Οπαδική βία: Στην Αγγλία δεν παίζουν με τους χούλιγκαν

Οπαδική βία: Στην Αγγλία δεν παίζουν με τους χούλιγκαν

Πώς η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνολικά –και όχι επικοινωνιακά και κατά περίπτωση, όπως στην Ελλάδα– τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα

Είναι τέτοια η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το θέμα της βίας που εξαπλώνεται μέσα κι έξω από τα γήπεδα, που μόλις την περασμένη εβδομάδα τέθηκε προς διαβούλευση μόνο οκτώ ημερών (!) το νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, χωρίς καν να ερωτηθούν αρμόδιοι παράγοντες ή φορείς. Ούτε καν συμβουλεύτηκαν οι κυβερνώντες ξένους αξιωματούχους για το πώς καταπολεμούν τη μάστιγα στη χώρα τους. Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της την τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα, ένα μέτρο που βρίσκεται σε ισχύ από το 2015 αλλά που στην ουσία ψευτολειτουργεί. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Αγγλία δηλαδή, που εφαρμόζονται μέχρι κεραίας νόμοι και κανονισμοί και ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως…

«Η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καμερών σε όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και η επιβολή ποδοσφαιρικών ποινών από τα δικαστήρια έχουν βοηθήσει να μειωθούν τα περιστατικά βίας στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια» είχε δηλώσει στη συνάδελφο Μαρία Καρβούνη σε συνέντευξή του στο Onsports ο Κρις Ουέλεϊ, παράγοντας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας (Τhe FA), αρμόδιος για την ασφάλεια των γηπέδων, και πρόσθετε: «Κάθε περιστατικό αποτελεί αντικείμενο αστυνομικής έρευνας και η αστυνομία ελπίζει ότι με τη βοήθεια των βίντεο της τηλεόρασης και του κλειστού κυκλώματος θα μπορέσει να αναγνωρίσει πολλούς από τους ανθρώπους που άσκησαν βία. Οσοι έχουν συλληφθεί αντιμετωπίζουν ποινές απαγόρευσης εισόδου από τα δικαστήρια. Μια ποινή απαγόρευσης είναι για τουλάχιστον τρία χρόνια και συνιστά ποινικό αδίκημα για οποιονδήποτε με ποινή απαγόρευσης παρακολουθεί οποιονδήποτε ποδοσφαιρικό αγώνα, είτε εντός είτε εκτός έδρας, την περίοδο της ποινής».

Εθνικό σχέδιο δράσης

Σύμφωνα με τον Αγγλο αξιωματούχο, η κυβέρνηση πήρε μια σειρά από νομοθετικά μέτρα. Κάποιες από τις παρακάτω ενέργειες αποτελούν ποινικά αδικήματα: η είσοδος στο γήπεδο σε κατάσταση μέθης ή έχοντας μαζί σου αλκοόλ, η κατοχή βεγγαλικών, φωτοβολίδας ή άλλης πυροτεχνικής συσκευής, η κατοχή αλκοόλ σε τρένα ή πούλμαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς ένα ποδοσφαιρικό ματς, η ρίψη οποιουδήποτε αντικειμένου μέσα ή γύρω από τον αγωνιστικό χώρο ή στις κερκίδες θεατών, η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο χωρίς νόμιμη δικαιολογία και τα άσεμνα ή ρατσιστικά συνθήματα.

Επίσης η αγγλική κυβέρνηση έχει θεσπίσει τη Football Banning Orders Authority (FBOA) για να κρατάει ακριβές μητρώο όλων των τιμωρημένων ατόμων (μέχρι πέρσι στη μαύρη λίστα υπήρχαν περισσότεροι από 5.000 ταραξίες) και για να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές, ώστε να εξασφαλίσει ότι όποτε αγγλική ομάδα παίζει παιχνίδια στο εξωτερικό τα τιμωρημένα άτομα θα παραδίδουν το διαβατήριό τους στην τοπική αστυνομία πέντε μέρες πριν από ένα διεθνές ματς που διεξάγεται εκτός χώρας. Αυτή η υποχρέωση μπορεί να παραταθεί από το κοινοβούλιο σε δώδεκα μέρες αν πρόκειται για Euro, Μουντιάλ ή κάποιο διεθνές τουρνουά.

Ο ρόλος της Σκότλαντ Γιαρντ

Η κυβέρνηση θέσπισε επίσης την UK Football Policing Unit που εποπτεύεται από κοινού από το Home Office και την Association of Chief Police Officers (ACPO). Ενοποιεί διάφορες πτυχές της αστυνόμευσης ποδοσφαιρικών αγώνων και υποδομών, συμπεριλαμβανομένων της αστυνόμευσης και της λειτουργικής υποστήριξης για λογαριασμό του ACPO των μεγάλων κατηγοριών του ποδοσφαίρου. Συντονίζει έτσι το έργο του εθνικού δικτύου Football Intelligence Officer (FIO) στην Αγγλία και την Ουαλία, τη διαχείριση της Football Banning Orders Authority και του UK National Football Information Point (NFIP) που ασχολούνται με την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με διεθνείς αγώνες.

Γίνονται μαθήματα κατάρτισης για τους αστυνομικούς που επιτηρούν αγώνες και για τους football intelligence officers (υπεύθυνοι ασφαλείας των ομάδων) ενώ διεξάγεται μια ετήσια διάσκεψη των διοικητών των παιχνιδιών που βοηθά στην ανταλλαγή ιδεών για την καλύτερη εκπαίδευση. Εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών αρχών συναντιούνται συχνά με την ACPO και παρακολουθούν την ετήσια διάσκεψη. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας έχουν αναλάβει να ακολουθούν κάθε ποδοσφαιρική ομάδα στην έδρα της αλλά και εκτός έδρας, να συλλέγουν πληροφορίες και να εντοπίζουν οποιουσδήποτε ταραχοποιούς ή επικεφαλής ή τιμωρημένους παραβάτες που μπορεί να εμφανίζονται σε αγώνες και να έρχονται σε επαφή και να αλληλεπιδρούν με τους οπαδούς. Μάλιστα, για κάθε παιχνίδι υποβάλλουν μια αναφορά που κλειδώνεται στη UK Football Policing Unit και είναι διαθέσιμη να διαβαστεί από άλλους αρμόδιους ασφάλειας.

Με αυτόν τον τρόπο ένας υπεύθυνος ασφαλείας που εκπροσωπεί μια ομάδα μπορεί να βρίσκει ενημερωμένες πληροφορίες για τις τάσεις συμπεριφοράς των οπαδών οποιασδήποτε ομάδας στη χώρα. Και είναι κάτι περισσότερο από επιβεβαιωμένο πως κάθε αρμόδιος σε τέτοια θέση γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού κάθονται και τι κάνουν οι θεατές στο γήπεδο της ομάδας που είναι υπεύθυνοι! Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται ως βάση για την αξιολόγηση του κινδύνου που γίνεται πριν από κάθε ματς.

Η ομοσπονδία

Η εισαγωγή των CCTV καμερών σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους είναι επίσης μεγάλη βοήθεια στην αντιμετώπιση της βίας, αφού τα φιλμ με τους παραβάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία σε δικαστήριο και μπορούν επομένως να οδηγήσουν στην καταδίκη και την ποινή αποβολής από το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία ασφάλειας, κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος έχει ένα πιστοποιητικό ασφαλείας γηπέδου που εκδίδεται από την τοπική αρχή. Ως μέρος του πιστοποιητικού ασφαλείας κάθε σύλλογος είναι υποχρεωμένος να έχει: • Εναν υπεύθυνο ασφαλείας, αρμόδιο για τη λειτουργία της διαχείρισης ασφαλείας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων. • Αντρες ασφαλείας που είναι εκπαιδευμένοι με ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο.

• Ενα μηχανογραφημένο σύστημα καταμέτρησης τουρνικέ που θα καταγράφει κάθε είσοδο θεατή και αμέσως θα τον εγγράφει σε μια οθόνη στην αίθουσα ελέγχου του γηπέδου. Με αυτήν τη μέθοδο ο υπεύθυνος ασφαλείας μπορεί να δει κάθε στιγμή τον ακριβή αριθμό των θεατών σε κάθε τμήμα των εξεδρών. Ενας συναγερμός μπορεί να ακούγεται στην οθόνη όταν μια περιοχή φτάνει ένα ορισμένο ποσοστό της επιτρεπόμενης χωρητικότητας. • Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV), κάμερες που θα καλύπτουν βασικούς χώρους του γηπέδου.

• Αίθουσα ελέγχου στο στάδιο με συνδέσεις ραδιοφωνικής επικοινωνίας με τους ανώτερους άντρες ασφαλείας και την αστυνομία, οθόνες CCTV, πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα διεύθυνσης και μια οθόνη προβολής συνδεδεμένη με το σύστημα καταμέτρησης τουρνικέ.

• Εχει συσταθεί από τις ποδοσφαιρικές αρχές η Εθνική Οργάνωση Υπευθύνων Ασφαλείας Ποδοσφαίρου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των αντρών ασφαλείας που χρησιμοποιείται από όλους τους συλλόγους των τεσσάρων πρώτων κατηγοριών.

Οι σύλλογοι

Ολοι οι σύλλογοι πρέπει να ακολουθούν κάποιους σταθερούς κανόνες γηπέδου. Ειδικές αφίσες υπάρχουν στις εισόδους και στο εσωτερικό του γηπέδου. Οι κανόνες αυτοί καθιστούν σαφές ότι με την είσοδο στο γήπεδο ο φίλαθλος αποδέχεται αυτούς τους κανονισμούς. Οι κανονισμοί καθορίζουν τη λίστα των αντικειμένων που δεν πρέπει να εισέρχονται στο γήπεδο και δίνουν στους άντρες ασφαλείας το δικαίωμα να ψάχνουν τους οπαδούς και να απομακρύνουν τους παραβάτες. Οι σύλλογοι τιμωρούν οποιονδήποτε συλληφθεί ή αποβληθεί από ένα γήπεδο και οι οπαδοί ξέρουν ότι θα ρισκάρουν να χάσουν το εισιτήριο διαρκείας τους αν παρεκτραπούν.

Αρκετοί είναι οι σύλλογοι που έχουν διοργανώσει ταξίδια για τα εκτός έδρας παιχνίδια τους και διαθέτουν εισιτήρια μόνο σε οπαδούς που είναι μέλη του ταξιδιωτικού γραφείου του συλλόγου. Οποιοσδήποτε παρεκτρέπεται ρισκάρει να χάσει την κάρτα μέλους του και επομένως το δικαίωμα εισιτηρίου εκτός έδρας. Η ΠΟ της Αγγλίας έχει τη δύναμη μέσα από τους πειθαρχικούς της κανόνες να επιβάλλει κυρώσεις σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο που επιτρέπει τα παραπτώματα από τους οπαδούς του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter