Πρωτοφανές περιστατικό στη δίκη Βαξεβάνη-Αθανασίου: Ο πρώην υπουργός είχε στην κατοχή του παρανόμως απόρρητα έγγραφα

Πρωτοφανές περιστατικό στη δίκη Βαξεβάνη-Αθανασίου: Ο πρώην υπουργός είχε στην κατοχή του παρανόμως απόρρητα έγγραφα

Το Δικαστήριο παρακολουθούσε… αμήχανο

Πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά είναι όσα συνέβησαν σήμερα στη δίκη με κατηγορούμενο τον Κώστα Βαξεβάνη μετά από μήνυση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, με την πλευρά Αθανασίου να προσκομίζει στο Δικαστήριο απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης τα οποία φέρεται να είχαν αποκτηθεί παρανόμως.

Δείτε επίσης: Οργισμένη αντίδραση Βαξεβάνη μετά το ατόπημα Αθανασίου για «κυριαρχικά δικαιώματα»: Αυτά συμβαίνουν μόνο στις μοναρχίες

Συγκεκριμένα, κατά το στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων, η πλευρά Αθανασίου προσκόμισε απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα τα οποία, προέρχονται από τους φακέλους του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφορούν την απονομή χάριτος. Με τη μόνη διαφορά ότι τα έγγραφα αυτά δεν έχουν δοθεί νόμιμα στην πλευρά Αθανασίου, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει απαντήσει επισήμως ότι ουδέποτε παραχώρησε τέτοια έγγραφα στον πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.

Μεταξύ των εγγράφων που δόθηκαν, ήταν η έκθεση του ειδικού εισηγητή για μία από τις χάρες και συγκεκριμένα ενός προέδρου Εφετών, καθώς και ένα διαβιβαστικό έγγραφο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάνου με ημερομηνία 9/11/2011.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε τα έγγραφα αυτά, ήταν απόρρητα και δεν επιτρεπόταν να τα έχει στην κατοχή του ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Την ύπαρξη των εν λόγω εγγράφων τα οποία ήταν συνημμένα σε ένα πληροφοριακό δελτίο απονομής χάριτος και τα οποία παρέλαβε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ως αναγνωστέα, εντόπισε ο πληρεξούσιος δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης και αφού επισήμανε όλα τα ανωτέρω ζήτησε τη διαβίβασή τους στον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς όπως υποστήριξε στην προκειμένη περίπτωση τελούνται οι αξιόποινες πράξεις της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράνομης επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Άλλωστε στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ο Αθανασίου είχε παραδεχτεί ότι παρέλαβε τα απόρρητα έγγραφα από άγνωστο υπάλληλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αμέσως μόλις προσκομίστηκε έγγραφο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου βεβαιωνόταν ότι ο Αθανασίου ουδέποτε είχε υποβάλλει αίτηση για την παραλαβή εγγράφων από τους φακέλους χαρίτων. Μάλιστα σε άλλες συνεδριάσεις του Δικαστηρίου ο κ. Αθανασίου είχε αναφέρει ψευδώς ότι είχε υποβάλλει αίτηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κάτι που τελικά αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυε.

Μετά από όλα αυτά, ο συνήγορος του Αθανασίου, απέσυρε τα εν λόγω έγγραφα, κατόπιν εντολής του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, τα οποία ήδη είχαν καταστεί αναγνωστέα. Το Δικαστήριο ωστόσο, παρά τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων Γιάννη Μαντζουράνη, Γιάννη Απατσίδη και Βαγγέλη Γεωργακόπουλου παρέμενε απαθές με αποτέλεσμα τα έγγραφα αυτά να μην επιστραφούν ποτέ στη δικογραφία και ενώ τελούντο ενώπιον του επ’ αυτοφώρω διωκόμενα εγκλήματα.

Τελικά το Δικαστήριο διέκοψε λόγω κωλύματος και θα αποφανθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση σε ελληνικό Δικαστήριο, όπου κατατίθενται ενώπιον του Δικαστηρίου αποδείξεις διάπραξης ενός αδικήματος και το Δικαστήριο να το ανέχεται αντί να διατάξει να γίνουν τα νόμιμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter