Ομολογία ανεπάρκειας του επιτελικού κράτους από Μητσοτάκη στο Στρασβούργο

Ομολογία ανεπάρκειας του επιτελικού κράτους από Μητσοτάκη στο Στρασβούργο

Με τα χέρια σηκωμένα και με επικοινωνιακές διακηρύξεις περί «προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» εμφανίστηκε στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου πριν συναντήσει την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προχώρησε σε κοινές δηλώσεις με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Ορθώς επισημαίνετε ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, κάτι που ήταν ουσιαστικά πέρα από τα μεγέθη που μπορούσαμε να προβλέψουμε. Και έχετε δίκιο ότι σε άνευ προηγουμένου συγκυρίες χρειαζόμαστε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση» δήλωσε έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός, παραδεχόμενος επί ευρωπαϊκού εδάφους την αδυναμία της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τις έκτακτες καταστάσεις, παρά το γεγονός πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν εδώ και χρόνια σηκώσει ψηλά το θέμα.

Κατά τις δηλώσεις του, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε ακόμα να εμφανιστεί… αποφασισμένος να θέσει το ζήτημα τόσο στην πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και σε υψηλότατο επίπεδο ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών, «μουρμουρίζοντας» για τα χαμηλά κονδύλια που διατίθενται μέχρι στιγμής για την κλιματική κρίση.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε πολύ τολμηροί στην πολιτική μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή. Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή απλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα» ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ ακολούθως υποστήριξε πως θα λάβει και άλλες πρωτοβουλίες.

«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Φυσικά θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα συζητηθεί -σίγουρα θα το θέσω εγώ- στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ασφαλώς πρέπει να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρά το γεγονός πως η χώρα μας ελέγχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ελλιπή προετοιμασία απέναντι στις πλημμύρες και τα απαιτούμενα έργα.

Από τη μεριά της, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρ. Μετσόλα παρέθεσε μερικά ευχολόγια, τόσο για τις γρήγορες αποφάσεις που θα λάβει η ευρωβουλή εφόσον χρειαστεί, όσο και για το κατά πόσον «στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την υποδοχή. Πράγματι, βρίσκομαι εδώ σήμερα γιατί έπρεπε να συναντήσω την Πρόεδρο της Επιτροπής και το επιτελείο της το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι βρίσκονται εδώ αυτή την εβδομάδα και για την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the Union).

Όπως έχει γίνει γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο, τον Κυρ. Μητσοτάκη συνοδεύει ευρύ κυβερνητικό επιτελείο, μεταξύ των οποίων, ο Κωστής Χατζηδάκης από το υπουργείο Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας από το υπουργείο Μεταφορών, ο Λευτέρης Αυγενάκης από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, και άλλοι, αλλά κανένας από το Πολιτικής Προστασίας.

Το απόγευμα πάντως θα είναι πίσω στην Ελλάδα, ώστε να παραστεί στην ορκωμοσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter