«Πάρτε του το διαβατήριο, είναι τρομοκράτης»

«Πάρτε του το διαβατήριο, είναι τρομοκράτης»

Αγριοι εξοστρακισμοί, βαριά λόγια, καυτές ίντριγκες, χαλασμένες φιλίες, διαλυμένες οικογένειες, αδυσώπητη προσφυγιά: ο θερμός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας πυροδοτεί τον ψυχρό πόλεμο των γηπέδων, στον οποίο κάθε εκδήλωση στήριξης προς τον λαό της Παλαιστίνης αντιμετωπίζεται από τη Δύση ως πρόκληση ενάντια στην ειρήνη. Οι αθλητές που προέρχονται από τόπους μαρτυρικούς και καταπιεσμένους ούτε διστάζουν ούτε κάνουν πίσω. Για κάθε ισραηλινή σημαία σε δυτικοευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπάρχει ένας Ερίκ Καντονά που τα λέει έξω από τα δόντια. Για κάθε γκριμάτσα βδελυγμίας για τα αθώα θύματα της Χαμάς ξεφυτρώνουν δέκα Μπενζεμά για να θυμίζουν τα 75 χρόνια ισραηλινής καταπίεσης. Η σπορά του αραβικού κόσμου πρωτοστατεί στις ανίερες δηλώσεις και η σημαία με τα τέσσερα χρώματα, μαύρο, λευκό, πράσινο και κόκκινο, ανεμίζει στα χέρια απλών φιλάθλων, κόντρα στο γαλανόλευκο εξάκτινο αστέρι του Δαβίδ.

Στις επάλξεις

Ο Καρίμ Μπενζεμά ήταν ο πρώτος που βγήκε από τα χαρακώματα των απολιτίκ για να ανεβεί στις επάλξεις. «Στέλνουμε τις προσευχές μας στους κατοίκους της Γάζας που για άλλη μια φορά γίνονται θύματα άδικων βομβαρδισμών, χωρίς να εξαιρούνται τα γυναικόπαιδα» έγραψε ο Γάλλος σταρ, παιδί Αλγερινών γονιών. Ο Μπενζεμά προσπέρασε δίχως σχόλιο το μακελειό που προκλήθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και βρέθηκε μεμιάς στο στόχαστρο δικαίων και αδίκων. Η αντεπίθεση του Ισραηλινού τερματοφύλακα Νταβίντ Αουάτ που τον αποκάλεσε «πουτάνα» σε πέντε διαφορετικές γλώσσες ήταν παρωνυχίδα μπροστά σε όσα ακολούθησαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν, κάτι σαν Βορίδης αλά γαλλικά, ξεχύθηκε στα τηλεπαράθυρα και κατηγόρησε τον Μπενζεμά για «διαβόητες σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα». Ο χιτλερίσκος Ερίκ Ζεμούρ τον αποκάλεσε φιλοχρήματο τζιχαντιστή και ηθικό αυτουργό «στα εγκλήματα των μουσουλμάνων». Συνεργάτες της Λεπέν εισηγούνται στην κυβέρνηση Μακρόν να ακυρώσει το διαβατήριο του Μπενζεμά («δεν αισθάνεται Γάλλος και δεν ήταν ποτέ βέρος Γάλλος») και απαιτούν από τη FIFA να του αφαιρέσει τη Χρυσή Μπάλα.

Ο 35άχρονος Μπενζεμά προχώρησε σε αγωγές ενάντια στους χαρτογιακάδες του Μακρόν. «Οι κατηγορίες είναι προσβλητικές και αστήρικτες» είπαν οι δικηγόροι του ποδοσφαιριστή. «Ο πελάτης μου δεν γνώριζε καν τι εστί Μουσουλμανική Αδελφότητα πριν από τις δηλώσεις του υπουργού». Στη Σαουδική Αραβία, όπου πλέον ο Μπενζεμά βγάζει το παντεσπάνι του, η Αδελφότητα χαρακτηρίζεται επίσημα τρομοκρατική οργάνωση. «Μάλλον ο Καρίμ κάνει κάτι σωστά, εφόσον του επιτίθενται αυτοί που του επιτίθενται» σχολίασε φαρμακερά ο αριστερός ηγέτης Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ κατηγορήθηκε από τα πατριωτάκια του στην Αίγυπτο για ένοχη σιωπή, μέχρι που η Ερυθρά Ημισέληνος στο Κάιρο βγήκε και μίλησε ανοιχτά για τις κρυφές δωρεές του διάσημου ποδοσφαιριστή προς τους Παλαιστίνιους. Η Νις εξόρισε τον Αλγερινό Γιουσέφ Ατά λ στην εξέδρα όταν είδε τις φιλ ο παλαιστινιακές αναρτήσεις του :« Α πότο ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί». Η Μπάγερν έστειλε τον Μαροκινό Νουσαΐρ Μαζράουι να προπονείται με τα τσικό, αλλά υπαναχώρησε μπροστά στις αντιδράσεις. Ο Μαροκινός Χακίμ Ζίγετς της Γαλατασαράι αλλά και ο άλλοτε υπαρχηγός της εθνικής Αγγλίας στο κρίκετ Μοΐν Αλί, πακιστανικής καταγωγής, υιοθέτησαν τον περίφημο αφορισμό του ακτιβιστή Μάλκολμ Χ: «Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, οι εφημερίδες θα μας βάλουν να μισήσουμε τους καταπιεσμένους και να αγαπήσουμε τους καταπιεστές». Ο Μεσούτ Οζίλ, Γερμανός με τουρκικές ρίζες όπως τόσοι άλλοι, προσευχήθηκε για ειρήνη αλλά στόλισε τις προσευχές του με το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη», το ίδιο που έγραψε στη φανέλα του σε παλαιότερη ανάρτηση όταν έπαιζε στην πατρίδα των γονιών του.

To μανιφέστο του Καντονά

Διαπρύσιος υποστηρικτής των κατατρεγμένων του πλανήτη, ο Ερίκ Καντονά γεννήθηκε ελεύθερος και δεν σκόπευε να μασήσει λόγια τώρα που δεν έχει ενοχλητικούς εργοδότες στο κεφάλι του. Στο φωτογραφικό ενσταντανέ που συνοδεύει το παρακάτω μανιφέστο ο ίδιος φοράει φανέλα της εθνικής Παλαιστίνης: «Οταν υπερασπίζεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων δεν σημαίνει ότι είσαι με τη Χαμάς. Οταν λες “απελευθέρωση στην Παλαιστίνη” δεν σημαίνει ότι είσαι αντισημίτης ή ότι θέλεις “να αφανιστούν όλοι οι Εβραίοι”. Η ισραηλινή κατοχή καταληστεύει τα ανθρώπινα δικαιώματά της εδώ και 75 χρόνια. Παλαιστίνη ελεύθερη σημαίνει να ξεφύγει από το κλουβί που στριμώχνει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά».

Σε πολλά γήπεδα της Ευρώπης εμφανίστηκαν σημαίες υπέρ της Παλαιστίνης. «Νίκη για την αντίσταση» έγραψαν στο πανό τους οι οπαδοί της σκωτσέζικης Σέλτικ. Η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προτίμησε την τακτική της ουδετερότητας αγνοώντας τις έντονες πιέσεις του σιωνιστικού λόμπι, οπότε αρνήθηκε να φωτίσει τις αψίδες του Ουέμπλεϊ στα γαλανόλευκα. Αλλού πάλι το νόμισμα διαβάστηκε ανάποδα. Το Ιράν οργάνωσε ακόμη και μαϊμού διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και τάχθηκε επίσημα στο πλευρό της Χαμάς, πυροδοτώντας αντιδράσεις από φιλοδυτικούς πολίτες. Το λεπτό της πένθιμης σιγής «στη μνήμη των θυμάτων του Ισραήλ» συνοδεύεται από γιουχαΐσματα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Τεχεράνης.

Αναζητούν μπασκετική στέγη

Οι ομάδες μπάσκετ του Ισραήλ στο μεταξύ βγήκαν σε αναζήτηση πονόψυχου οικοδεσπότη ώσπου να σιγήσουν οι πύραυλοι. Η… μητσοτακική κυβέρνηση της Σερβίας, χώρας μαθημένης σε προσφυγιά και ουρανοκατέβατες ρουκέτες, πρόσφερε στέγη στη Μακάμπι και τη Χάποελ Τελ Αβίβ. Θα τις ακολουθήσει πιθανότατα η προσωρινά εγκατεστημένη στην Αθήνα Χάποελ Ιερουσαλήμ, αφού το κλίμα στα μέρη μας δεν είναι ακριβώς εύκρατο: τις προάλλες το ΟΑΚΑ γέμισε με παλαιστινιακές σημαίες, οι οποίες εμφανίστηκαν και στο Περιστέρι. Η Ερτζελία και η Χάποελ Χολόν θα χρησιμοποιήσουν ως προσωρινή έδρα την Κύπρο, η οποία αρχικά ήθελε και τη Μακάμπι αλλά κόλλησε στα γραφειοκρατικά. Οσο στο Ισραήλ σφάζονται άμαχοι, μπάλα δεν πρόκειται να κυλήσει στα γήπεδά του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter