«Οχι» του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια – Καταθέτει πρόταση νόμου

«Οχι» του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια – Καταθέτει πρόταση νόμου

Την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια και τις πτωχευτικές διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε η Κουμουνδούρου. Παράλληλα, με δεδομένο ότι το σχέδιο νόμου αφορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία εμπίπτει στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης οδηγίας.

Η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα κόκκινα δάνεια και το νομοσχέδιο της ΝΔ με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις» καθορίστηκε σε διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το Τμήμα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσία του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη.

Οπως επισημαίνεται από την Κουμουνδούρου, για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Πρόεδρό του είναι ύψιστης προτεραιότητας τα θέματα της οικονομίας όπως η ακρίβεια, η φορολογία, το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια. Η αντιπολίτευση απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι έντονη και θα συνδυάζεται με επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις. Οπως τονίζεται από το ηγετικό επιτελείο, «θα είμαστε διαρκώς δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματά τους».

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το μεσημέρι της Δευτέρας (27 Νοεμβρίου 2023) αποφασίστηκε η καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου καθώς όπως επισημαίνεται από την Κουμουνδούρου κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ , δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία (δεν συνυπολογίζει εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη), αυξάνει τον κίνδυνο νέων βαρών για τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εγγυήσεις να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος. Επίσης, δεν προβλέπει δυνατότητα μετατροπής νομίσματος στις δανειακές συμβάσεις γεγονός που πλήττει τους δανειολήπτες σε άλλο νόμισμα (π.χ. ελβετικό φράγκο) και δεν εξασφαλίζεται καμία διαφάνεια εκ μέρους των servicers για τα επιτόκια, τις λοιπές λεπτομέρειες και γενικότερα του αλγόριθμου αποπληρωμής των δανείων.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου και επί συγκεκριμένων άρθρων, θα καταθέσει εκ νέου την πρόταση νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας και θα καλέσει με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων να κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των χαρτοφυλακίων που έχουν ενταχθεί στο σχήμα ΗΡΑΚΛΗ και έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ενώ θα ζητηθεί η κατάθεση των εκθέσεων των οίκων αξιολόγησης που έδωσαν την πιστοληπτική αξιολόγηση ώστε να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter