Πώς καταγράφει ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Πώς καταγράφει ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ισραήλ-Χαμάς συμφωνούν για τους ομήρους». Οι μαχητές θα απελευθερώσουν 50 πολίτες σε αντάλλαγμα παλαιστινίων κρατουμένων και κατάπαυσης του πυρός για τέσσερις μέρες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφωνούν στην παύση του πολέμου και την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους». Μια συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων στη Γάζα για 150 Παλαιστίνιους, που βρίσκονται στη φυλακή. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το Βερολίνο παγώνει τις νέες δαπάνες καθώς το δικαστήριο εκθέτει το βάθος της κρίσης του προϋπολογισμού». Η βοήθεια ύψους 8 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία απειλείται, ενώ η διχασμένη κυβέρνηση Σολτς προσπαθεί να κλείσει μια τρύπα 60 δισ. ευρώ. Τέλος η Washington Post: «Ισραήλ και Χαμάς φτάνουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων». Τετραήμερη παύση σε αντάλλαγμα 50 ανθρώπων.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ισραήλ-Παλαιστίνη: Ενέργεια, ο άλλος στόχος του πολέμου». Η επίθεση της Χαμάς πήγε πίσω τα σχέδια για ενεργειακά έργα μέσω τον ισραηλινών λιμανιών. Για να υλοποιηθούν, πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο η Γάζα. Στη Libération διαβάζουμε: «Κατρίν Κολονά: ‘Είναι δυνατό να είσαι αλληλέγγυος με τους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστίνιους’». Η εφημερίδα φιλοξενεί την υπουργό Εξωτερικών τη στιγμή που ένα σχέδιο απελευθέρωσης είναι κοντά στην υλοποίηση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κλίμα: συναγερμός για την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης». Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τις ανεπαρκείς περιβαλλοντικές πολιτικές των κρατών που δεν αποτρέπουν την θέρμανση του πλανήτη σε απειλητικά για το περιβάλλον επίπεδα. Τέλος, η Le Figaro: «Νόμος για μετανάστευση: Ο Νταρμανέν κάνει ελιγμούς στην Εθνοσυνέλευση». Ο υπουργός Εσωτερικών προσπαθεί να συγκεντρώσει στήριξη για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το SPD ζητά θεμελιώδη μεταρρύθμιση του φρένου του χρέους». «Δεν είναι κατάλληλο για τις προκλήσεις του μέλλοντος». Συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Κριτική στον Σολτς μετά το πάγωμα του προϋπολογισμού». Οι συνέπειες της απόφασης της Καρλσρούης είναι πιο σοβαρές από τις αναμενόμενες. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να αναστείλει το φρένο χρέους το 2023. Δήλωση από τον καγκελάριο απαιτεί και το SPD. Τέλος, η Die Welt: «Η Φέζερ δεν θέλει πλέον ιμάμηδες από την Τουρκία στη Γερμανία». Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε στο Ισλαμικό Συνέδριο ότι η ανάπτυξη θα τερματιστεί. Αλλά η κριτική έρχεται, εκτιμά η εφημερίδα. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Χαντ προσφέρει φοροελαφρύνσεις για εργάτες και επιχειρήσεις». Περίπου 28 εκατομμύρια πολίτες θα επωφεληθούν από τη χαμηλότερη εθνική ασφάλιση. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Χαντ υποχωρεί στις απαιτήσεις των Τόρις για φοροελαφρύνσεις σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας». Ο υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει μέτρα στη φθινοπωρινή δήλωση αυτή την Τετάρτη. Στον Independent διαβάζουμε: «Το τελεσίγραφο του Χαντ στους ανάπηρους: δουλέψτε από το σπίτι ή χάστε τα επιδόματά σας». Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιδρούν για το μέτρο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ετοιμάζει πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και φοροελαφρύνσεις. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις τα τελευταία 50 χρόνια». Ο Χαντ υπόσχεται να στηρίξει τους επιχειρηματίες και αναμένεται να μειώσει την εθνική ασφάλιση.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ισραήλ-Χαμάς: συμφωνία για εκεχειρία και ομήρους». Θα απελευθερωθούν 50 από τους 236 συνολικά ομήρους. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Όμηροι, συμφωνία με τη Χαμάς». Εκεχειρία τεσσάρων ημερών για ανταλλαγή 50 ομήρων με 150 παλαιστίνιους. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα, 50 όμηροι για 150 κρατούμενους». Η Χαμάς συμφωνεί, θα απελευθερώνονται 10 όμηροι κάθε μέρα της εκεχειρίας. Τέλος, η Corriere della Sera: «Συμφωνία για τους ομήρους». Εκεχειρία για τέσσερις μέρες, απελευθέρωση 50 παιδιών και γυναικών.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ισραήλ και Χαμάς, κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων». Η σχέδιο συμφωνίας προβλέπει την ανταλλαγή 50 ισραηλινών κρατουμένων με 150 παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Ο Νετανιάχου στηρίζει τη συμφωνία αλλά επιμένει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Και η El Mundo: «Ο Νετανιάχου συμφωνεί σε εκεχειρία με τη Χαμάς για τέσσερις μέρες για 50 ομήρους». Καλεί την κυβέρνησή του να εγκρίνει τη συμφωνία, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες 24 ώρες.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Τα σημεία «κλειδιά» της συμφωνίας για την προσωρινή παύση πυρός – Η διαδικασία της απελευθέρωσης ομήρων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter