Πανικός στο Μαξίμου για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών λόγω κορονοϊού

Πανικός στο Μαξίμου για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών λόγω κορονοϊού

Η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας έδειξε τις αναποτελεσματικές φιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ξέβρασε τις (ακρο) δεξιές αντιλήψεις των ρατσιστικών διαχωρισμών πάνω στις οποίες επένδυσε για να πάει την εξουσία.

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις για τοΝ συνωστισμό των ανθρώπων και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης σε κέντρα υποδοχής προσφύγων/μεταναστών της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, το Μαξίμου βρίσκεται συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις και δρα «ασθμαίνοντας» εκ των υστέρων. Εσπευσμένα, μόλις δυο ημέρες πριν γνωστοποιηθεί ότι υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στην παλιά δομή υποδοχής μεταναστών στη Μαλακάσα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης άρχισε να τρέχει τις διαδικασίες για αλλαγές στις εκεί δομές! Δεν είναι απλή σύμπτωση. Πιο πριν, ήταν τα κρούσματα στη Ριτσώνα και η αμήχανη αντίδραση των αρμοδίων.

Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ είναι εμφανείς. Ο πανικός έρχεται σαν αποτέλεσμα της (πολύμηνης) απραξίας, που μαζί με την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, αποτέλεσε, μέσα στην πανδημία, ένα «εκρηκτικό» μίγμα.

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση διευρύνει τα έργα κατασκευής προσωρινής και μόνιμης δομής ενώ μπαίνουν οι βάσεις για μετατροπή και της προσωρινής δομής σε μόνιμη στη Μαλακάσα. Καθυστερημένα και χωρίς προγραμματισμό, λίγο πριν τεθεί σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό η παλιά δομή στη Μαλακάσα, λόγω κρούσματος Covid-19, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να αναλαμβάνει δράση! Όμως θα χρειασθεί χρόνος ακόμα.

Πάντως, οι υγειονομικές εξελίξεις στη δομή της Μαλακάσας αποτελούν ένα ηχηρό σήμα συναγερμού για δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων, και ιδιαίτερα για όσες δεν πληρούν τους όρους υγιεινής, όπως συμβαίνει στη Μόρια της Λέσβου και σε άλλα σημεία της χώρας.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μόλις στις 3 Απριλίου 2020, συνέταξε έγγραφο για να ενημερώσει ότι «προτίθεται να προβεί στη σύναψη σύμβασης για την διαμόρφωση και βασική συντήρηση δομών του άρθρου 8, του Ν. 4375/2016 στη Μαλακάσα, Δήμου Ωρωπού σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 73/02-04-2020 Υπηρεσιακό Σημείωμα του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο». Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο που υπογράφει ο Νότης Μηταράκης (ΑΠ. 01-3.4.2020) η υπό ανάθεση σύμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή μίας προσωρινής δομής δυναμικότητας 500 ατόμων και μίας μόνιμης δομής δυναμικότητας 1.000 ατόμων.

«Η εκτέλεση του έργου είναι απολύτως απαραίτητη λόγω κατεπείγουσας ανάγκης που οφείλεται στην απρόσμενη αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και κρίνεται επιβεβλημένο τόσο για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων/μεταναστών, όσο και για την αποσυμφόρηση των νησιών», αναφέρει.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 4.445.098,07 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (24%). Στην δαπάνη αυτή περιλαμβάνεται προαίρεση ύψους 422.721,20 € που αφορά εργασίες μετατροπής της προσωρινής δομής σε μόνιμη, χρονική επέκταση της συντήρησης και της μίσθωσης γεννητριών, καθώς και εγκατάσταση επιπλέον μέσων πυρόσβεσης και κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Η συνολική δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι οκτώ μήνες από την υπογραφή της. Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης που θα διενεργηθεί με την διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης θα είναι «η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή)».

Λίγες ημέρες πριν, με καταγγελίες της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, στις 26 Μαρτίου 2020, προειδοποιούσε ότι η Κλειστή Δομή Περιορισμένου Χρόνου στο πρώην στρατόπεδο «Γερακίνη» «εξελίσσεται μαθηματικά πλέον σε βραδυφλεγή βόμβα καθώς εκλείπουν οι στοιχειώδεις φροντίδες υγειονομικής προστασίας». Παράλληλα, έκανε δραματικές επισημάνσεις για τον περιφραγμένο χώρο με σκηνές, «όπου στοιβάζονται περί τους 1.200 αλλοδαπούς κρατουμένους (..) με ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής». Και να που στις 30 Μαρτίου 2020, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υπέβαλε προς το Υπουργείο Ανάπτυξης το Τεχνικό Δελτίο έργου με τίτλο «Συντήρηση Δομών του άρθρου 8, του Ν.4375/2016 στη Μαλακάσα» με αίτημα την ένταξη στο Πρόγραμμα των Δημόσιων Επενδύσεων 2020 Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Και την 1η Απριλίου 2020 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης εγκρίνει με απόφασή του (Αρ.Πρ: 34645-1.4.2020) να ενταχθεί το έργο, με το ποσό των 4.445.098,07 ευρώ.

Όλα αυτά δείχνουν τα «παραλυμένα» αντανακλαστικά της κυβέρνησης που άφησε να φτάσει η κατάσταση στο σημείο μηδέν, αντί εδώ και μήνες να διαμορφώσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης (και με αποσυμφόρηση των δομών) για τους μετανάστες/πρόσφυγες που στοιβάζονται κατά χιλιάδες στα νησιά, όπως στη Λέσβο, αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές του Μαρτίου (και της απαράδεκτης τακτικής του τουρκικού καθεστώτος στον Εβρο και στο Αιγαίο) και η απόφαση για αναστολή αιτημάτων ασύλου από μετανάστες/πρόσφυγες άνοιξαν νέο κεφάλαιο στο δράμα. Η μεταφορά μεταναστών σε κλειστές δομές (αρχικά στο Κλειδί στις Σέρρες, και την Μαλακάσα) έγινε υπό πίεση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει αποφάσεις φύρδην μίγδην, βουτηγμένες στις αντιφάσεις της αντιμεταναστευτικής ρητορικής πάνω στην οποία η ΝΔ έχτισε την πορεία της προς την εξουσία. Η υγειονομική κρίση λόγω του κορονοϊού ξέβρασε τις (ακρο) δεξιές αντιλήψεις των ρατσιστικών διαχωρισμών , τις αναποτελεσματικές φιλελεύθερες επιλογές που παίρνουν σβάρνα ντόπιους και ξένους, συγκάτοικους στην …καραντίνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter