Πετρέλαιο: Αύξηση τιμών στο αργό λόγω «φθηνού» δολαρίου και μείωσης στη ζήτηση

Πετρέλαιο: Αύξηση τιμών στο αργό λόγω «φθηνού» δολαρίου και μείωσης στη ζήτηση

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν κέρδη τη Δευτέρα, αφού ενισχύθηκαν από το ασθενέστερο δολάριο και την περιορισμένη ζήτηση από την Κίνα. Παράλληλα, οι ανησυχίες για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία εντείνονται, αντισταθμίζοντας τους φόβους για τη ζήτηση που προκαλούνται από πιθανή ύφεση και lockdown στην Κίνα.

Αύξηση στα futures

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του αργού πετρελαίου Brent για τον διακανονισμό Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 2,34 δολάρια ή 2,3%, στα 103,50 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει άνοδο 2,1% την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Αυγούστου αυξήθηκαν 1,89 δολάρια ή 1,9%, στα 99,48 δολάρια μετά την άνοδο κατά 1,9% την προηγούμενη συνεδρίαση. Οι τιμές στα futures πετρελαίου παρακολουθούνται από τους επενδυτές ώστε να αποκτήσουν μια ιδέα για το πού θα κινηθούν οι τιμές στο εγγύς μέλλον.

Τόσο το Brent όσο και το WTI κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους για περίπου ένα μήνα υπό τους φόβους μιας ύφεσης που θα έπληττε τη ζήτηση πετρελαίου.

Αβεβαιότητα για τη ζήτηση αργού από Κίνα

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές μαζικής εξάλειψης του COVID-19 συνεχίζονται σε μέρη της Κίνας και αυτή την εβδομάδα, εγείροντας ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. «Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση από ενδεχόμενη άνοδο των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα, εν μέσω ευρύτερης επιβράδυνσης και ανθεκτικής ρωσικής παραγωγής έχουν επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου πρόσφατα», ανέφερε η Barclays σε σημείωμα. «Ωστόσο, παραμένουμε σε επιφυλακή, καθώς η αλλαγή δρομολόγησης των προμηθειών θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο πλησιάζουμε στην εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτει η τράπεζα.

Παρόλα αυτά, η προμήθεια πετρελαίου παραμένει περιορισμένη. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία απέτυχε να αποδώσει οποιαδήποτε δέσμευση από τον κορυφαίο πετρελαιοπαραγωγό του ΟΠΕΚ για ενίσχυση της προσφοράς πετρελαίου. Ο Μπάιντεν θέλει οι παραγωγοί πετρελαίου του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να συμβάλλουν τόσο στη μείωση των τιμών του πετρελαίου όσο και στη μείωση του πληθωρισμού.

Force majeure από Gazprom

Η ρωσική εταιρεία εξαγωγών φυσικού αερίου Gazprom κήρυξε νωρίτερα μέσα στη μέρα «ανωτέρα βία» στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε τουλάχιστον έναν σημαντικό πελάτη, σύμφωνα με την επιστολή που είδε το Reuters. Η αναμενόμενη διακοπή αναμένεται να πλήξει κυρίως τη Γερμανία, αφού ο αγωγός Nord Stream 1 προβλέπεται να διακόψει τη προμήθεια αερίου, εντείνοντας την κρίση εφοδιασμού της ηπείρου. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter