«Πόλεμος» για ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία – Στο 91% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική, μένουν εκτός διασωληνωμένοι

«Πόλεμος» για ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία – Στο 91% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική, μένουν εκτός διασωληνωμένοι

Την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής με διασωληνωμένους ασθενείς να μένουν εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κρεβατιών, περιέγραψε η πρόεδρος των εργαζομένων του «Ερυθρού Σταυρού» Βούλα Γεωργάκη.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο Open, το νοσοκομείο βγήκε από την εφημερία με οκτώ διασωληνωμένους ασθενείς – δύο με Covid και έξι με άλλες παθήσεις – να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Το νοσοκομείο, ένα από τα μεγαλύτερα της Αττικής, έκανε 108 εισαγωγές σε μία ημέρα, από τις οποίες οι 26 αφορούσαν ασθενείς με κορονοϊό. 

Επίσης, γεμάτα παραμένουν από την πρώτη στιγμή που αναπτύχθηκαν τα 14 κρεβάτια ΜΕΘ για Covid, ενώ 127 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

«Γίνεται υπερπροσπάθεια από όλο το προσωπικό και τους γιατρούς» υπογράμμισε η πρόεδρος των εργαζομένων του «Ερυθρού Σταυρού» περιγράφοντας στο Open την κατάσταση. «Τα περιστατικά δεν λιμνάζουν και οφείλουμε αυτό να το πούμε για να μην θεωρούν οι πολίτες ότι δεν έχουν την αντιμετώπιση που πρέπει. Τα περιστατικά δίδονται αμέσως στο ΕΚΑΒ» σημείωσε προκειμένου να βρεθούν σε άλλα νοσοκομεία ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ. Τόνισε δε την ανάγκη να επιταχθούν ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί.

Η πρόεδρος των εργαζομένων του «Ερυθρού Σταυρού» υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν είναι μόνο τα περιστατικά Covid και τα διασωληνωμένα, στα οποία πρέπει να εστιαστεί η προσοχή. 

«Είναι και τα άλλα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία» σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστιο πρόβλημα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με μείον 60% προσωπικό. «Φέρτε μας προσωπικό» η απεγνωσμένη έκκληση που απηύθυνε στον υπουργό Υγείας και τον πρωθυπουργό για προσλήψεις.

Απελπιστική είναι η κατάσταση και στο «Τζάνειο» στον Πειραιά. Χθες λειτούργησαν 10 κλίνες ΜΕΘ για Covid και σήμερα είναι όλες γεμάτες. Από τις 150 απλές κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό, δε, μόνο 28 ήταν νωρίς το πρωί ελεύθερες. Στις τελευταίες δύο εφημερίες γίνονταν περίπου 2 εισαγωγές ασθενών ανά ώρα.

Για τις τραγικές καταστάσεις που επικρατούν στα νοσοκομεία της Αττικής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία έχει αναφερθεί και η ΠΟΕΔΗΝ ενώ ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Παγώνη: Στο 91% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Στην ασφυκτική κατάσταση του συστήματος υγείας αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε η κυρία Παγώνη μιλώντας στο Open, η κατάσταση είναι δύσκολη και σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή. «Η κάλυψη των κρεβατιών έχει φτάσει στο 90%. Στην Αττική που είναι το μεγάλο πρόβλημα και το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο, η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι 91%. Θα δούμε τα σημερινά κρεβάτια πόσα θα ελευθερωθούν το μεσημέρι, ενώ στα υπόλοιπα κρεβάτια είναι στο 82%. Νομίζω δύο μέρες ακόμη θα δυσκολευτούμε με τις εισαγωγές και από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια μείωση των κρουσμάτων, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα».

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, από τις 17 Μαρτίου και έπειτα, αναμένεται μείωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες σε απλές κλινες Covid. Ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ σε απλές κλίνες covid, η παραμονή εξαρτάται από τα συμπτώματα. Εάν αυτά είναι ήπια, τότε σε 3-4 ημέρες οι ασθενείς φεύγουν, όμως με πιο σοβαρά συμπτώματα χρειάζεται η παραμονή του ασθενούς πιθανώς για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter