Παιχνίδια εξουσίας και ανεξόφλητα «γραμμάτια»

Παιχνίδια εξουσίας και ανεξόφλητα «γραμμάτια»

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αλλάξει τις διοικητικές ισορροπίες στην ΕΠΟ, αλλά προς το παρόν το μπλοκ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δείχνει να αντέχει.

Σχεδόν ομόφωνα στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΠΟ οι ποδοσφαιρικές ενώσεις και οι ΠΑΕ, δηλαδή όλο το ποδόσφαιρο ανά την Ελλάδα, γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση και δεν ενέκριναν την ολιστική μελέτη των FIFA – UEFA με τις προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το τελευταίο διάστημα παίζεται ένα πινγκ πονγκ στην επίδειξη δύναμης, με το μπλοκ ΑΕΚ – ΠΑΟΚ να κυριαρχεί πλήρως στην κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΕΠΟ. Το μέχρι πότε βέβαια είναι άλλη συζήτηση…

Στη ΓΣ το στρίμωγμα ήταν άνευ προηγουμένου καθώς οι FIFA – UEFA έστειλαν επιστολή στην ΕΠΟ που κάποιοι δεν δίστασαν να τη χαρακτηρίσουν «εκβιαστική». Από κει που οι χαρτογιακάδες της Νιόν και της Ζυρίχης έλεγαν «αν θέλετε υιοθετήστε τις προτάσεις μας», ξαφνικά τους είπαν «ή τις υιοθετείτε ή θα σας στραγγαλίσουμε οικονομικά». Η αναβολή της ψήφισης των τροποποιημένων διατάξεων του καταστατικού της ΕΠΟ ελήφθη με 62 ψήφους σε σύνολο 66 παρόντων και ήταν ένα μήνυμα τόσο προς τους ξένους αξιωματούχους όσο και προς τον ανεκδιήγητο υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, ο οποίος με το έτσι θέλω ήθελε να επιβάλει τους δικούς του κανόνες στη διοίκηση της ομοσπονδίας. Απέτυχε στην προσπάθειά του να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, ενώ τώρα έχει κάνει σημαία του την ολιστική μελέτη που προς το παρόν δεν εγκρίνει η ΓΣ. Κι αυτό διότι αποδυναμώνεται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, όπως επιδιώκει ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Οδηγία

Στην επιστολή της 14ης Ιουλίου 2021 προς τον Θοδ. Ζαγοράκη οι FIFA – UEFA επισημαίνουν ότι «είναι άκρως σημαντικό για την ΕΠΟ να κατανοήσει ότι η υιοθέτηση και η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στην ολιστική μελέτη είναι αποφασιστικής σημασίας για την ορθή διακυβέρνηση της ΕΠΟ, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις αλλαγές που σχετίζονται με την οργανωτική διάρθρωση και τα όργανα της ΕΠΟ. Κατά συνέπεια, η FIFA και η UEFA αναμένουν την πλήρη υιοθέτηση των προτεινόμενων τροποποιήσεων, που σας είχαν σταλεί στις 12 Ιουνίου 2021». Με λίγα λόγια, η επιστολή αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί από τους υπερεθνικούς ως οδηγία ή απόφασή τους.

Στο άρθρο 2 παρ. δ του καταστατικού της ΕΠΟ αναφέρεται ότι σκοπός της ομοσπονδίας είναι, μεταξύ άλλων, «να σέβεται και να αποτρέπει κάθε παραβίαση… των κανονισμών, οδηγιών και αποφάσεων της FIFA και της UEFA». Επίσης, τα καταστατικά των FIFA – UEFA προβλέπουν ότι αν παραβιαστούν οδηγίες και αποφάσεις τους από κάποια εθνική ομοσπονδία, επιβάλλονται βαριές πειθαρχικές κυρώσεις. Και το ερώτημα που τίθεται είναι «οι εγχώριοι ινστρούχτορες γνωρίζουν τι θα γίνει αν οι διεθνείς φορείς θεωρήσουν πως η ΕΠΟ δεν εφάρμοσε μία οδηγία ή ακόμη χειρότερα μια απόφαση τους που σχετίζεται με την υλοποίηση των διατάξεων της ολιστικής μελέτης;».

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής βαρύτατων κυρώσεων στη διοίκηση Ζαγοράκη. Για την πολυσυζητημένη υπόθεση του ποδοσφαιριστή Φιορίν Ντουρμισάι και τη μεταγραφή του στον Αρη, που εκκρεμεί ακόμη στο CAS, η ΕΠΟ θεωρήθηκε ότι παραβίασε απόφαση της FIFA και η τελευταία τής επέβαλε το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 500.000 ευρώ! Αναλογικά λοιπόν, αν οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές θεωρήσουν ότι η ΕΠΟ τους… παρακούει στο θέμα της ολιστικής μελέτης, το πρόστιμο δεν θα ήταν απίθανο να εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Η κυβέρνηση, με τη σύμπραξη της FIFA και της UEFA, εκβιάζει ήδη την ΕΠΟ. Απειλεί ότι θα κοπεί η χρηματοδότηση από το Στοίχημα, ότι θα κάνει… φτερά επιχορήγηση 8 εκατ. ευρώ των διεθνών ομοσπονδιών, ενώ παράλληλα ο Ζ. Λάκοβιτς είπε για να δελεάσει τον Θοδ. Ζαγοράκη και τις ΕΠΣ ότι αν υιοθετηθούν οι (θεωρητικά) μη δεσμευτικές προτάσεις τους, θα λάβουν την επόμενη μέρα της σχετικής απόφασης 4 εκατ. ευρώ! Τα παιχνίδια εξουσίας με χτυπήματα κάτω από τη μέση και χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό είναι σε πλήρη εξέλιξη. Χωρίς τα χρήματα από την UEFA η ομοσπονδία δεν είναι… βιώσιμη.

Στα βράχια

Η ΕΠΟ έχει εν μέρει δίκιο να διαφωνεί για κάποιες διατάξεις της ολιστικής μελέτης. Για παράδειγμα, στην UEFA τις αποφάσεις που αφορούν τις διοργανώσεις της δεν τις λαμβάνει η αντίστοιχη Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου αλλά η Εκτελεστική Επιτροπή της. Επίσης, στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν έχουν δοθεί τα «κλειδιά» του «μαγαζιού» σε κανέναν CEO με υπερεξουσίες. Γιατί λοιπόν να μην ισχύσουν τα ίδια και στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Γιατί στην ΕΠΟ να αποφασίζει για κάποια σοβαρά θέματα μόνο ο εκτελεστικός διευθυντής, όπως αναφέρεται στην ολιστική μελέτη;

Ο Λ. Αυγενάκης δεν κατάφερε να αλώσει την ΕΠΟ και επιχειρείται με διάφορες μεθοδεύσεις να της επιβληθεί ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, όπου το κυρίαρχο όργανο δεν θα είναι η Εκτελεστική της Επιτροπή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Την απάντηση πρέπει να την αναζητήσει κάποιος μάλλον στα ανεξόφλητα «γραμμάτια» μεταξύ Μαξίμου και κάποιων φίλων παραγόντων. Η ΕΠΟ είναι ανίκανη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και με καπετάνιο τον ανύπαρκτο Θοδ. Ζαγοράκη το καράβι πάει πάνω στα βράχια. Και αν ο πρόεδρος το… φουντάρει, δεν αποκλείεται να τα παρατήσει.

Μυστικά & Documento

19/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter