Ούτε λέξη από το Μαξίμου για τον βομβαρδισμό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

Ούτε λέξη από το Μαξίμου για τον βομβαρδισμό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

Με τη μονότονη επανάληψη της γραμμής «είμαστε αλληλέγγυοι στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερωτήματα που του παρέθεσε το documentonews.gr για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, παρότι το πατριαρχείο Ιεροσολύμων το χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου». Την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεγε να μην πει ούτε μία λέξη καταδίκης στις δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κατά την σύντομη επίσκεψή του.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Σοκαριστικές εικόνες από τη βομβαρδισμένη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου – Απόγνωση πάνω από τα ερείπια

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας» ήταν τα λόγια που επέλεξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την πρωινή επίσκεψή του στο Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα στην αίθουσα συντακτών κατά την σχετική ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Είδαμε τον βομβαρδισμό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου. Το πατριαρχείο Ιεροσολύμων το χαρακτήρισε ως έγκλημα πολέμου. Το ΥΠΕΞ δεν έκανε το ίδιο. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, γιατί πριν από δέκα ημέρες ο πρωθυπουργός είχε πει στον πατριάρχη Βαρθολομαίο πως είχε πάρει εγγυήσεις πως θα προστατευτεί. Και τον ακούσαμε δίπλα στον Νετανιάχου να λέει πως «ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος». Ποιο είναι το όριο για την ελληνική κυβέρνηση;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε το documentonews.gr στον Παύλο Μαρινάκη, ζητώντας εξηγήσεις για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μετά τον σοκαριστικό βομβαρδισμό από τις αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Διαβάστε σχετικά: Κασσελάκης: Ζητά εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη για τη στάση του σχετικά με τον βομβαρδισμό του Αγίου Πορφυρίου

Σημειώνεται πως σε αντίθεση με το υπουργείο Εξωτερικών που απέφυγε να καταδικάσει το γεγονός ως τέτοιο, το πατριαρχείο Ιεροσολύμων τόνισε «η στόχευση εκκλησιών συνιστά έγκλημα πολέμου» και καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή κατά της εκκλησίας Αγ. Πορφυρίου στη Γάζα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 8 ανθρώπων, αποδίδοντας την ευθύνη στο Ισραήλ.

«Πρέπει να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση, πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι, σε όποια πλευρά και αν ανήκουν. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη αξία αναλόγως σε ποια πλευρά ανήκει» ανέφερε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιλέγοντας να αναφερθεί μόνο στο τελευταίο σκέλος του ερωτήματός μας, αναφορικά με τις δηλώσεις Μητσοτάκη, χωρίς όμως και εδώ να δώσει καθαρές απαντήσεις, αλλά μόνο να εστιάσει στην μονομερή στήριξη του Ισραήλ από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.

«Αυτό πρέπει να γίνει σαφές, δεν πρέπει να ταυτίζουμε αθώους από οποιαδήποτε πλευρά με μία τρομοκρατική οργάνωση και πρέπει να αποφευχθούν προφανώς λογικές οι οποίες συνολικά επιτίθενται ως αντίποινα. Πάντοτε με τη σαφή μας θέση ότι είμαστε αλληλέγγυοι στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα. Αυτό επαναλαμβάνει σε κάθε του συνάντηση ο πρωθυπουργός, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του αλλά και σε κάθε εσωτερική συνάντηση, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις» κατέληξε ο Π. Μαρινάκης, μην δίνοντας καμία απάντηση για τον βομβαρδισμό του Αγίου Πορφυρίου από τις αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που επιμείναμε, ρωτώντας εκ νέου τον εκπρόσωπο του Μαξίμου. «Αναγκάζομαι να επιμείνω. Ο βομβαρδισμός του Αγίου Πορφυρίου συνιστά έγκλημα πολέμου για την ελληνική κυβέρνηση; Το θέσατε στην ισραηλινή κυβέρνηση;» επανέλαβε το documentonews.gr, με τον Π. Μαρινάκη να «κρύβεται» πλέον πίσω από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, και να παραπέμπει αόριστα σε… ενημερώσεις που έπονται.

«Κοιτάξτε, περισσότερες λεπτομέρειες γιατί η συνάντηση τελείωσε πριν από λίγο, εγώ έχω την επίσημη ανακοίνωση την οποία σας μετέφερα. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα διημείφθησαν θα ενημερωθείτε από τις σχετικές ανακοινώσεις. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο γιατί ούτε ήμουν παρών, ούτε έχω κάποια παραπάνω ενημέρωση. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ισραήλ λίγο πριν ξεκινήσει η σχετική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αυτό που γνωρίζω αυτό μεταφέρω» ανέφερε απολύτως επιτελικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας δημοσιογράφους, πολίτες και το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο Ιεροσολύμων με την απορία:

Τελικά, για την ελληνική κυβέρνηση συνιστά ή όχι έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός της εκκλησίας του Αγ. Πορφυρίου από το Ισραήλ;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter