Πάτρα: Υποψήφιος επιμελητής στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας – Από τελευταίος έγινε «άριστος» με τη συνέντευξη

Πάτρα: Υποψήφιος επιμελητής στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας – Από τελευταίος έγινε «άριστος» με τη συνέντευξη

Είχε μπάρμπα στην… κυβέρνηση και κατάφερε να πάρει τη θέση επιμελητή Β΄ στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα προσπερνώντας όλους τους άλλους υποψήφιους

Λίγες ημέρες μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις για «μαγειρέματα» στο Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), όπου υποψήφιοι οι οποίοι δεν είχαν επαρκή τυπικά προσόντα «απογειώνονταν» στη διαδικασία της συνέντευξης με αποτέλεσμα να τερματίζουν πρώτοι σε δεκάδες διαγωνισμούς για συμβάσεις μίσθωσης έργων, το Documento φέρνει στο φως ακόμη μια τέτοια περίπτωση, αυτήν τη φορά στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, με τη φημολογία εντός του νοσοκομείου να κάνει λόγο για περίπτωση υψηλής κυβερνητικής πίεσης.

Πρόκειται για περίπτωση υποψηφίου που ενώ έλαβε ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία σε ό,τι αφορούσε τα τυπικά προσόντα, «εκτοξεύθηκε» με την προσωπική συνέντευξη στα στελέχη του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να προσπεράσει όλους τους συνυποψηφίους του και να τερματίσει πρώτος με διαφορά… μικρότερη της μονάδας.

Μόρια από το πουθενά

Η καταγγελία που έφτασε ανώνυμα στο Documento και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια μέσω ανεξάρτητων πηγών αφορούσε δημοσιευμένη προκήρυξη θέσης επιμελητή Β’ για το τμήμα Αιματολογίας Αιμοδοσίας. Στον διαγωνισμό που ακολούθησε σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία, οι υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν ξεχωριστά για τα τυπικά τους προσόντα και για την επίδοσή τους στην προφορική συνέντευξη.

Η διαδικασία ακολουθήθηκε κανονικά, με τους υπεύθυνους του νοσοκομείου να τηρούν τον σχετικό νόμο που προβλέπει ανωνυμία των αιτούντων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει και το ίδιο το νοσοκομείο, οι τελικοί υποψήφιοι για τη θέση του επιμελητή Β ήταν συνολικά πέντε. Στην πρώτη φάση, στην αξιολόγηση των τυπικών προσόντων, ο υποψήφιος που έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία είχε συγκεντρώσει 386,25 μόρια. Ακολουθούσαν δύο υποψήφιοι με 330 και 329,28 μόρια αντίστοιχα, ενώ στην τέταρτη θέση το υποψήφιο άτομο έλαβε 305,45 μόρια.

Ολα όμως ανατράπηκαν κατά τη διάρκεια της προφορικής συνέντευξης, την οποία έδωσαν οι υποψήφιοι σε στελέχη του ίδιου του νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι στην πλειονότητά τους ήταν ήδη εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και συνεπώς σε αυτές τις περιπτώσεις η ανωνυμία ήταν μόνο τυπική.

Στη συνέντευξη λοιπόν το άτομο που είχε λάβει την τέταρτη θέση με 305,45 μόρια κατάφερε να αφήσει πίσω του ούτε έναν ούτε δύο, αλλά τρεις συνυποψηφίους του, τερματίζοντας τελικά πρώτο με διαφορά μόλις… 0,87 του μορίου.

Μηδένισαν τον πρώτο

Η τελική διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο που είναι μικρότερη της μονάδας προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το πώς κάποιος που έχει τόσο περισσότερα τυπικά προσόντα τελικά δεν κατάφερε να εκφραστεί σωστά και στην προφορική συνέντευξη.

Η απάντηση κρύβεται τελικά στις βαθμολογίες των τριών εξεταστών.

Σύμφωνα με άλλο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Documento, ο υποψήφιος που τελικά κατέληξε δεύτερος βαθμολογήθηκε από τον τρίτο βαθμολογητή με μηδέν στην ερώτηση για τον αριθμό των χειρουργείων και επεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει σε ασθενείς ο υποψήφιος. Οι άλλοι δύο εξεταστές τον είχαν βαθμολογήσει με 14 και 28 μόρια αντίστοιχα.

Μόνο που ο τρίτος βαθμολογητής που έδωσε μηδέν μόρια φαίνεται πως δεν είχε διαβάσει τον σχετικό κανονισμό για το πώς υπολογίζονται οι βαθμοί, καθώς αν το είχε κάνει, θα γνώριζε ότι στη συγκεκριμένη ερώτηση ο ελάχιστος αριθμός μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος είναι επτά και σε καμία περίπτωση μηδέν!

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο κανονισμός της διαδικασίας, που καθορίστηκε με απόφαση της τότε υφυπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, προβλέπει τα πάντα εκτός από το πώς μπορεί ένας υποψήφιος να υποβάλει ένσταση μετά την κατάρτιση της τελικής κατάταξης, με αποτέλεσμα τα χέρια οποιουδήποτε θεωρεί ότι έχει αδικηθεί να είναι απολύτως δεμένα.

Το μόνο που μπορεί να κάνει ο υποψήφιος που προφανώς αδικήθηκε είναι να ζητήσει αναπομπή του επίμαχου πρακτικού για την αποκατάσταση του… μηδενικού. Η διόρθωση της βαθμολογίας είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η τάξη αλλά και η ηθική.

Κυβερνητικές πιέσεις

Οσον αφορά το γιατί τα στελέχη του νοσοκομείου φρόντισαν να εξασφαλίσουν στον τέταρτο υποψήφιο την πρώτη θέση διαλύοντας όλα τα «προγνωστικά», εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αναφέρουν ότι έπαιξαν ρόλο τόσο η εκπεφρασμένη πολιτική θέση του υποψηφίου που τελικά προτιμήθηκε όσο και η δυναμική προσωπική παρέμβαση συγγενικού προσώπου υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Διάλυση του ΕΣΥ: Με λουκέτο κινδυνεύει η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Λαμίας

Γιαννάκος για Αττικό Νοσοκομείο: «Ασθενείς δεν παίρνουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν πού να πάνε» – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter