Οργή Βαξεβάνη μετά το ατόπημα Αθανασίου για «κυριαρχικά δικαιώματα»: Αυτά συμβαίνουν μόνο στις μοναρχίες

Οργή Βαξεβάνη μετά το ατόπημα Αθανασίου για «κυριαρχικά δικαιώματα»: Αυτά συμβαίνουν μόνο στις μοναρχίες

Την οργισμένη αντίδραση του Κώστα Βαξεβάνη προκάλεσε η πρωτοφανής τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου κατά τη διάρκεια της δίκης που διεξάγεται με κατηγορούμενο τον εκδότη του Documento μετά από μήνυση του κ. Αθανασίου.

Δείτε επίσης: Πρωτοφανές περιστατικό στη δίκη Βαξεβάνη-Αθανασίου: Ο πρώην υπουργός είχε στην κατοχή του παρανόμως απόρρητα έγγραφα

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «κυριαρχικό δικαίωμα» του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την απονομή χάριτος.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κ. Βαξεβάνη ο οποίος με δήλωση του ενώπιον του Δικαστηρίου υποστήριξε ότι είναι «απαράδεκτο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Βουλής να μιλά για κυριαρχικά δικαιώματα λες και πρόκειται για μοναρχία».

Όπως δήλωσε ο Βαξεβάνης, «οι αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας διακρίνονται σε συμβολικές, ρυθμιστικές, νομοθετικές, διοικητικές και δικαστικές, είναι συγκεκριμένες και απαριθμούνται στο Σύνταγμα και διέπονται:

Από τον ερμηνευτικό κανόνα του άρθρου 50 σύμφωνα με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μόνο όσες αρμοδιότητες του αναθέτουν ρητά το Σύνταγμα και οι νόμοι που είναι σύμφωνοι με αυτό».

«Δεν υπάρχει κυριαρχική δημοκρατία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αισθάνομαι την ανάγκη να αποκατασταθεί η δήλωση που έκανε ένας κοινοβουλευτικός άνδρας. Δεν υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα ενός προσώπου στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αυτά συμβαίνουν μόνο στις μοναρχίες» σημείωσε ακόμη ο εκδότης του Documento.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter