Παράλογα αισιόδοξοι

Παράλογα αισιόδοξοι

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οικονομία της Ελλάδας πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο από την ημέρα που νίκησε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων του ΕΒΕΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι καινοτομίες των ελληνικών επιχειρήσεων «επικυρώνουν παράλληλα και τις αντοχές ολόκληρης της οικονομίας μας, πιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις εξαιρετικά αισιόδοξες προοπτικές της».

Την ίδια στιγμή όμως νεοφιλελεύθερα στελέχη της ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομίας κάνουν διαπιστώσεις που χαλούν το αισιόδοξο αφήγημα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση, λίγους μήνες πριν από τις διαφαινόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο καλοπληρωμένος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στάσσης ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά ότι κόβεται η έκπτωση 30% στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ και ότι βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970, ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα μας θα υπάρξουν μια τρομερή άνοδος των τιμών και περικοπές στην κατανάλωση.

Επίσης παράγοντες της διεθνούς αγοράς ενέργειας θεωρούν «παράλογα αισιόδοξο» το σχέδιο της ΕΕ να υποκαταστήσει το ρωσικό αέριο με άλλους ενεργειακούς πόρους έως το τέλος του έτους, καθώς και ότι η προσπάθεια της Ευρώπης να περιορίσει τις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία έχει πολύ μεγάλο κόστος.

Παράλληλα, οι διεθνείς οίκοι κατεβάζουν μήνα με τον μήνα όλο και περισσότερο τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (είμαστε πλέον κοντά στο 3% για φέτος), ενώ η ακρίβεια σκοτώνει τις καταθέσεις των νοικοκυριών.

Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζει πάνω στο σύννεφο της αισιοδοξίας.

Ισως το «παράλογα αισιόδοξοι» να είναι πολύ λίγο για να περιγράψει την ψυχολογική κατάσταση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter