Παγκόσμιος παίκτης έγινε η Sunlight

Παγκόσμιος παίκτης έγινε η Sunlight

Οικονομικά μεγέθη που την καθιστούν παγκόσμιο παίκτη ανακοίνωσε η Sunlight για το πρώτο εξάμηνο 2023, δηλαδή τρεις φορές υψηλότερος τζίρος και κέρδη αυξημένα κατά 141%, ως αποτέλεσμα των σημαντικών εξαγορών και επενδύσεων που πραγματοποίησε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού ομίλου Olympia, που εξειδικεύεται στα συστήματα μπαταριών και στις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, αύξησε τα έσοδά της στα 551,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 από 183 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 201,5%. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 55,3 εκατ. ευρώ έναντι 22,9 εκατ. ευρώ πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 141%.

Ο ρόλος εξαγορών και συγχωνεύσεων

Η διοίκηση του Λάμπρου Μπίσολα απέδωσε την εκρηκτική αυτή αύξηση των μεγεθών της Sunlight στην ενοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών που αποκτήθηκαν πρόσφατα –κυρίως της γερμανικής Triathlon–, στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, ιδίως στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, και στην υψηλή ζήτηση για τις καινοτόμες νέες ενεργειακές λύσεις του ομίλου.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 χαρακτηρίστηκε από μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις για τις οποίες επενδύθηκαν κεφάλαια ύψους 93,2 εκατ. ευρώ. Μία εξ αυτών αφορούσε την απόκτηση του 100% της γερμανικής εταιρείας Müller GmbH, που ολοκληρώθηκε με δύο διαδοχικές συναλλαγές το 2022 και το 2023, εταιρείας με πάνω από 30 χρόνια πείρας στο χονδρεμπόριο μπαταριών, συστημάτων τροφοδοσίας, τεχνολογιών φόρτισης και αξεσουάρ και με παραγωγή στη Γερμανία.

Η δεύτερη και πιο σημαντική αφορούσε το 100% της γερμανικής Triathlon, που ολοκληρώθηκε με δύο διαδοχικές συναλλαγές που έλαβαν χώρα το 2022 και το 2023. Η Triathlon αποτελούσε σημαντικό παίκτη στην αγορά της κεντρικής Ευρώπης, διέθετε δεκαετίες πείρας στην ανάπτυξη και συναρμολόγηση μπαταριών μολύβδου – οξέος και ιόντων λιθίου δημιουργώντας προϊόντα για σειρά βιομηχανικών οχημάτων και είχε ισχυρό δίκτυο πωλήσεων στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Η απόκτηση του 100% της Triathlon υπήρξε η σημαντικότερη από τις εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει η Sunlight την τελευταία τριετία –οι οποίες περιλάμβαναν επίσης την ελληνική Technoform και την ιταλική PBM–, καθώς κατέστησε τον ιδρυτή και πρώην βασικό μέτοχο της Triathlon Μάρτιν Χάρτμαν μέτοχο μειοψηφίας της και οδήγησε τα μεγέθη της Sunlight στα τρέχοντά τους επίπεδα, που δηλώνουν ότι η εταιρεία θα κλείσει το έτος 2023 με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις 48,2 εκατ. ευρώ στην παραγωγή

Παράλληλα, η Sunlight υλοποίησε επενδύσεις ύψους 48,2 εκατ. ευρώ, κυρίως για την επέκταση της παραγωγής ιόντων λιθίου και μολύβδου – οξέος αλλά και σε έργα έρευνας και ανάπτυξης αναφορικά με τις μπαταρίες λιθίου και την τεχνολογία στοιχείων.

Σήμερα πια η Sunlight διαθέτει περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις (εργοστάσια, αποθήκες, κόμβους έρευνας και ανάπτυξης, πωλήσεις και γραφεία εξυπηρέτησης πελατών) σε δώδεκα χώρες, απασχολεί 3.244 εργαζόμενους σε τρεις ηπείρους –οι μισοί εκ των οποίων στη Γερμανία– και κάνει εξαγωγές σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η δραστηριότητα στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 20% των συνολικών εσόδων του ομίλου, όπου η Sunlight διαθέτει δύο παραγωγικά εργοστάσια: μια μονάδα κατασκευής μπαταριών στη Βόρεια Καρολίνα και μια μονάδα συναρμολόγησης στο Ντάλας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter