Πρώτη… παράσταση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Πρώτη… παράσταση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Το τηλεοπτικό «σόου» της πρώτης τετραετίας διακυβέρνησης Μητσοτάκη με τους περιβόητους «μπλε φακέλους» στους υπουργούς και μία επικοινωνιακή «πρώτη πανηγυρική εισήγηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να λάβει χώρα στο σημερινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα μηνύματα που εκπέμπουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν λόγο για «κυβέρνηση που δεν έχει περίοδο χάριτος» και που είναι έτοιμη «να συγκρουστεί με τις παθογένειες ώστε να προωθήσεις αλλαγές σε κρίσιμους τομείς».

Ουσιαστικά, διά στόματος Κυρ. Μητσοτάκη, την Τετάρτη αναμένεται να δοθεί τέλος στον «στρογγυλεμένο» και μικροπολιτικό λόγο που ο ίδιος και τα στελέχη του χρησιμοποιούσαν σε όλη τη διάρκεια της διπλής προεκλογικής εκστρατείας, υπό τον φόβο να μην «τρομάξουν» κάποια από τα ακροατήρια που μετεκλογικά μπαίνουν στο στόχαστρο. Στην μαρκίζα θα κρεμαστούν και πάλι οι υποσχέσεις για την επενδυτική βαθμίδα και «δουλειά, δουλειά, δουλειά», με στόχο την συνέχιση του κυβερνητικού έργου που σταμάτησε ελέως εκλογών, με ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα.

Άλλωστε, οι στόχοι που από την Πειραιώς βάζουν για το «γρήγορο ξεκίνημα» της κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια για παρανοήσεις. Στο στόχαστρο των συγκρούσεων βρίσκονται «με το καλημέρα» το ΕΣΥ και η κατ’ ευφημισμόν «αναμόρφωσή» του από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η «μείωση των ανισοτήτων» και ένα κράτος «πιο φιλικό στον πολίτη» που θα βρίσκεται στον υπότιτλο του νέου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Σοφίας Ζαχαράκη, σοβαρές παρεμβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, «άπλωμα» της αξιολόγησης στο Δημόσιο και «ξεχαρβάλωμα» του ΑΣΕΠ διά χειρός Νίκης Κεραμέως, καθώς και η μοιρασιά των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που συγκεντρώθηκαν στο ελεγχόμενο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, υπουργείο Οικονομικών του διδύμου Χατζηδάκη-Παπαθανάση.

Εξάλλου, τον καθορισμό των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης με… σήμα τον Σημίτη έκανε γνωστό με το πρώτο ΦΕΚ που εκδόθηκε την Τρίτη, όπου αλλάζει η σειρά τάξης των υπουργείων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, «με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (ΦΕΚ τεύχος Β΄, Αρ.Φύλλου 4162/27 Ιουνίου 2023 ) η σειρά τάξης των Υπουργείων καθορίζεται ως εξής: 1. Υπουργείο Οικονομικών, 2. Υπουργείο Εξωτερικών, 3. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 4. Υπουργείο Εσωτερικών, 5. Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, 6. Υπουργείο Υγείας, 7. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, 8. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 9. Υπουργείο Ανάπτυξης, 10. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 11. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 12. Υπουργείο Δικαιοσύνης, 13. Υπουργείο Πολιτισμού, 14. Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, 15. Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, 16. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 17. Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 18. Υπουργείο Τουρισμού, 19. Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 20. Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Η πρώτη εισήγηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο νέο υπουργικό συμβούλιο πάντως αναμένεται με ενδιαφέρον, κυρίως για το περιεχόμενο των οικονομικών νομοσχεδίων που ο ίδιος έχει προαναγγείλει και που επιμένουν να διαρρέουν κυβερνητικές πηγές. Ο ίδιος έχει ήδη διαμηνύσει πως η στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος «δεν είναι πλέον αναγκαία» ενώ έχει αφήσει εντελώς μετέωρο το ενδεχόμενο να δώσει ένα ακόμα market pass, και πάλι όμως με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να παύσουν και αυτά.

Σε ουσιαστική προαναγγελία ανακοίνωσης μέτρων προχώρησε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, που έκανε λόγο για καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, με διαρροές να μιλούν δημοσιονομικό χώρο που κινείται στο ένα δισ. ευρώ, που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Είναι όμως άγνωστο εάν θα ανακοινώσει στο υπουργικό το σύνολο των μέτρων, ή θα επιλέξει να το κάνει τμηματικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη πρόκειται να λειτουργήσουν ως αντιπερισπασμός για την κήρυξη της αντεπίθεσης με την έναρξη της νέας τετραετίας. Όπως έχει ο ίδιος και στελέχη του προαναγγείλει, σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων από την Υγεία και την Παιδεία μέχρι το Δημόσιο και τις Επενδύσεις είναι ήδη έτοιμα, και αναμένουν απλώς να βγουν από τους μπλε φακέλους που θα δοθούν στους υπουργούς, με στόχο την ψήφιση αρκετών εξ αυτών πριν την ανάπαυλα του Αυγούστου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter