Πέθανε σε ηλικία 93 χρόνων ο μεταμοντερνιστής συγγραφέας Τζον Μπαρθ

Πέθανε σε ηλικία 93 χρόνων ο μεταμοντερνιστής συγγραφέας Τζον Μπαρθ

Ο Αμερικανός συγγραφέας έφυγε από τη ζωή στις 2 Απριλίου στη Φλόριντα.

Ο Τζον Μπαρθ (1930-2024) δεν είχε διακαή πόθο από παιδί να γίνει συγγραφέας. Όπως είχε πει σε μια συνέντευξή του στο «Paris Review» την άνοιξη του 1985, οι Αμερικανοί δεν μεγαλώνουν όπως οι Ευρωπαίοι. Δεν είναι παιδικό τους όνειρο να γίνουν συγγραφείς. Είναι μια ανάγκη που προκύπτει στην πορεία της ζωής. Παρεμπιπτόντως ο ίδιος ονειρευόταν να γίνει τζαζίστας όμως αντιλήφθηκε νωρίς πως η μουσική δεν ήταν τελικά η κλίση του.

Γεννήθηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ σπούδασε μουσική στο Julliard School of Music στη Νέα Υόρκη και φιλολογία στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας και Συγγραφικής Τέχνης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στo Πανεπιστήμιο του Buffalo και το Johns Hopkins. Μαζί με συγγραφείς όπως ο Ουίλιαμ Γκας και ο Στάνλεϊ Έτκινς αποτέλεσε μέρος ενός κύματος, οι οποίοι τη δεκαετία του 1960 αμφισβήτησαν τα όρια της γλώσσας και της πλοκής. Η ιδιαίτερη γραφή του την οποία σύμφωνα με τον ίδιο έκανε καιρό για να κατακτήσει χαρακτηρίζεται από την επιμονή του στη λεπτομέρεια και την ουσία των λέξεων. Οι ιστορίες του ισορροπούν μεταξύ του σκοτεινού και του κωμικού.

Το πρώτο του μυθιστόρημα είναι η «Πλωτή όπερα» (εκδ. Πόλις, μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου) που κυκλοφόρησε το 1956 και ήταν υποψήφιο για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου. Ο ίδιος χαρακτήριζε το βιβλίο μηδενιστική κωμωδία, ενώ το «Τέλος του δρόμου» που ακολούθησε δύο χρόνια μετά, μηδενιστική τραγωδία. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός μέσα από τον «Βλακοχορτοφάγο» (εκδ. Πόλις, μτφρ. Αλέξης Πανσέληνος). Συνολικά έγραψε είκοσι βιβλία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter