Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη κινδυνεύει από τους λαϊκιστές και από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη κινδυνεύει από τους λαϊκιστές και από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μια ζοφερή εικόνα για τις σοβαρές απειλές με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη έδωσε στην ομιλία της από το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, η πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφότου οι σύνεδροι αποφάσισαν να την στηρίξουν ως την υποψήφια για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξαπέλυσε έναν φιλιππικό εναντίον των «λαϊκιστών, εθνικιστών και δημαγωγών της ακροδεξιάς και της αριστεράς που αμφισβητούν την ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη, όπως ποτέ άλλοτε», ενώ ταυτόχρονα έδωσε την εικόνα πως η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στην σκιά ενός πολέμου. Πιο συγκεκριμένα η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε σχετικά με τους… εσωτερικούς εχθρούς της Ευρώπης πως «θέλουν να πατήσουν τις αξίες μας και θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη μας. Και εμείς σαν ΕΛΚ, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό ποτέ να συμβεί». Όσον αφορά στο θέμα της σκιάς του πολέμου η πρόεδρος της Επιτροπής, στα πλαίσια της πολιτικής της καμπάνιας για την επανεκλογή της, αναφερόμενη στην Ουκρανία υποστήριξε: «Ευημερία, ασφάλεια και δημοκρατία- αυτά ενδιαφέρουν τον κόσμο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Στους καιρούς αυτούς των αλλαγών, η Ευρώπη είναι εδώ για εσάς». Στη συνέχεια έκανε μια προσωπική αναφορά η φον ντερ Λάιεν εξιστόρησε το τι έλεγε στην ίδια και στα αδέρφια της ο πατέρας τους για την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με την ίδια ο πατέρας τους, καθώς μεγάλωναν στο Βέλγιο, επαναλάμβανε συχνά «πόσο πολύτιμη είναι η Ευρώπη» και υποστήριζε ότι η γενιά τους είναι αυτή «που θα πρέπει να την προσέξει γιατί είναι το μόνο που μας έχει μείνει». Έκλεισε αυτή την αναφορά υποστηρίζοντας ότι «σήμερα, είμαι εγώ αυτή που λέει την ίδια ιστορία στα επτά παιδιά μου».

Κατά τα λοιπά η υποψήφια του ΕΛΚ για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, δεν είπε κάτι που δεν συνηθίζει: Υποσχέθηκε να προωθήσει την οικονομία της ΕΕ, να καταστείλει τους λαθρέμπορους που οδηγούν τους παράτυπους μετανάστες στην Ευρώπη και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, αλλά και να στηρίξει τους αγρότες. Η μοναδική διαφορά με την μέχρι τώρα πολιτική της ήταν πως η «πράσινη μετάβαση» από ψηλά που βρισκόταν στην προεκλογική της ατζέντα στην αρχή της θητείας της που τελειώνει, βρέθηκα αρκετά πιο κάτω.

Σημειώνεται ότι ο διορισμός της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας θα ακολουθήσει μια ψηφοφορία από τη νέα σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η έγκριση του διορισμού γίνεται με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή το ήμισυ του συνόλου των ευρωβουλευτών συν ένας και αυτό σημαίνει ότι αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να επανεκλεγεί θα πρέπει να έχει την στήριξη και άλλων πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστε: «Είναι ντροπή» – Οργή ευρωβουλευτών για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Politico: Αυξάνεται η πίεση για τη φον ντερ Λάιεν – Θα ανακοινώσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία;

La Repubblica: Σχέδια Μακρόν για Ντράγκι στο «τιμόνι» της Κομισιόν – Τι μέλλει γενέσθαι με τη φον ντερ Λάιεν

Αντιδράσεις Σούνακ στα σχόλια φον ντερ Λάιεν περί επανεισόδου της Βρετανίας στην ΕΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter