Πύρινες αντιδράσεις των αγροτών στη Γαλλία: Απορρίπτουν το κυβερνητικό πακέτο και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Πύρινες αντιδράσεις των αγροτών στη Γαλλία: Απορρίπτουν το κυβερνητικό πακέτο και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, του FNSEA, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, παρά τις ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος να εφαρμόσει σχέδια για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των αγροτών.

«Αυτά που ειπώθηκαν απόψε το βράδυ δεν κατευνάζουν την οργή, πρέπει να γίνουν περισσότερα», είπε ο Αρνό Ρουσό μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1. «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την κινητοποίηση», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Πύρινες αντιδράσεις των αγροτών στη Γαλλία: Τα τρακτέρ περικυκλώνουν το Παρίσι (Photos – Video)

Νωρίτερα, η γαλλική κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιό της για κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στα αγροτικά καύσιμα, την ώρα που οι αγρότες περικύκλωναν το Παρίσι και απειλούσαν να μπουν στην πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους.

Ο Ρουσό είπε ωστόσο ότι οι υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ «δεν ανταποκρίθηκαν σε όλες τις προσδοκίες μας» αν και σε ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα στο θέμα των καυσίμων «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων ήταν «μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση», κατέληξε.

Τα τρακτέρ περικυκλώνουν το Παρίσι

Σημαντικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο Παρίσι, ξεκίνησε να κλείνει σταδιακά με μπλόκα από τρακτέρ και τόνους από αγροτικά προϊόντα η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της Γαλλίας. Στόχος τους είναι να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους σχετικά με μισθούς, φορολογία και τις ρυθμίσεις για την αγροτική παραγωγή.

Οι αγρότες προχώρησαν στο μπλοκάρισμα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Παρίσι με την Λιλ και με το Βέλγιο, ενώ μπλόκα στήθηκαν σε τουλάχιστον άλλες πέντε οδικές αρτηρίες πέριξ του Παρισιού.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στη Γαλλία: Μητέρα και κόρη έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στο μπλόκο αγροτών – Στην εντατική ο πατέρας

Αντιμέτωπος με την πρώτη του μεγάλη κρίση, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους αγρότες της Γαλλίας καθώς κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην περιοχή Ωτ- Γκαρόν υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση του θα θέσει ως προτεραιότητα της να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, και δεν θα εφαρμόσει τα σχέδια που υπήρχαν για περικοπές στις αγροτικές φοροελαφρύνσεις στο ντίζελ. Επιπλέον ο Αττάλ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του θα λάβει πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνει τους Γάλλους πολίτες να αγοράζουν περισσότερα γαλλικά προϊόντα.

Η τελευταία αυτή αναφορά του Αττάλ, αποτελεί απάντηση σε έναν από τους βασικούς λόγους των κινητοποιήσεων των Γάλλων αγροτών και ιδιαίτερα του τομέα των βιολογικών-οργανικών προϊόντων, που δεν είναι άλλος από το ότι οι πωλήσεις πέφτουν κατακόρυφα. Οι αγρότες που ασχολούνται με τα οργανικά προϊόντα υποστηρίζουν ότι ο λόγος που τα προϊόντα τους δεν πουλάνε είναι πως βγαίνουν στην αγορά ακριβότερα από τα συμβατικά, γιατί δεν έχουν το ίδιο περιθώριο κέρδους.

Η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα μέσω νόμου με στόχο τη διασφάλιση δίκαιων τιμών για τους αγρότες». Σημειώνεται ότι τους προηγούμενους μήνες η τότε κυβέρνηση Μπον και ο υπουργός Λεμέρ είχαν επανειλημμένες συζητήσεις με εταιρείες- κολοσσούς του χώρου των τροφίμων όπως η Carrefour και η Danone, πιέζοντας τες να μειώσουν τις τιμές τους που τις διατήρησαν ψηλά μετά από το πληθωριστικό κύμα που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: «Η οργή των αγροτών εξαπλώνεται και στη Γαλλία – Διαμαρτυρίες στη Γερμανία ενάντια στον δεξιό εξτρεμισμό»

Διεθνής Τύπος: «Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία στα επόμενα 20 χρόνια»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter