Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το συμβόλαιο με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρους και δεσμευτικούς όρους

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το συμβόλαιο με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρους και δεσμευτικούς όρους

«Η σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για το εμβόλιό της Covid-19 περιέχει δεσμευτικούς όρους», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν , απαιτώντας εξηγήσεις από την φαρμακοβιομηχανία για την αναβολής στις παραδόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης: AstraZeneca: Πρόσφερε στην Ε.Ε. επιπλέον 8 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά το α΄ τρίμηνο

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η σύμβαση περιείχε συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων που έπρεπε να παραδώσει η εταιρεία τον Δεκέμβριο και τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, και αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

«Υπάρχουν δεσμευτικές παραγγελίες και το συμβόλαιο είναι ξεκάθαρο», είπε.

Παράλληλα, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την AstraZeneca για την τροφοδοσία της Ευρώπης με το εμβόλιό της κατά της Covid-19.

«Θέλουμε να το δημοσιεύσουμε σήμερα, βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την εταιρεία σχετικά με τα τμήματα (του συμβολαίου) που πρέπει να καλυφθούν » για λόγους εμπιστευτικότητας, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Οι δηλώσεις αυτές από την πρόεδρο της Κομισιόν έρχονται αφότου η ΕΕ ανακοινώνει νέους αυστηρότερους κανόνες για την εξαγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, απειλώντας ακόμα και με γενική απαγόρευση εξαγωγών σε τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει έναν μηχανισμό ελέγχου όπου πριν την εξαγωγή εμβολίων προς τρίτες χώρες οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει πρώτα να έχουν λάβει την έγκριση της ΕΕ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter