Πολιτική αναταραχή στη Γεωργία – Πρόταση μομφής από το κυβερνών κόμμα στην πρόεδρο Ζουραμπιτσβίλι

Πολιτική αναταραχή στη Γεωργία – Πρόταση μομφής από το κυβερνών κόμμα στην πρόεδρο Ζουραμπιτσβίλι

Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής κατά της προέδρου λόγω των επισκέψεών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έγιναν παρά τη θέληση της κυβέρνησης, σύμφωνα με το γεωργιανό πρακτορείο ειδήσεων Interpress.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε τον ηγέτη του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» Ιρακλί Κομπαχίτζε, ο οποίος ανέφερε ότι η πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι «παραβίασε κατάφωρα» το σύνταγμα της χώρας και ότι το κόμμα του θα κινήσει διαδικασία παραπομπής. Ο Κομπαχίτζε αποδέχθηκε ότι η παραπομπή είναι απίθανο να γίνει, καθώς το «Γεωργιανό Όνειρο», δε διαθέτει την αυξημένη πλειοψηφία που χρειάζεται για να περάσει η πρόταση.

Η Ζουραμπιτσβίλι, γαλλίδα διπλωμάτις γεωργιανής καταγωγής, εξελέγη στην ως επί το πλείστον εθιμοτυπική προεδρία της Γεωργίας το 2018 με την υποστήριξη του «Γεωργιανού Ονείρου». Έκτοτε απομακρύνθηκε από το κόμμα, το οποίο κατηγόρησε επανειλημμένα ότι είναι φιλορωσικό και ανεπαρκώς αφοσιωμένο στην ένταξη της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά, το «Γεωργιανό Όνειρο» διακηρύττει ότι έχει δεσμευτεί να ενταχθεί και στα δύο μπλοκ.

Τον Μάρτιο, η Ζουραμπιτσβίλι είπε ότι θα ασκούσε βέτο σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο κατά των «ξένων πρακτόρων» που υποστηρίζεται από τη γεωργιανή κυβέρνηση, ενώ επικριτές του «Γεωργιανού Ονείρου» είπαν ότι έμπνευση για τον συγκεκριμένο αποτέλεσαν οι αντίστοιχοι ρωσικοί που έχουν χρησιμοποιηθεί για να συντρίψουν οποιαδήποτε αντίθετη φωνή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πέρυσι αρνήθηκε να δώσει στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η εμβάθυνση του αυταρχισμού στη Γεωργία θα μπορούσε να εκτροχιάσει την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter