Παπαδημητριάδης στο documentonews.gr: «Θέλω να εργαστώ για να διασφαλίσω ότι κανένας δεν θα αισθάνεται αβοήθητος»

Παπαδημητριάδης στο documentonews.gr: «Θέλω να εργαστώ για να διασφαλίσω ότι κανένας δεν θα αισθάνεται αβοήθητος»

«Ζητώ την ψήφο των πολιτών γιατί είμαι εδώ για να ακούσω, να κατανοήσω και να παλέψω για τις ανάγκες τους. Η υποψηφιότητά μου είναι μια υπόσχεση ότι θα εργαστώ ακούραστα για να κάνω την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη του διαφωτισμού, ένα καλύτερο μέρος για όλους μας» σημειώνει στο documentonews.gr o ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Επίσης, τονίζει τη σημασία να συμμαχήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς, καταθέτει τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτει τις προτάσεις του για τη στήριξη των συνανθρώπων μας με προβλήματα ψυχικής υγείας.

  • Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα να διεκδικήσετε μια θέση στην ευρωβουλή;

Ως ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, έχω καθημερινά την ευκαιρία να ακούω τις ανησυχίες και τα προβλήματα των ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα αγαθά, οι χαμηλοί μισθοί και η ακριβή στέγη μετά την πανδημία και την κρίση χρέους, έχουν προκαλέσει ένα μεγάλο τραύμα στην κοινωνική συνοχή μας. Πολλοί πολίτες νιώθουν ότι το κράτος τους έχει εγκαταλείψει, παραιτούνται από την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και απέχουν. Αυτό μοιραία οδηγεί σε μία στροφή προς τον ατομικισμό. Ενόσω απομακρυνόμαστε από το “Εμείς”, η βία αυξάνεται, ιδίως στους νέους και μέσα στην οικογένεια.

Συμμετέχω λοιπόν στις εκλογές γιατί πιστεύω ότι μια περισσότερο ηθική – και λιγότερο τεχνοκρατική – διακυβέρνηση, που θα στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της προόδου, μπορεί να επουλώσει το τραύμα και να θεραπεύσει αυτά τα προβλήματα. Μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της Ευρώπης για να το πετύχουμε.

  • Για ποιον λόγο να σας ψηφίσει ο κόσμος; Τι έχει να προσφέρει ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης ως ευρωβουλευτής;

Η συμμετοχή μου σε αυτές τις εκλογές ως ειδικού της ψυχικής υγείας δεν είναι απλά μια πολιτική πράξη, είναι προσωπική αποστολή. Με την άμεση επαφή μου με την ανθρώπινη ψυχή, γνωρίζω καλά τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική αστάθεια, η ανεργία και η κοινωνική ανισότητα. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο να βοηθάω ανθρώπους να ξεπερνούν τις δυσκολίες τους και να βρίσκουν την ψυχική τους ισορροπία. Αυτή η εμπειρία, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη κατάρτισή μου στη Διεθνή Πολιτική Υγείας και την προηγούμενη εμπειρία μου στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ως εκπρόσωπου των Ευρωπαίων φοιτητών ιατρικής, μου δίνει μια μοναδική προοπτική στο πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε και να επιλύσουμε τα προβλήματα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Οι αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης δεν είναι απλά θεωρητικές για εμένα. Είναι αρχές που καθοδηγούν την καθημερινή μου πρακτική. Θέλω να εργαστώ για να διασφαλίσω ότι κανένας δεν θα αισθάνεται εγκαταλελειμμένος ή αβοήθητος. Θα προωθήσω πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών με τα Ευρωπαϊκά εργαλεία. Η βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική υγεία, η ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και της οικονομικής εξάρτησης των νέων από τις οικογένειες τους και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων είναι μερικά από τα βασικά μου προτάγματα. Θα εργαστώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τη δημιουργία πολιτικών που θα μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ των χωρών και των περιφερειών.

Για να το θέσω απλά, ζητώ την ψήφο των πολιτών γιατί είμαι εδώ για να ακούσω, να κατανοήσω και να παλέψω για τις ανάγκες τους. Η υποψηφιότητά μου είναι μια υπόσχεση ότι θα εργαστώ ακούραστα για να κάνω την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη του διαφωτισμού, ένα καλύτερο μέρος για όλους μας.

  • Τι παραπάνω μπορεί να κάνει το κράτος για να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας με ψυχικά και ψυχολογικά προβλήματα υγείας;

Η χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα είναι 3-4 φορές κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς αντιπροσωπεύει μόλις το 3,3% της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, που είναι ήδη πολύ χαμηλή στο σύνολό της. Για να βελτιώσουμε την κατάσταση στη χώρα μας είναι απαραίτητο καταρχάς να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι. Αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία περισσότερων δομών ψυχικής υγείας, ειδικά στην περιφέρεια, την ενίσχυση των υφιστάμενων και την πρόσληψη περισσότερων επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Αλλά δεν φτάνει αυτό. Χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκστρατειών ενημέρωσης που θα αποστιγματίσει περαιτέρω την ψυχική υγεία. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η χώρα μας, παρά τον ήλιο της, την ομορφιά του τοπίου και την εξωστρέφεια στον τρόπο ζωής, βρίσκεται στην 64η θέση της παγκόσμιας ευτυχίας, κάτω από τις κρύες και σκοτεινές χώρες του βορρά. Το 2023, το 74% των εργαζομένων να δήλωναν ότι αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία μορφή ψυχικής διαταραχής μέσα στον τελευταίο χρόνο και οι επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι ο ένας στους τέσσερις πολίτες στην Ελλάδα αντιμετωπίζει κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής, με δραματική αύξηση στη συνταγογράφηση των ψυχοτρόπων φαρμάκων.

Με τους Ευρωπαϊκούς πόρους οφείλουμε να κάνουμε τις υπηρεσίες ψυχοθεραπείας προσβάσιμες από κάθε γωνιά της πατρίδας. Για παράδειγμα, στο πρόσφατο περιστατικό κακοποίησης παιδιών στη Νίσυρο, το ιατρείο μου ανέλαβε εθελοντικά την ψυχοθεραπευτική υποστήριξη γιατί δεν προσφέρθηκε αυτή η δυνατότητα από το κράτος. Ακόμη, έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για την υποστήριξη των φροντιστών εκείνων των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, όπως οι αναπτυξιακές διαταραχές, τα νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, οι διαταραχές μνήμης κ.ο.κ. Και τέλος, να απασχοληθούμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα με τις εξαρτήσεις και την επανένταξη των εξαρτημένων.

  • Σας ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό;

Η ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων, με τις ρητορικές του μίσους, της ξενοφοβίας και του διχασμού, είναι μία ευθεία απειλή για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή. Αυτή η κατάσταση απαιτεί μια συντονισμένη και αποφασιστική απάντηση από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ας αναγνωρίσουμε ότι η οικονομική ανισότητα και η κοινωνική αδικία αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προωθεί πολιτικές που μειώνουν τις ανισότητες, αυξάνουν τους μισθούς και βελτιώνουν την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Ένα κοινωνικό κράτος που φροντίζει όλους τους πολίτες του είναι το καλύτερο αντίδοτο στον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Ομοίως και η συμμετοχή όλων στη δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προωθήσει πολιτικές που ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες, δίνοντας φωνή στις μειονότητες και εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Αυτό εννοεί ο Στέφανος επαναλαμβάνοντας με έμφαση την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία που επιδιώκει ως Πρόεδρος και το ίδιο υπογραμμίζω εγώ με την προσπάθειά μου να μεταφέρω την εμπειρία της ψυχοθεραπείας στην πολιτική, όπου κάθε φωνή ακούγεται ξεχωριστά και έχει σημασία.

Και η Παιδεία είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την καταπολέμηση του μίσους και του ρατσισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επενδύσει σε εκπαιδευτικά προγράμματα που προάγουν την ανεκτικότητα, τη διαφορετικότητα και την κατανόηση μεταξύ των πολιτών. Με την επίγνωση ότι σημασία έχουν οι αξίες που διέπουν τους κανόνες της δημοκρατίας μας, περισσότερο από την απλή συμμόρφωση με αυτούς.

Στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωβουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεργαστούμε με άλλα προοδευτικά κόμματα και κινήματα στην Ευρώπη για κοινές στρατηγικές και δράσεις κατά της ακραίας ιδεολογίας που διχάζει τους ανθρώπους. Η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων είναι κρίσιμη.

  • Με ποιο αποτέλεσμα θα είστε ικανοποιημένοι το βράδυ της 9ης Ιουνίου;

Η διαρκής συζήτηση για το αποτέλεσμα του ενός ή του άλλου κόμματος συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ευτελίζει κατά τη γνώμη μου το μεγάλο ζητούμενο που εμπεριέχεται στην προηγούμενη ερώτηση σας. Έχουμε να κάνουμε με εκλογές που λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσωπικά, θα με ικανοποιήσει ένα αποτέλεσμα που θα δείχνει ότι η συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη έχει ενισχυθεί. Αυτό θα επιτρέψει και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά με άλλα κόμματα και κινήματα για την προώθηση κοινών στόχων. Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιδιώκουμε την αύξηση του αριθμού των ευρωβουλευτών μας, που θα μας επιτρέψει να έχουμε μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν σε όλους τους Έλληνες. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές διαπραγματεύσεις για το κοινό μέλλον μας και φέτος είναι μία ξεχωριστή χρονιά όπου θα επικυρωθούν οι διορισμοί και των καινούργιων ευρωπαίων αξιωματούχων στις πιο καίριες θέσεις.

Μολονότι είμαι σίγουρος – και φύσει πεισματικά αισιόδοξος – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα εκπλήξει ευχάριστα το εκλογικό σώμα την 9η Ιουνίου, έχω μάθει ως ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής να εκτιμώ και τις μικρές νίκες και τα μικρά βήματα προς τα εμπρός. Κάθε θετικό αποτέλεσμα, που μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων μας, θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

  • Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την πρωτοβουλία για τη σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε ενωμένες να αντιμετωπίσουν τη δεξιά; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής αριστεράς, επιβάλλεται να πάρει την πρωτοβουλία για τη σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε ενωμένες να αντιμετωπίσουν τη δεξιά και τον συντηρητισμό. Η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων είναι κρίσιμη για την προώθηση μιας ατζέντας που να βασίζεται στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Ως ο επόμενος ευρωβουλευτής σας, δεσμεύομαι ότι θα αναλάβω πρωτοβουλίες για τη δημιουργία και την ενίσχυση συμμαχιών με άλλα προοδευτικά κόμματα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα προωθήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ αυτών των προοδευτικών δυνάμεων, για να δημιουργήσουμε πλατφόρμες όπου μοιραζόμαστε ιδέες και εμπειρίες για να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα του προοδευτικού κινήματος. Σκοπός μου θα είναι μία υπερήφανη εκπροσώπηση, υπέρ της δημοκρατίας και της διαφάνειας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αποκαταστήσουμε την πολύ θλιβερή εικόνα μερίδας της προηγούμενης ευρωβουλευτικής φουρνιάς.

  • Σε ποια σημεία θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι προοδευτικές δυνάμεις -κατ´ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ- το επόμενο χρονικό διάστημα; 

Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τις αξίες και τις πολιτικές που θα αυξήσουν τη συμπερίληψη και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο το σύνθημά μας σε αυτές τις εκλογές “Καλύτερη Ζωή”. Έχω συνυπογράψει τη διακήρυξη “Over the Line” υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και την ανισότητα μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια που ακόμα καλά κρατάει.

Η αύξηση των μισθών με την ταυτόχρονη ανακούφιση των βαρών στους εργοδότες ώστε να καταστεί δυνατό, είναι μία σημαντική προτεραιότητα. Όπως και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας με πολιτικές υπέρ της προστασίας των εργαζομένων. Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες πρέπει να αλλάξει ο ευρωπαϊκός προσδιορισμός (medium, small) ώστε να συμπεριληφθούν και εκείνες με μονοψήφιο αριθμό εργαζόμενων (micro).

Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας στην Ευρώπη, με κοινούς πόρους για την επόμενη μεγάλη υγειονομική κρίση και ασφαλώς με ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχική υγεία και την ενίσχυση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και οι άστεγοι.

Στο περιβάλλον και υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης, θα χρειαστούν περισσότερο τολμηρά μέτρα για την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δασών, των υδάτινων πόρων και της βιοποικιλότητας.

Στην εκπαίδευση, είναι σκόπιμο να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της δημόσιας παιδείας με τη βελτίωση των υποδομών και την αύξηση στην ποιότητα, αλλά και με περαιτέρω προγράμματα δια βίου μάθησης και κατάρτισης για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και την προσαρμογή τους στις νέες τεχνολογίες, και ειδικά κατά την πράσινη μετάβαση.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής συμμετοχής, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι υπέρ του περαιτέρω εκδημοκρατισμού στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. με τη δημοκρατική εκλογή των κεφαλών τους αντί του διορισμού τους.

Τέλος, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να προτεραιοποιήσουν την ισότητα των φύλων, τη συμπερίληψη και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων με σκοπό την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

Πιτσιλιές, βρομιές και Μαφία

Μαφία εφοριακών εκβιάζει επιχειρηµατίες

Κύριε Πιτσιλή, απαντήστε για την εφεύρεση της Ειδικής Αιτιολογίας

Πώς το επίσημο twitter της ΑΑΔΕ «μαρτυρά» τις ανησυχίες Πιτσιλή για το… Documento

Κύκλωμα ΔΟΥ Χαλκίδας: Επιχείρησαν να σηκώσουν τα λεφτά από τους λογαριασμούς τους – Δεσμεύτηκαν τα πάντα από την Αρχή για το Ξέπλυμα

Χαλκίδα: Η «εκλεκτή» του Πιτσιλή, η «αλβανική» γραμμή, και ο ρόλος της «Λίνας» – Έτσι δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών εφοριακών

Χαλκίδα: Ο υφυπουργός Σπανάκης είχε βραβεύσει την προϊσταμένη ΔΟΥ, του κυκλώματος εκβιαστών εφοριακών

Η μαφία της ΑΑΔΕ και στη Χαλκίδα: Πώς η ΕΛΑΣ ξεσκέπασε το κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματίες – Επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του Documento

Χαλκίδα: Το Οικονομικό Επιμελητήριο απαντά για τη βράβευση της «προϊσταμένης» του κυκλώματος από τον Β. Σπανάκη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter