Πύρινη λαίλαπα: Δεν γλίτωσε ούτε ο Όσιος Λουκάς του Σικελιανού

Πύρινη λαίλαπα: Δεν γλίτωσε ούτε ο Όσιος Λουκάς του Σικελιανού

Το έχουν πει Αγιά Σοφιά της Ρούμελης. Το έχει υμνήσει ο Άγγελος Σικελιανός στο ποίημα «Στ’ όσιου Λουκά το μοναστήρι».  Είναι κηρυγμένο μνημείο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Κι όμως, το Μοναστήρι του Όσιου Λουκά στη Βοιωτία κόντεψε να καεί ολοσχερώς.

Από την πύρινη λαίλαπα στη Βοιωτία παρά λίγο να γίνει στάχτη η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά, το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεταβυζαντινής περιόδου στη χώρα μας, χάρη στις άοκνες προσπάθειες επί χρόνια του αείμνηστου συντηρητή-θρύλου, καθηγητή Χαράλαμπου Μπούρα.

Το μοναστήρι που ήταν ξακουστό σε όλο το Βυζάντιο και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία μεταβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής, με τα απαράμιλλα ψηφιδωτά του, είναι σήμερα σοβαρά λαβωμένο.

«Η φωτιά έβλαψε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου της Μονής, κατέκαψε τη στέγη του εγκαταλελειμμένου κελιού του μοναχού Ιωάσαφ, του 19ου αιώνα, στη νοτιοανατολική πτέρυγας της Μονής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτηρίου», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού.

Αναφέρει όμως επίσης ότι η Μονή «έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία που μελετά η κοινή ομάδα εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την επιστημονική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών». Και συνεχίζει ότι «στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε μελέτη πυρόσβεσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ελέγχθηκε αρμοδίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επικαιροποιήθηκε και επίκειται η εισαγωγή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;   Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος δήλωσε ότι «θα μπορούσαν να είναι χειρότερα τα πράγματα».  Σίγουρα,  εφόσον η μελέτη πυρόσβεσης επικαιροποιήθηκε αλλά ακόμα δεν έχει περάσει από το ΚΑΣ!  Στην κρυπτική μέσα στην υποτιθέμενη σαφήνειά της ανακοίνωση φαίνεται ξεκάθαρα, ακόμα μια φορά, η αδυναμία του επιτελικού κράτους να προστατεύσει ανθρώπους, ζωντανά και περιουσίες, όπως και τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Ας κάνουμε το σταυρό μας, λοιπόν, που γλίτωσε η παλαιότερη Μονή Παναγίας και το περίφημο Καθολικό της Μονής του Οσίου Λουκά, δύο από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα των Βαλκανίων, που οι αναστηλωτικές εργασίες τους απαίτησαν πολλά εκατομμύρια, τον επιστημονικό ζήλο και τον προσωπικό κόπο επιστημόνων που αγάπησαν στ’ αλήθεια την Ελλάδα.

Κι ας προσπαθήσουμε να μη θυμηθούμε την πυρκαγιά στις Μυκήνες το 2020. Τότε που η υπουργός μας έλεγε πάλι ότι στην Πύλη των λεόντων είχε μόνο λίγο μαύρο στο χώμα.  Και ότι πάλι καλά, η ζημιά θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη…

Διαβάστε επίσης

Βοιωτία: Κάηκε ένα κτίριο στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά (video-φωτογραφίες)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter