Προκλήσεις της Αγκυρας – ανακολουθίες της κυβέρνησης

Προκλήσεις της Αγκυρας – ανακολουθίες της κυβέρνησης
Φωτογραφια Αρχειου

Στα δύο χρόνια διακυβέρνησής της η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε την πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργητική πολιτική της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφοντας στην παραδοσιακή αντίληψη της ελληνικής Δεξιάς για τη χώρα ως «προκεχωρημένο δυτικό φυλάκιο». Στο κρίσιμο μέτωπο των ελληνοτουρκικών η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο απέτυχε να αποτρέψει την πρωτοφανή –ως προς τη διάρκειά της– αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις θαλάσσιες οικονομικές της ζώνες το περασμένο καλοκαίρι, όχι μόνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ισχυρές κυρώσεις κατά της παράνομης και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, αλλά έχασε και την ευκαιρία –μετά την εκλογή Μπάιντεν– να πιέσει την Αγκυρα για ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο για τη Χάγη.

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να εκμεταλλευτεί τη θετική αυτή συγκυρία για αναζήτηση έντιμης λύσης ή έστω την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου προσανατολισμένου σε αυτή, έβαλε χαμηλά τον πήχη, θέτοντας στο τραπέζι αποκλειστικά θέματα οικονομίας και χαμηλής πολιτικής και με μοναδικό στόχο ένα «ήσυχο» καλοκαίρι. Παραχώρησε «δωρεάν» στην Τουρκία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, χωρίς να ζητήσει δεσμεύσεις ούτε για προσφυγή στη Χάγη ούτε για την αποτροπή των επιθετικών κινήσεων.

Οπως αναμενόταν, ύστερα από ένα καλοκαίρι που δεν ήταν ούτως ή άλλως τόσο ήσυχο, η επιστροφή στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ήταν ιδιαίτερα ηχηρή και επιθετική. Μάλιστα, δεν πρόκειται μόνο για επιχείρηση εντυπώσεων που επιδιώκει απλώς να αυξήσει την πίεση στην πλευρά μας και να ικανοποιήσει το εσωτερικό ακροατήριο. Οι κινήσεις στο πεδίο, αλλά και νομικές ενέργειες όπως η κατάθεση επιστολής στον ΟΗΕ από τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, επιχειρούν τη διαμόρφωση τετελεσμένων γεγονότων «γκριζαρίσματος» της κυριαρχίας μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Η επιχείρηση αυτή διευκολύνεται από τις παλινωδίες της κυβέρνησης, η οποία με τις ανακοινώσεις υπουργών της ότι «κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι τα 6 ν.μ.» ουσιαστικά προσκάλεσε την Τουρκία να παραβιάσει την ελληνική ΑΟΖ πέραν των έξι μιλίων, δύο μόλις μήνες μετά την οριοθέτησή της με την Αίγυπτο. Στο πλαίσιο αυτό το «Ορούτς Ρέις» αλώνιζε πέρσι εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μας για μήνες. Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2021, όταν το γαλλικό πλοίο που διενεργούσε για λογαριασμό μας έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ παρενοχλήθηκε παράνομα από τουρκικό πλοίο, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωνε ότι ήταν «θέμα της γαλλικής πλευράς» να αντιδράσει και όχι της ελληνικής.

Η ιστορία επαναλήφθηκε τελευταία με νέα τουρκική παρενόχληση του γαλλικού πλοίου «Nautical Geo» ανατολικά της Κρήτης. Αυτήν τη φορά έγινε διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών, όμως για πάνω από ένα 24ωρο το υπουργείο Αμυνας απέφευγε να απαντήσει στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εάν το τουρκικό πολεμικό που παρενόχλησε το γαλλικό σκάφος εισήλθε στα εθνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας, όπως είχε γραφτεί, ανενόχλητο στα 2,5 ν.μ. από τις ακτές της Κρήτης και τη ναυτική βάση στο Κυριαμάδι. Μέχρι το τέλος δεν διευκρίνισε καν εάν υπήρχε ελληνικό πολεμικό πλοίο επιφορτισμένο να υπερασπίσει το «Nautical Geo» και να ελέγξει τις κινήσεις της τουρκικής φρεγάτας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του επιλέγουν να συσκοτίσουν την τουρκική επιθετικότητα μη λέγοντας όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Τον Οκτώβριο του 2019, όταν πραγματοποιούνταν τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έλεγαν ότι η «Τουρκία σκάβει στη λάσπη και χαλάει την εικόνα της». Στη συνέχεια υποβάθμισαν την είσοδο Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος στις Φέρες του Εβρου μιλώντας «για λίγες δεκάδες μέτρα», ενώ λίγο μετά διέψευδαν ότι υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού. Οταν πρωτομπήκε το «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τον Φεβρουάριο του 2020 οι γνωστές ανώνυμες πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι «το πήρε ο άνεμος στο FIR Αθηνών». Οταν το καλοκαίρι το ίδιο πλοίο, συνοδεία του μισού τουρκικού στόλου, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αμφισβητούσαν ότι παραβίαζε κυριαρχικά δικαιώματα, «γιατί ο θόρυβος των μηχανών δεν επιτρέπει να γίνουν ακριβείς μετρήσεις». Ο ναύαρχος Διακόπουλος εκπαραθυρώθηκε από σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας γιατί αμφισβήτησε ευθέως την προφανώς ανακριβή αυτή αφήγηση.

Συνεπώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά της αδιέξοδα και στην ομηρία του πρωθυπουργού από την ακροδεξιά πτέρυγα, επιβεβαιώνει καθημερινά όχι μόνο ότι δεν μπορεί να προωθήσει στρατηγικές λύσεις στα κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά και ότι δεν τολμά καν να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Μια διαφορετική πολιτική βασισμένη στην αλήθεια και την ενεργητική προώθηση των εθνικών συμφερόντων είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter