Πολωνία: «Μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση από την κυβέρνηση Τουσκ – Εισβολή της αστυνομίας

Πολωνία: «Μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση από την κυβέρνηση Τουσκ – Εισβολή της αστυνομίας

Το πολωνικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TVP Info «κατέβηκε» από τον αέρα μετά την κίνηση της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ για την αποπολιτικοποίηση των δημόσιων Μέσων ενημέρωσης. Η αστυνομία εισέβαλε για να απομακρύνει τους απολυμένους δημοσιογράφους και στελέχη.

Διαβάστε επίσης: Η Πολωνία γίνεται ξανά ευρωκεντρική

Το κοινοβούλιο της Βαρσοβίας υποστήριξε ένα ψήφισμα το βράδυ της Τρίτης που καλεί για ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και πλουραλισμό στη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ο νέος υπουργός Πολιτισμού απέλυσε τους επικεφαλής του TVP και του πολωνικού ραδιοφώνου. Οι βουλευτές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) που έχασαν την εξουσία τον Οκτώβριο αντέδρασαν οργανώνοντας καθιστική διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της κρατικής τηλεόρασης.

Καταδίκη από Μοραβιέτσκι

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι καταδίκασε τις «παράνομες ενέργειες» της κυβέρνησης Τουσκ και ο πολιτικός σύμμαχος πρόεδρος Αντρέι Ντούντα την κατηγόρησε για «παραβίαση των συνταγματικών αρχών και του νόμου». Τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην Πολωνία. Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων βασίζονται αποκλειστικά σε αυτό για τις ειδήσεις τους, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Τα τελευταία χρόνια, οι κύριες βραδινές εκπομπές ειδήσεων του TVP και το TVP Info έγιναν μηχανή προπαγάνδας για την κυβέρνηση του PiS και ο νέος συνασπισμός, με επικεφαλής τον φιλοευρωπαϊκό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους να μετατρέψει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σε πλατφόρμα για «αξιόπιστες πληροφορίες».

Συμμετοχή Κατσίνσκι

Ο ηγέτης του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, συμμετείχε στη διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία του TVP στη Βαρσοβία όλη τη νύχτα, εγκαταλείποντας το κτίριο μετά τις 06:00 τοπική ώρα. Επέστρεψε, μαζί με δεκάδες άλλους βουλευτές του PiS την Τετάρτη, μετά την απενεργοποίηση του 24ωρου καναλιού ειδήσεων του TVP. Το TVP Info συνέχισε να μεταδίδεται στο YouTube, δείχνοντας βίντεο από μια οθόνη τηλεόρασης που εκπέμπει την έξοδο, έως ότου σταμάτησε κι αυτό.

Συμβολική αλλαγή του τίτλου

Το βράδυ της Τρίτης, το TVP Info, η 24ωρη υπηρεσία ειδήσεων, άλλαξε συμβολικά τον τίτλο του από κόκκινο σε μαύρο. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Μπαρτλομιέι Σινκέβιτς, απέλυσε τους επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου καθώς και του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων PAP.

Διορίστηκαν επίσης νέα διοικητικά συμβούλια. και μετά το ειδησεογραφικό κανάλι έσβησε εντελώς. Ο πρώην πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση ότι παραβιάζει την «υποτιθέμενη μέριμνα για το κράτος δικαίου… σε κάθε βήμα».

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους συνταξιούχους και πανηγυρίζει για τη φούσκα του Economist!

Ερωτήματα για τη βιασύνη εμπλοκής της Ελλάδας στην Ερυθρά Θάλασσα – Ο ρόλος των εφοπλιστών

Ναυάγιο Πύλος:«Κάποιος ρυμουλκούσε το σκάφος πριν ανατραπεί»

Διεθνής Τύπος: Έκκληση 150 προσωπικοτήτων σε Μακρόν – «Πρόεδρε, μην εγκρίνετε το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό»

Ξανά στο έλεος των servicers χιλιάδες δανειολήπτες μέσω κρυφής τροπολογίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter