Πρώτο κουδούνι με αντισηπτικό και παγούρι

Πρώτο κουδούνι με αντισηπτικό και παγούρι

Εάν και όποτε γίνει αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά, τα προαύλια δεν θα μυρίζουν λιβάνι και βασιλικό αλλά αντισηπτικό.

Πιθανόν το παγουρίνο να περιέχει και θεία κοινωνία. Γιατί αν κρίνουμε από τις πρόσφατες εξαγγελίες της κ. Κεραμέως, μόνο με τη μεσιτεία του Θεού και της Παναγίας μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία. Οι ανακοινώσεις της αναλώθηκαν στη χρήση μάσκας, ενώ το –ουσιαστικότερο όλων– μέτρο της απόστασης το ανέλαβαν τα μαθηματικά από τα Lidl. Με ύφος αποικιοκράτη που απευθύνεται σε αφελείς ιθαγενείς προσπάθησε να μας πείσει ότι ο μέσος όρος των μαθητών είναι 17 ανά τάξη. Σύμφωνα λοιπόν με την κεραμέικη αριθμητική, αν διαιρέσουμε τα 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Ελλάδας με τα 11 εκατομμύρια του πληθυσμού, κάθε κάτοικος απέχει από τον άλλον σχεδόν 110 μέτρα, απόσταση που υπερκαλύπτει τις οδηγίες των ειδικών.

Αλλά αν τα μαθηματικά της υπουργού είναι από τα Lidl, τα ελληνικά της δεν είναι από το έγκυρο λεξικό Liddell – Scott. «Πιθανή η παράταση έναρξης» είπε. Δηλαδή τα σχολεία θα ανοίγουν, θα ανοίγουν… μέχρι να πάμε στα πέναλτι; Αρκετές ασάφειες και στην προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού ειδικής αγωγής. Ο αυτόματος μεταφραστής της Google θα ήταν πολύ πιο ακριβής. Ιδιες αόριστες υποσχέσεις και για τους μόνιμους διορισμούς που «βαίνουν προς ολοκλήρωση» χωρίς κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εχουμε μια συνολική αδιαφορία για αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και νομίζουν ότι με δύο μάσκες και ένα παγουρίνο έκαναν το καθήκον τους. Καμιά χώρα δεν θα ανοίξει τα σχολεία της με περισσότερα παιδιά ανά τμήμα απ’ όσα όταν έκλεισαν, αλλά η κ. Κεραμέως φρόντισε εν μέσω πανδημίας να αυξήσει το όριο των μαθητών σε είκοσι πέντε. Ακόμη και τα ξεχωριστά διαλείμματα είναι στην πράξη ανεφάρμοστα, μια και πολλοί καθηγητές υπηρετούν σε δύο ή τρία σχολεία. Αφού εξοβέλισε τον κλάδο των καλλιτεχνικών μαθημάτων, αφού μείωσε δραστικά τις ώρες της κοινωνιολογίας για να μη γίνουν τα παιδιά αριστερά και αφού απέκλεισε 13.000 εκπαιδευτικούς από τους πίνακες προσλήψεων επειδή δεν πρόλαβαν να πληρώσουν το παράβολο των 3 ευρώ στον ΑΣΕΠ, παίζει τώρα και με την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η φαιδρότητα όμως ως πολιτική επιλογή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Αν υπήρχε ειλικρινής βούληση, το ΥΠΑΙΘ θα μπορούσε να εφαρμόσει τη διπλή βάρδια πρωί απόγευμα, να επιτάξει αχρησιμοποίητα κτίρια, να κάνει υποχρεωτικά τεστ και φυσικά να προχωρήσει σε προσλήψεις. Ξεστόμισε δε και το αμίμητο ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει κρούσμα, θα κλείνει το τμήμα και όχι το σχολείο, λες και τα παιδιά θα μένουν ακίνητα σαν αγάλματα και δεν θα κυκλοφορούν στις αίθουσες. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους γονείς αν τα παιδιά τους δεν φορούν μάσκα. Δεν έχει σημασία αν είναι οπαδοί συνωμοσιών ή απλώς ανησυχούν. Δεν μας έφταναν ο ιός, η κατάθλιψη, η κυβερνητική αναλγησία, το φάσμα της ανεργίας και της ανέχειας, έχουμε τώρα και τις απειλές Πέτσα εναντίον όποιου υπονομεύει την πανδημική ομοψυχία. Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο ο homo sapiens είναι είδος προς εξαφάνιση. Ζήτω ο homo phobicus που κατασκευάζεται με ρόπαλα, ΜΑΤ και πρόστιμα.

H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter