Politico: Η Frontex ανοίγει τον φάκελο του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο

Politico: Η Frontex ανοίγει τον φάκελο του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο

Αναφορά για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο αναμένεται να συντάξει η Frontex, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία «λαμβάνει υπόψη μαρτυρίες επιζώντων ώστε να προχωρήσει στην καταγραφή πιθανών παραβιάσεων όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως επισημαίνεται.

Τονίζεται ότι η Frontex «δεν έχει τη δυνατότητα διερεύνησης περιστατικών, ωστόσο η εν λόγω καταγραφή θα βοηθήσει ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι λεπτομέρειες γύρω από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου». Στη συνέχεια, η αναφορά αυτή μπορεί να διαμοιραστεί ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο, σώμα το οποίο δύναται να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στο ναυάγιο.

Το Politico επισημαίνει ότι υπάρχουν καταγγελίες επιζώντων που επιρρίπτουν ευθύνες στο ελληνικό Λιμενικό, την ώρα που η Αθήνα αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί.

«Η αναφορά της Frontex μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική ελπίδα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου», δήλωσε στο Politico αξιωματούχος της ΕΕ που ασχολείται με θέματα που άπτονται του προσφυγικού ζητήματος.

«Ωστόσο παραμένει ακόμη ασαφές το πότε θα παρουσιαστεί η εν λόγω αναφορά, καθώς μπορεί να πάρει από εβδομάδες, έως μήνες για να ολοκληρωθεί», σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα θέσουν επί τάπητος το ζήτημα του προσφυγικού / μεταναστευτικού την ερχόμενη εβδομάδα σε σχετική Σύνοδο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter