Público: Ναζιστικό κόμμα βοήθησε οικονομικά τον επίδοξο δολοφόνο του Σάντσεθ

Público: Ναζιστικό κόμμα βοήθησε οικονομικά τον επίδοξο δολοφόνο του Σάντσεθ

Η ισπανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Público αποκαλύπτει ότι ο φύλακας ασφαλείας και ελεύθερος σκοπευτής Μανουέλ Μουρίγιο, που καταδικάστηκε την Τρίτη από το Ανώτατο Δικαστήριο σε επτά χρόνια φυλακή για το σχέδιο δολοφονίας του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, είχε σχέσεις με το ναζιστικό κόμμα Εθνικό Ταυτοτικό Μέτωπο (Frente Nacional Identitario – FNI), το οποίο συνδέεται με ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες από όλη την Ευρώπη. Μετά την σύλληψη του Μουρίγιο, το FNI προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα για την υπεράσπιση του.

Η βοήθεια από το κόμμα

Ο 65χρονος Μουρίγιο, γιος του τελευταίου φρανκικού δημάρχου στην Καταλωνία, συνελήφθη το Σεπτέμβριο του 2018 αφού είχε απειλήσει διαδικτυακά να πυροβολήσει το Σάντσεθ για να σταματήσει την εκταφή των λειψάνων του στρατηγού Φράνκο, που σχεδίαζε η ισπανική κυβέρνηση τον καιρό εκείνο. Είχε γίνει μέλος του FNI από το Μάρτιο του 2018.

Το πλήρες όνομα του κόμματος είναι Εθνικό Ταυτοτικό Μέτωπο – Εθνικοσοσιαλιστικό Ισπανικό Εργατικό Κόμμα (FNI-PNSOE), και είναι εγγεγραμμένο επίσημα στο μητρώο της Βαρκελώνης από τον Οκτώβριο του 2017, μέσα στην ένταση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Ο επικεφαλής του είναι ένας πρώην στρατιωτικός, ο Χοσέ Αλμπέρτο Πέρεθ Μολίνα.

Μόλις το FNI-PNSOE έμαθε ότι ο Μουρίγιο είχε συλληφθεί, κυκλοφόρησε έναν λογαριασμό Pay-Pal στις 8 Νοεμβρίου 2018 για τη συλλογή οικονομικής βοήθειας για τον ελεύθερο σκοπευτή. Ο ίδιος ο αρχηγός του FNI διαχειρίστηκε τη νομική συνδρομή για τον φύλακα, παρά το γεγονός ότι ο Μουρίγιο ήταν ήδη στη φυλακή και τον βοηθούσε άλλος δικηγόρος.

Στην κατ’ οίκον έρευνα που διενεργήθηκε την ημέρα της σύλληψής του, βρέθηκαν 16 κοντά και μακρύκανα πυροβόλα όπλα, όπως κυνηγετικό όπλο με πριονισμένες κάννες και κοντάκι και τέσσερα τυφέκια εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας, με τηλεσκοπικά σκοπευτικά, ικανά να χτυπήσουν στόχο 1.000 ή έως 1.500 μέτρα μακριά, καθώς και πολλά πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων και εκρηκτικά. Στην έρευνα του ιδιωτικού του αυτοκινήτου, η αντιτρομοκρατική βρήκε άλλα δύο πιστόλια, το ένα μεταποιημένο και παράνομο.

Σχέσεις του FNI με ακροδεξιές οργανώσεις

Ανάμεσα στα μέλη και τις «αδερφές οργανώσεις» του FNI-PNSOE είναι παραστρατιωτικές ομάδες από την Ιταλία, την Πολωνία και την Ουκρανία, που κατά καιρούς έχουν περάσει από την Καταλωνία και τη Μαδρίτη για συναντήσεις της λεγόμενης Μαύρης Διεθνούς, της άτυπης συγκέντρωσης των ακροδεξιών εθνικιστών της Ευρώπης. Στις αδερφές οργανώσεις συγκαταλέγεται  το Τάγμα Αζόφ αλλά και το ακροδεξιό Σβόμποντα. Μάλιστα, το FNI-PNSOE και το Τάγμα Αζόφ μοιράζονται το ίδιο σύμβολο στα εμβλήματά τους, το ρουνικό σύμβολο Wolfsangel.

Άλλες αδερφοποιτές οργανώσεις με το FNI-PNSOE είναι η Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, με το κόμμα Δικαιοσύνης και Τάξης (PiS) που κυβερνά στην Πολωνία, καθώς και με άλλες οργανώσεις σε Ουγγαρία, Γαλλία και Πορτογαλία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter