εμπνεόμενοι από τας υγιείς περί σωματικής αγωγής αρχάς».

Πρώτος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Μιχάλης Μανούσκος και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού συγκροτήθηκε ως εξής:

Πρόεδρος: Μιχάλης Μανούσκος

Αντιπρόεδροι: Νότης Καμπέρος, Τριαντάφυλλος Κρέμος

Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Μαραγκουδάκης

Ταμίας: Όθων Κόκκινος

Έφορος: Παναγιώτης Λαγουμιτζής

Μέλη: Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζαχαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης, Δημήτρης Σκλιάς, Ε. Κασιμάτης

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Σιμιγδαλάς, Νίκος Σιμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Αρχικά ο Ολυμπιακός αποτελείτο από 100 μέλη, τους περίφημους 100 «αθανάτους» από τους οποίους συντάχθηκε και το πρώτο καταστατικό του συλλόγου. Οι αθάνατοι ήταν ισόβια μέλη και για να μπορούσε να εισέλθει κάποιο νέο μέλος στον σύλλογο θα έπρεπε να πεθάνει ένα παλιό.

Στη πορεία ο σύλλογος γιγαντώθηκε και σήμερα, 98 χρόνια μετά, αριθμεί 20 ερασιτεχνικά τμήματα όλων των σπορ, εκατοντάδες τρόπαια, 19 διεθνείς τίτλους και εκατομμύρια φιλάθλους…

Μήνυμα Μαρινάκη για τα 98α γενέθλια του Ολυμπιακού

Με αφορμή τα 98α γενέθλια του Ολυμπιακού, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε το δικό του μήνυμα και στο οποίο αναφέρει:

«98 ολόκληρα χρόνια θριάμβων και δόξας που δημιούργησαν μια μεγαλειώδη αθλητική ιστορία, ένα ΘΡΥΛΟ των σπορ και μια οικογένεια εκατομμυρίων φιλάθλων που κυματίζουν υπερήφανα καθημερινά την Ερυθρόλευκη!

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ συνεχίζει να γιγαντώνεται και να αποτελεί πλέον μια παγκόσμια αθλητική δύναμη. Ταυτόχρονα, ανοίγει τη μεγάλη του αγκαλιά για όσους το έχουν ανάγκη επιστρέφοντας την αγάπη του κόσμου.

Δε θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να γράφουμε όλοι μαζί χρυσές σελίδες στο Θρυλικό βιβλίο της Ιστορίας μας.

Με όραμα και σκληρή δουλειά θα συνεχίσουμε αλύγιστοι να μεταφέρουμε την σημαία μας διαρκώς ψηλότερα.

Στιγμές της δόξας σου, χαρές δικές μας.

Ζήτω ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter