Οταν σφυρίζει ο υπόκοσμος

Οταν σφυρίζει ο υπόκοσμος

Περισσότερες από 35 είναι οι περιπτώσεις μαφιόζικων χτυπημάτων σε διαιτητές, βοηθούς και διαιτητοπαράγοντες στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το 1995 μέχρι σήμερα

Η ποδοσφαιρική Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί πολύ εύστοχα ως «Κολομβία των Βαλκανίων». Με δεκάδες περιστατικά εκφοβισμού, ξυλοδαρμού και ανατινάξεων ή εμπρησμών σπιτιών και καταστημάτων, κυρίως των διαιτητών ποδοσφαίρου αλλά και αυτών του μπάσκετ, χωρίς ποτέ να βρίσκονται οι δράστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε μία περίπτωση οι δράστες βρέθηκαν και κάθισαν στο εδώλιο.

Με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο τρόμου με τον εμπρησμό του καταστήματος του υπεύθυνου διαιτησίας του μπάσκετ Νίκου Πιτσίλκα στη Λάρισα (23/4), το Documento καταγράφει τα μαφιόζικα χτυπήματα που έχουν σημαδέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία σχεδόν 25 χρόνια:

Μάιος 1995

Ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας είχε σφυρίξει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 1-0, ο οποίος κρίθηκε από ένα αμφισβητούμενο πέναλτι. Δέκα ημέρες μετά κι ενώ βρισκόταν σε ταξί που είχε σταματήσει σε φανάρι στη λεωφόρο Αλίμου δέχτηκε επίθεση από έξι επτά «φουσκωτούς» με κράνη. Τον έβγαλαν από το αυτοκίνητο διά της βίας, τον ξυλοφόρτωσαν και στη συνέχεια ανέβηκαν σε μηχανές κι εξαφανίστηκαν.

Φεβρουάριος 1996

Ο διαιτητής Γιώργος Σπανέας έδωσε πέναλτι-δώρο στον Παναθηναϊκό σε αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και έπειτα από λίγες ημέρες το μαγαζί του με λάστιχα αυτοκινήτων στο Μπραχάμι έγινε στάχτη από πυρκαγιά που ξέσπασε. Την ίδια περίοδο ο διαιτητής Νίκος Αγγελάκης (του Ιωάννη) έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από δράστη που τον χτύπησε με σιδερολοστό.

Ιούλιος 1999

Αγνωστοι έστησαν ενέδρα στον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά Γιάννη Σπάθα στο Κερατσίνι. Τον πλησίασαν με μοτοσικλέτα και ο συνεπιβάτης τον πυροβόλησε έξι φορές στα πόδια.

Φεβρουάριος 2000

Παρανάλωμα του πυρός έγινε το καθαριστήριο ρούχων του διαιτητή Γιώργου Δούρου στο Βέλο Κορινθίας.

Οκτώβριος 2009

Αγνωστοι έκαψαν τη μοτοσικλέτα του Αντώνη Καρατζίκα που ήταν σταθμευμένη στο πάρκινγκ του γηπέδου στο Αλσος Βεΐκου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γαλάτσι – Περιστέρι για την Α΄ ΕΠΣΑ. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Καρατζίκας ήταν βοηθός του διαιτητή Λαμπρόπουλου σε αγώνα της 3ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας Ολυμπιακός – Καβάλα, στον οποίο ακύρωσε γκολ των «ερυθρολεύκων».

Στις 19 του ίδιου μήνα άγνωστοι είχαν τοποθετήσει βόμβα σε κατάστημα που βρισκόταν 30 μέτρα από μαγαζί με ορθοπεδικά που διατηρούσε στον Βόλο ο πρώην διεθνής διαιτητής Γιώργος Δαλούκας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το πιθανότερο σενάριο ήταν οι δράστες να μπέρδεψαν τα μαγαζιά.

Δεκέμβριος 2009

Δύο άγνωστοι μπήκαν στο κατάστημα Prince Oliver στη Θεσσαλονίκη και χτύπησαν τον πρώην διαιτητή Απόστολο Αμπάρκιολη που εργαζόταν εκεί ως υπάλληλος. Ο ρέφερι είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα για τη διαιτησία του στο παιχνίδι Παναθηναϊκός – Αστέρας Τρίπολης στο οποίο δεν είχε δώσει εμφανέστατο πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων.

Μάρτιος 2010

Από τύχη γλίτωσε το κατάστημα βουλκανιζατέρ του διαιτητή Δημήτρη Καλόπουλου στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του είδε μια μαύρη σακούλα και κάλεσε την αστυνομία καθώς του φάνηκε ύποπτη. Η σακούλα περιείχε εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από γκαζάκια, δοχείο βενζίνης και καμινέτο, αλλά δεν εξερράγη.

Τον ίδιο μήνα στο «Ελ. Βενιζέλος» ο βοηθός Λεωνίδας Βασιλειάδης προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη δέχτηκε επίθεση από αγνώστους. Τον χτύπησαν και του έσπασαν δύο δάχτυλα. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ακυρώσει δύο γκολ (ένα για κάθε ομάδα) στον αγώνα Λεβαδειακός – Ξάνθη. Και στις 22 του μήνα άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα σε είσοδο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο, στον έκτο όροφο της οποίας είχε το ταξιδιωτικό του γραφείο ο διαιτητής Κύρος Βασσάρας.

Οκτώβριος 2010

Και πάλι ο Κ. Βασσάρας δέχτηκε επίθεση στα Καμίνια από τέσσερις «χτιστούς» που επιχείρησαν να τον χτυπήσουν με κλομπ και σιδερογροθιές. Ο διαιτητής έβγαινε από ταξί επιστρέφοντας από το Ολυμπιακό Στάδιο όπου ήταν παρατηρητής διαιτησίας στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (2-1). Είναι η μοναδική περίπτωση που οι δράστες βρέθηκαν και δικάστηκαν.

Στις 31 του ίδιου μήνα δύο άτομα που φορούσαν κράνος χτύπησαν το κουδούνι της κατοικίας του διαιτητή Γ. Δαλούκα και απείλησαν τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο ρέφερι είχε σφυρίξει το Αρης – Παναθηναϊκός στο οποίο είχαν νικήσει οι φιλοξενούμενοι με αμφισβητούμενο πέναλτι.

Ιανουάριος 2011

Στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά άγνωστοι επιτέθηκαν στον διεθνή διαιτητή Τάσο Σιδηρόπουλο και αφού τον χτύπησαν, εξαφανίστηκαν με μηχανή μεγάλου κυβισμού.

Φεβρουάριος 2011

Ο Βασίλης Παμπορίδης πήγε στο Κιλκίς να σφυρίξει αγώνα τοπικού πρωταθλήματος (Απόλλων Μαυρονερίου – Απόλλων Πευκοδάσους) και όταν αποχώρησε από το γήπεδο βρήκε το αυτοκίνητό του καταστραμμένο. Αγνωστοι του είχαν χαράξει τη λέξη «Αρης».

Μάρτιος 2011

Αγνωστοι έβαψαν κόκκινο τον φούρνο του τότε διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα μετά τον αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (2-1).

Ιούνιος 2011

Το πολυτελές αυτοκίνητο του Γ. Δαλούκα πήρε φωτιά όταν άγνωστοι έσπασαν το τζάμι, έκλεψαν ένα λάπτοπ καθώς και άλλα αντικείμενα και στη συνέχεια πέταξαν στην καμπίνα ένα στουπί με βενζίνη. Το συμβάν έγινε στα Κάτω Λεχώνια Μαγνησίας, έξω από το σπίτι του πεθερού του.

Δεκέμβριος 2011

Ο Δαλούκας έγινε και πάλι στόχος όσο ήταν εκτελεστικός διευθυντής της Νίκης Βόλου. Αγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του μάρκας BMW.

Στις 20 του μήνα, κατά τη διάρκεια του αγώνα Κυπέλλου Ξάνθη – ΑΕ Ποντίων Κατερίνης, πενήντα κρανοφόροι με λοστούς και ρόπαλα στα χέρια εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να επιτεθούν στον Δημήτρη Καλόπουλο. Η άμεση επέμβαση των αστυνομικών γλίτωσε τον διαιτητή.

Ιανουάριος 2012

Αγνωστοι έσπασαν τον φούρνο του Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα πετώντας πέτρες στην κεντρική τζαμαρία. Η επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά τον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός, για τον οποίο οι Πειραιώτες είχαν παράπονα από τη διαιτησία.

Φεβρουάριος 2012

Το κακό τρίτωσε για τον φούρνο του Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα. Εξερράγη ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός που σχεδόν διέλυσε το κατάστημα. Η υπόθεση συμπεριλήφθηκε στον φάκελο της «εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο».

Απρίλιος 2013

Παραμονές της ρεβάνς Κυπέλλου Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ άγνωστοι επισκέφτηκαν τον αδερφό του διαιτητή Ηλία Σπάθα στα γραφεία της εταιρείας που διατηρεί η οικογένειά τους στο Κερατσίνι και παρέδωσαν απειλητικό μήνυμα ώστε ο ρέφερι «να προσέχει τα σφυρίγματά του».

Αύγουστος 2013

Δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα χτύπησαν και τραυκαφέ μάτισαν το μέλος της ΚΕΔ Δημήτρη Καλύβα, ο οποίος είχε πάει στο γήπεδο Φυλής να παρακολουθήσει τα αγωνιστικά τεστ των διαιτητών.

Νοέμβριος 2014

Δολοφονική επίθεση δέχτηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ Χριστόφορος Ζωγράφος. Δύο άγνωστοι του είχαν στήσει καρτέρι στον Κολωνό. Μόλις τον είδαν του επιτέθηκαν με αγριότητα και τον χτύπησαν με ρόπαλο στο κεφάλι και το σώμα! Ο πρώην διεθνής διαιτητής μεταφέρθηκε με διάσειση στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη και κάταγμα στο χέρι.

Οκτώβριος 2015

Αγνωστοι πήγαν έξω από το σπίτι του Φραγκίσκου Σωμαρακάκη, υπεύθυνου για τους ορισμούς διαιτητών της Σούπερ Λίγκας, πέταξαν κροτίδες και λαδομπογιά στην είσοδο και άφησαν φέιγ βολάν που έγραφαν «Ξέρουμε πού μένεις».

Ιανουάριος 2016

Περίπου 30 άτομα με κουκούλες και κράνη έκαναν ντου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΠΣ Αθηνών στο ξενοδοχείο Χίλτον και έψαχναν διαιτητές και παρατηρητές, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν ειδοποιηθεί και πρόλαβαν να φύγουν.

Μάρτιος 2016

Φωτιά άρπαξε το αυτοκίνητο του παρατηρητή διαιτησίας Δημήτρη Κύρκου λίγες ημέρες μετά το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός.

Απρίλιος 2016

Εισβολή αγνώστων στο ΚΥΒΕ Περιστερίου κατά τη διάρκεια σεμιναρίου διαιτητών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις βοηθοί. Ο βοηθός Φούτμπολ Λιγκ Δημήτρης Σαμοΐλης στο φρύδι, ο διεθνής βοηθός Γιάννης Τουμπακάρης υπέστη θλάση, ενώ ο βοηθός Σούπερ Λίγκας Γιώργος Κουντουρέλης υπέστη κάταγμα στον καρπό.

Στις 26 του ίδιου μήνα ο διεθνής διαιτητής Γιώργος Κύζας κατήγγειλε ότι πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ατρόμητος – ΑΕΚ (1-2) επικοινώνησε μαζί του από σταθερό τηλέφωνο άτομο που του συστήθηκε ως «Δημήτρης Μελισσανίδης» και του είπε να προσέχει γιατί σε λίγες εβδομάδες θα αλλάξουν όλα στη διαιτησία.

Νοέμβριος 2016

Αγνωστοι χτύπησαν το κουδούνι του σπιτιού του πρώην μέλους της ΚΕΔ Γιάννη Τσαχειλίδη, ο οποίος βγήκε στο μπαλκόνι και δυο άτομα άρχισαν να τον απειλούν με ακατονόμαστες ύβρεις μπροστά στα παιδιά του.

Στις 9 Νοεμβρίου το σπίτι του τότε προέδρου της ΚΕΔ Γιώργου Μπίκα στη Χαλκιδική καταστράφηκε ολοσχερώς από εμπρηστική ενέργεια. Η πυροσβεστική απέκλεισε από την αρχή την περίπτωση του βραχυκυκλώματος. Ο Μπίκας παραιτήθηκε αμέσως από τη θέση του.

Μάιος 2017

Περίπου 20 άτομα έκαναν ντου και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο του διαιτητή της Φούτμπολ Λιγκ Κώστα Καρυοφύλλη στη λεωφόρο Θηβών.

Μάρτιος 2018

Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ Δημήτρης Γκρούτσης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην Κόρινθο από κουκουλοφόρους.

Δεκέμβριος 2018

Το πρωί της 19ης του μήνα στη Λάρισα τρεις «φουσκωτοί» έριξαν κάτω και χτύπησαν ανελέητα τον διαιτητή Θανάση Τζήλο έξω από το σπίτι του. Λίγο νωρίτερα είχαν σπάσει με σφυρί το τζάμι της πόρτας του οδηγού του αυτοκινήτου του και τον είχαν τραβήξει έξω διά της βίας. Του κατάφεραν πολλαπλά χτυπήματα με τα χέρια αλλά και με σφυρί σε όλο του το σώμα, κυρίως στο κεφάλι και το δεξί γόνατο.

Μάιος 2019

Οπαδοί που επέβαιναν σε μηχανάκια πήγαν στο σπίτι του διαιτητή μπάσκετ Παν. Αναστασόπουλου και άρχισαν τα υβριστικά συνθήματα, ενώ προκάλεσαν υλικές ζημιές στο αυτοκίνητό του. Δύο μέρες μετά, μεσάνυχτα Τετάρτης (8/5), δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό στο περιπολικό που φύλασσε το σπίτι του διαιτητή, αλλά ευτυχώς δεν εξερράγη.

Μάρτιος 2022

Στις 27 του μήνα το τοπικό παιχνίδι ΑΟ Λουτράκι – ΠΑΣ Κόρινθος δεν διεξάχθηκε καθώς όταν ο διαιτητής Παντελής Χονδρόπουλος βγήκε από το σπίτι να πάρει το αυτοκίνητό του και να μεταβεί στο γήπεδο βρήκε δύο σφαίρες στο παρμπρίζ. Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ενημέρωσε την αστυνομία αλλά και τις τοπικές ποδοσφαιρικές αρχές και το ματς ματαιώθηκε.

Απρίλιος 2023

Το μαγαζί του Νίκου Πιτσίλκα σε εμπορικό κέντρο στη Λάρισα, το οποίο είναι στο όνομα της συζύγου του, δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση τα χαράματα (05.10) της Κυριακής (23/4). Οι δράστες τοποθέτησαν γκαζάκια έξω από το κατάστημα και η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter