«Ομερτά» με «αντιτουρκικές» προθέσεις από ΗΠΑ και Ρωσία στον Καύκασο

«Ομερτά» με «αντιτουρκικές» προθέσεις από ΗΠΑ και Ρωσία στον Καύκασο

Ρωσία και ΗΠΑ αντιμάχονται στην Ουκρανία, ωστόσο στον Καύκασο η εικόνα είναι ολωσδιόλου διαφορετική.

Το περασμένο Σάββατο, η αμερικανίδα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε την επίσκεψη της στο Ερεβάν, η οποία θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα και διαδραματίζεται λίγες μέρες μετά τις αιματηρότατες συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Πρόκειται για μία επίσκεψη η οποία στέλνει ένα σαφές μήνυμα πως ένας νέος πόλεμος στον Καύκασο θα βρει απέναντι τόσο τις ΗΠΑ, όσο και τη… Ρωσία. 

Η στάση της Ρωσίας

Η ρωσική διπλωματία, παρότι σπάνια αφήνει ασχολίαστες τις αμερικανικές πρωτοβουλίες, δεν εξέδωσε καν ανακοίνωση, ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στο τηλεγράφημα του φρόντισε να υπογραμμίσει πως η Πελόζι συναντήθηκε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν κάνοντας λόγο για «ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες». 

Σημειώνεται πως η Ρωσία διαθέτει ήδη στρατιωτικές βάσεις στην Αρμενία, αλλά και ειρηνευτική δύναμη σε όλο το μήκος των περιοχών που ελέγχει η αυτοαποκαλούμενη αρμενική «Δημοκρατία του Αρτσάχ» εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης αζερικής επικράτειας.  

Ο εκνευρισμός του Μπακού και η σιωπή της Άγκυρας

Ο εκνευρισμός των Αζέρων από τις κινήσεις της Πελόζι είναι ολοφάνερος, καθώς το αζερικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση που μιλούσε για «απαράδεκτες ατεκμηρίωτες και άδικες κατηγορίες εναντίον του Αζερμπαϊτζάν», συμπληρώνοντας ότι «αποτελούν ένα σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες κανονικοποίησης των σχέσεων ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν».

Συγχρόνως, η Άγκυρα δεν προχώρησε σε κάποια επίσημη αντίδραση, όσο ο τουρκικός τύπος απλώς αναπαρήγαγε τις θέσεις του Μπακού, μη θέλοντας να δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς νατοϊκούς συμμάχους. 

Το Ιράν ούτε είδε ούτε άκουσε

Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε το Ιράν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη Πελόζι, ενώ ούτε τα ιρανικά ειδησεογραφικά δίκτυα δημοσίευσαν κάποιο ρεπορτάζ επ’ αυτού. Με αυτό τον τρόπο η Τεχεράνη δείχνει πως είναι ικανή να δείξει ανοχή στην αμερικανική ανοχή στη περιοχή, αρκεί να στρέφεται εναντίον των Αζέρων που υποστηρίζονται από τους Ισραηλινούς. 

Η πολιτική σημασία της επίσκεψης Πελόζι

Η επίσκεψη Πελόζι δείχνει πως η Αρμενία όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη αλλά έχει την δεδηλωμένη υποστήριξη όλων των «μεγάλων δυνάμεων», που βλέποντας την άνοδο του τουρκικού άξονα Άγκυρας – Μπακού επεμβαίνουν με «πυροσβεστικό» τρόπο. Η όλη υπόθεση αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον, εάν συνυπολογιστεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που Ρωσία και ΗΠΑ πολεμούν στην Ουκρανία, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία απόλυτη έχθρα, παρά μόνο ψυχροί υπολογισμοί…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter