Περίοδος και τρέξιμο: Τι επιπτώσεις έχει στο σώμα μιας γυναίκας;

Περίοδος και τρέξιμο: Τι επιπτώσεις έχει στο σώμα μιας γυναίκας;

H περίοδος μιας γυναίκας επηρεάζει πολλά πράγματα στην καθημερινότητά της: τη σεξουαλική της ζωή, τις επιθυμίες της για φαγητό, το τι εσώρουχα θα φορέσει και -αν είναι δρομέας– το τι διαδρομές θα κάνει.

Παρά τις δυσκολίες που δεδομένα προκαλούν οι συγκεκριμένες μέρες του μήνα, δεν πρέπει να σας παίρνει από κάτω.

«Η περίοδός σας δεν σηματοδοτεί αυτόματα την κατάλληλη στιγμή για αδράνεια», τονίζει η Στέισι Σιμς, ερευνήτρια σε Πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας και ειδική στη γυναικεία φυσιολογία. «Αντίθετα, είναι το τέλειο διάστημα για να φτάσετε τα ανώτερα επίπεδα απόδοσής σας», προσθέτει. Ναι, καλά ακούσατε…

«Τα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης είναι στο χαμηλότερο επίπεδο κατά την περίοδο σας, πράγμα που σημαίνει ότι η αντοχή στο πόνο και ο χρόνος χωρίς κόπωση αυξάνονται.Επίσης, το σώμα σας μπορεί να αξιοποιήσει μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων, βοηθώντας το σώμα σας να ανακάμψει ταχύτερα από ό,τι όταν οι ορμόνες σας είναι υψηλότερα», προσθέτει η Σιμς που εξηγεί ότι αυτή η φάση με χαμηλές ορμόνες (η περίοδος δηλαδή) είναι το τέλειο διάστημα για να φορτσάρετε στις προπονήσεις σας.

Είναι αλήθεια: πολλές έρευνες υποδηλώνουν ότι η περίοδος δεν παρεμποδίζει την απόδοσή σας όσο νομίζετε αλλά αντίθετα, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η Σιμς λέει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες όταν οι ορμόνες σας είναι υψηλότερες επειδή ο καρδιακός σας ρυθμός, ο ρυθμός αναπνοής και η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνονται.

Φυσικά, κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Αν για παράδειγμα οι κράμπες σου σε κρατάνε συνεχώς στον καναπέ όλο το απόγευμα, ξέρεις ότι η περίοδός σου δύσκολα εγγυάται ένα καλό πρόγραμμα γυμναστικής. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να ακούτε το σώμα σας και να κάνετε ό,τι είναι καλύτερο για σας.

Μερικές κοινές ανησυχίες σχετικά με την περίοδο σας είναι οι εξής:

Το ζήτημα με τις κράμπες

Όπως πολλές γυναίκες, μπορεί να έχετε κράμπες στην αρχή ή καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Μια προπόνηση θα μπορούσε να βοηθήσει. «Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματός σας και θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα όσον αφορά τις κράμπες σας», λέει η Αλίσα Ντουέκ, πανεπιστημιακή γυναικολόγος.

Είναι φυσιολογικό να κόβεται η περίοδός σας;

Είναι κοινό μεταξύ των αθλητριών αλλά δεν είναι καλό. «Η περίοδός σας αποτελεί ζωτικό δείκτη ευεξίας», λέει η Κίρστιν Λίτνερ, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής μαιευτικής και γυναικολογίας. Έτσι, αν σας συμβεί(συχνά προκαλείται από υπερβολική άσκηση ή χαμηλό σωματικό βάρος, γνωστό ως αμηνόρροια), κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας άμεσα. Εκτός από τα προβλήματα γονιμότητας, μπορεί να παρατηρηθεί μείωση της οστικής πυκνότητας (που προκαλείται από χαμηλά οιστρογόνα) και συν τοις άλλοις αυτό αυξάνει τους κινδύνους τραυματισμού.

Τι γίνεται με το PMS (Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο) και την απόδοσή σας;

Μια πτώση της διάθεσης σας και του κινήτρου σας, μια εβδομάδα πριν από την περίοδό σας, είναι απόλυτα φυσιολογική. Το PMS συνδέεται στην πραγματικότητα με την έλλειψη συγκέντρωσης και χαμηλού κινήτρου, σύμφωνα με μια μελέτη του Διεθνούς Πανεπιστημίου για την Υγεία των Γυναικών.

«Αυτή είναι μια καλή εποχή για να επικεντρωθούμε σε διαδρομές σταθερής πορείας και υψηλότερες ασκήσεις αντίστασης χαμηλού βάρους. Σκεφτείτε το πρόγραμμα εκγύμνασης ως έναν μηνιαίο κύκλο. Δώστε στον εαυτό σας την ευελιξία να φορτσάρετε όταν αισθάνεστε καλά και να αποφεύγετε να το κάνετε όταν δεν είστε».

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter