Ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων Συρίας και Σαουδικής Αραβίας (Video)

Ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων Συρίας και Σαουδικής Αραβίας (Video)

Η Σαουδική Αραβία και η Συρία χαιρέτησαν την Πέμπτη την επανέναρξη των προξενικών σχέσεων και των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών για πρώτη φορά μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων το 2011, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Στο τέλος της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, στη Σαουδική Αραβία εκδόθηκε κοινή δήλωση.

Αναφορές στον «αραβικό κόσμο»

Η επίσκεψη του Μεκντάντ πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του σαουδάραβα ομολόγου του, πρίγκιπα Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ. Η Σαουδική Αραβία, ανέφερε η επίσημη δήλωση, είναι πρόθυμη να κάνει οτιδήποτε για να «υπηρετήσει τα ζητήματα του αραβικού κόσμου και να προωθήσει τα συμφέροντα» των χωρών και των λαών του.

Οι δυο τους συζήτησαν τις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση που θα διαφυλάσσει την ενότητα, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την αραβική ταυτότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα του λαού της.

Συνεννόηση και προοπτικές συνεργασίας

Όπως ήταν αναμενόμενο, και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και τις οργανώσεις της. Οι κρατικοί θεσμοί της Συρίας, επέμειναν, χρειάζονται βοήθεια για να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στο συριακό έδαφος και να τερματίσουν την παρουσία ένοπλων πολιτοφυλακών και την εξωτερική «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.

Αναφέρθηκε η ανάγκη συνεργασίας κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Οι ΗΠΑ μόλις επέβαλαν κυρώσεις στις σχέσεις του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η διακίνηση ναρκωτικών αποτελεί εδώ και καιρό πηγή παράνομων εσόδων για το καθεστώς στη Δαμασκό.

Επιστροφή Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο

Οι διπλωματικές κινήσεις Σαουδικής Αραβίας-Συρίας επιβεβαιώνουν τη μακροχρόνια κατανόηση ότι το Ριάντ επιθυμούσε να επαναφέρει τη Συρία στην αραβική συνεννόηση. Η Συρία εκδιώχθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011 εξαιτίας της αιματηρής καταστολής των αντικυβερνητικών εξεγέρσεων από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Μεκντάντ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της Συρίας για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό της συριακής κρίσης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους επλήγησαν από τους σεισμούς που έπληξαν τη Συρία τον Φεβρουάριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter