Όταν πήρε φωτιά το θέατρο Τζένη Καρέζη

Όταν πήρε φωτιά το θέατρο Τζένη Καρέζη

Ο τυπικός ρόλος του αμπιγιέρ είναι να βοηθά τους ηθοποιούς να ντυθούν για τις σκηνές μιας θεατρικής παράστασης ή μιας ταινίας. Η ιστορία του θεάτρου όμως έχει πολλά παραδείγματα όπου επιβεβαιώνεται ο άτυπος ρόλος του του εξομολογητή. Ο αμπιγιέρ υπήρξε παραδοσιακά το στήριγμα του ηθοποιού στις μεγάλες στιγμές επιτυχίας και κυρίως στις στιγμές ανασφάλειας ή πτώσης. Αυτή την ιδιαίτερη και γοητευτική σχέση ηθοποιού – αμπιγιέρ έζησε από πρώτο χέρι ο συγγραφέας Ρόναλντ Χάργουρντ όταν δούλευε στο πλάι του Αγγλου ηθοποιού σερ Ντόναλντ Γούλφιτ. Πήρε μολύβι και χαρτί και μετέφερε την εμπειρία του σε θεατρικό έργο, στο «The dresser». Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 1980 με τον Φρέντι Τζόουνς ως σερ και τον Τομ Κόρτνεΐ ως Νόρμαν. Εκτοτε πολλοί σπουδαίοι ηθοποιοί θέλουν να υποδυθούν τους δυο πρωταγωνιστικούς ρόλους, του σερ και του Νόρμαν. Oι Αλμπερτ Φίνεϊ, Τομ Κόρτνεϊ, Ιαν ΜακΚέλεν, Αντονι Χόπκινς το έχουν ήδη κάνει. Γιατί ο «Αμπιγιέρ» είναι ένα έργο για τα παρασκήνια του θεάτρου, τα συναισθήματα των ηθοποιών, τη μαγεία της τέχνης και τη σκοτεινιά ενός κόσμου που στήνεται πάνω σε έννοιες όπως η φιλοδοξία, η φήμη, η επιτυχία, ο ανταγωνισμός, τα παιχνίδια εξουσίας.

Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 1989-90 στο θέατρο Αθήναιον, νυν Τζένη Καρέζη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με ένα καταπληκτικό καστ. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ υποδύθηκε τον σερ, ο Νικήτας Τσακίρογλου τον Νόρμαν και η Ελένη Χατζηαργύρη τη λαίδη. Ηταν τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, που συνοδεύτηκε όμως και από ένα δυσάρεστο συμβάν. Το θέατρο έπιασε φωτιά που προκάλεσε σοβαρές ζημιές, όπως την καταστροφή του σκηνικού του Διονύση Φωτόπουλου. Ο παραγωγός και επιχειρηματίας Γιώργος Λεμπέσης έδωσε τον λόγο του στην Τζένη Καρέζη –που το ένιωθε σαν δεύτερο σπίτι της– ότι το θέατρο θα ξαναλειτουργήσει άμεσα. Με σύσσωμο τότε το ελληνικό θέατρο, τόσο με προσωπική εργασία της Καρέζη, του Καζάκου, του γιου τους Κωνσταντίνου και φίλων, όπως ο Φρέντυ Γερμανός, όσο και με υπερπροσπάθειες των τεχνικών, το θέατρο υποδέχτηκε ξανά το κοινό μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Από τις 22 Δεκεμβρίου «Ο Αμπιγιέρ» θα παίζεται στο θέατρο Τζένη Καρέζη σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη (σερ) και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση (Νόρμαν).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter