Ραδιουργίες σε υψηλές συχνότητες για κάλυψη στην εξεταστική

Ραδιουργίες σε υψηλές συχνότητες για κάλυψη στην εξεταστική

Ο πρωθυπουργός μηχανορραφεί ολοφάνερα ώστε να χειραγωγήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, φοβούμενος και τους βουλευτές της ΝΔ.

Η αντίστροφη μέτρηση στο ρολόι του Κυριάκου Μητσοτάκη του αφήνει όλο και λιγότερο χρόνο. Ο πρωθυπουργός θα τεθεί προ των ευθυνών του στην ολομέλεια της Βουλής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη και χιλιάδων πολιτών, με τα δακτυλικά του αποτυπώματα να βρίσκονται παντού στην υπόθεση.

Η συνειδητοποίηση του τέλους της παντοδυναμίας και του αισθήματος του άτρωτου συνδυάστηκε –όπως ήταν αναμενόμενο– με μερικές ακόμη ημέρες διακοπών, τις οποίες είναι όμως αμφίβολο κατά πόσο κατάφερε να απολαύσει. Οι αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνουν ημέρα με την ημέρα, πρόβλημα που μάλλον συμπεριλήφθηκε στις προσευχές του Κυρ. Μητσοτάκη στην Παναγία κατά την πρόσφατη εορτή της.

Όπως και να έχει, όμως, παρακάλια και ευχές δεν αρκούν για να ανατρέψουν το σκηνικό που έχει συντελεστεί και παρότι το στενό περιβάλλον του επιχειρεί να εμφανίζεται αισιόδοξο, η ψυχολογία εντός Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται στο ναδίρ, γεγονός που καταμαρτυρούν και οι πολλές απουσίες τον Δεκαπενταύγουστο εν μέσω πολλαπλής κυβερνητικής κρίσης. Ενδεικτική του ζοφερού κλίματος και η ανατροπή της απόφασης για αντικατάσταση του Γρηγόρη Δημητριάδη με τον Γιάννη Μπρατάκο στη θέση του γενικού γραμματέα πρωθυπουργού, η οποία άλλαξε εν κρυπτώ την τελευταία στιγμή δίνοντας τη θέση του στον Στέλιο Κουτνατζή, εκλεκτό της στενής οικογένειας του πρωθυπουργού.

Δακτυλικά αποτυπώματα

Ο πρωθυπουργός βαρύνεται με μια σειρά από προσωπικές αποφάσεις και μεθοδεύσεις γύρω από την ΕΥΠ, η σκιά των οποίων μοιάζει αδύνατον να φύγει από το πρόσωπό του. Ηταν εκείνος που στο πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησής του την πήρε υπό την εποπτεία του πρωθυπουργικού του γραφείου, με τη δική του πρωτοβουλία άλλαξε ο νόμος για να «κουμπώσει» ο Παναγιώτης Κοντολέων στη θέση του επικεφαλής της, η απόρρητη πρωθυπουργική απόφασή του έβαλε τα θεμέλια στo απολύτως αδιαφανές Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) εντός της ΕΥΠ, ενώ φαρδιά πλατιά η υπογραφή του απαγόρευσε στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη να ενημερωθεί εάν παρακολουθήθηκε –όπως και σε κάθε άλλον πολίτη– και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και μόλις κατάλαβε ότι ο κλοιός στενεύει.

Στην πεπατημένη των μεθοδεύσεων στις οποίες επιδόθηκε κυριολεκτικά από την πρώτη ημέρα της θητείας του αναφορικά και με τον έλεγχο της ΕΥΠ κινήθηκε και με το ξέσπασμα του σκανδάλου ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και αν τα παραπάνω έγιναν μέσα σε διάστημα τριών ετών, μακριά από τα βλέμματα των πολιτών και εκμεταλλευόμενος τις αλλεπάλληλες κρίσεις που σκίαζαν την επικαιρότητα, σήμερα δεν διστάζει να μηχανορραφεί ακόμη και με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, σχεδόν υπό το φως του ήλιου.

Κοινοβουλευτικό βιλαέτι

Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έκτακτο άνοιγμα της Βουλής έγινε μεν αμέσως δεκτό, όμως ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας φρόντισε να δώσει στον Κυρ. Μητσοτάκη δύο και πλέον εβδομάδες «χαλάρωσης», στέλνοντας την επαναλειτουργία της στις 22 Αυγούστου και την ολομέλεια για την έκτακτη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ακόμη αργότερα. Και οι μεθοδεύσεις δεν σταματούν εδώ.

Ακόμη πιο προκλητική είναι η χειραγώγηση των διαδικασιών για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την έκτακτη συνεδρίαση της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου εξαιτίας της κρισιμότητας της υπόθεσης των υποκλοπών. Κυβέρνηση και πρόεδρος της Βουλής όχι μόνο αγνόησαν το αίτημα, αλλά σκοπεύουν να μεταθέσουν την πρώτη συνεδρίασή της μετά και τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στην ολομέλεια, παίζοντας ακόμη περισσότερο με τον χρόνο.

Αυτό γιατί, με βάση τις προσκλήσεις που έχει ήδη γνωστοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ, πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, πρώην γενικός γραμματέας πρωθυπουργού και εισαγγελέας ΕΥΠ), είναι προφανές ότι εάν η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προηγηθεί της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αναμφίβολα στριμωγμένος. Γι’ αυτό επιθυμεί διακαώς να προηγηθεί η ολομέλεια πριν από την παράθεση στοιχείων της υπόθεσης, ώστε με σχετική ευκολία να ρίξει το προπέτασμα καπνού για τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως φέρεται να επιθυμεί.

Σημειώνεται πάντως πως παρότι οι κυβερνητικές διαρροές βάζουν στο τραπέζι ακόμη και την περίοδο διακυβέρνησης του 2012-14, οι απειλές που εκτοξεύονται εγκυμονούν τον κίνδυνο να στρέψουν την κάννη στα πόδια του Κυρ. Μητσοτάκη. Όσο αφελής κι αν είναι κάποιος, δύσκολα βάζει απέναντί του ταυτόχρονα Αντώνη Σαμαρά, Νίκο Δένδια και Βαγγέλη Βενιζέλο.

Το αλισβερίσι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποτελεί ακόμη ένα φάντασμα που πλανάται επάνω από την αυλή του Κυρ. Μητσοτάκη. Μια επιτροπή της Βουλής με σταθερή σύνθεση από το ξεκίνημα της κοινοβουλευτικής περιόδου, για μια υπόθεση που ήδη ο διεθνής Τύπος και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα έχουν ρίξει τα φώτα τους επάνω της. ‘Αλλωστε το ρεπορτάζ του Documento της περασμένης εβδομάδας για το βάρος που ρίχνει το Μέγαρο Μαξίμου στα «γαλάζια» στελέχη της επιτροπής επιβεβαιώθηκε με τον πιο απόλυτο τρόπο.

Αλέκτωρ μπορεί να μη λάλησε, όμως… κελάηδησαν οι παπαγάλοι του πρωθυπουργικού γραφείου, διαψεύδοντας –δήθεν– τις φήμες για σκέψεις αντικατάστασης του Ανδρέα Κουτσούμπα, της Ολγας Κεφαλογιάννη και του Κώστα Τζαβάρα. Η «διάψευση» όμως συνοδεύτηκε από μια χυδαία κυβερνητική σκιά που επιχειρήθηκε να πέσει επάνω τους αναφορικά με την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους στην επιτροπή.

Η απάντηση της κ. Κεφαλογιάννη αποτέλεσε ηχηρό χαστούκι στην παραφιλολογία που καλλιεργήθηκε, αφού απέκρουσε τη λάσπη για τις παρουσίες της στην επιτροπή ακόμη και στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης της, με την αναφορά της στην «κρισιμότητα» των στιγμών να αποβαίνει εκκωφαντική. Για τον Κ. Τζαβάρα η χυδαιότητα ξεπέρασε τα όρια, αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο βουλευτής Ηλείας έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον έχει εμποδίσει να ασκήσει τα καθήκοντά του, το οποίο απέκρυψαν συνειδητά οι κυβερνητικές πένες.

Οι δύο, μαζί με τον Ανδρ. Κουτσούμπα, έχουν στείλει τα μηνύματά τους ότι θα πρέπει να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ πηγές τούς αποδίδουν το γνωστό μότο «μέχρι τέλους». Για τη δε Ολγα Κεφαλογιάννη, εκτός της αποστασιοποίησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα πρέπει να σημειωθεί πως η πολυαναμενόμενη ομιλία του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού έχει την υπογραφή της, αφού πρόκειται για το πολιτικό μνημόσυνο των δέκα χρόνων από τον θάνατο του πατέρα της Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Πρόθυμοι, απρόθυμοι και ανήμποροι

Τα «γαλάζια» μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι δέκα, σε σύνολο 19. Ο αριθμός εκείνων που κινούνται στη στενή σφαίρα επιρροής του Κυρ. Μητσοτάκη είναι εξόχως μικρός, προκαλώντας ανασφάλεια στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία θα αυξήσει τις πιέσεις για τον έλεγχό τους.

Τέτοιο στέλεχος είναι ο Αθανάσιος Μπούρας, σφιχτά δεμένος με το σύστημα της οικογένειας από την περίοδο του πατρός Μητσοτάκη, με την απώλεια στηριγμάτων στην εκλογική του περιφέρεια να τον μετατρέπει σε έρμαιο. Αντίστοιχο και το προφίλ του Σταύρου Κελέτση, που έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του ως πρόεδρος στην προανακριτική για τις τηλεοπτικές άδειες και την παραπομπή του Νίκου Παππά στο ειδικό δικαστήριο.

Βάσει της διαδρομής του, πρόθυμος εμφανίζεται και ο Γιάννης Τραγάκης. Ο βουλευτής της Β΄ Πειραιά έχει αυξημένο κομματικό βάρος χάρη στα μυστικά και ντοκουμέντα που κρατά, αφού όπου υπάρχει παραταξιακή σκιά ο ίδιος βρίσκεται στις παρυφές της. Ο παλαιότερος κοινοβουλευτικός έχει στα σκαριά τη γονική παροχή της έδρας που επιθυμεί να κάνει στον υιό του, Παναγιώτη, με τον ανταγωνισμό στην περιφέρειά του να ενισχύει τους δεσμούς του με τον μητσοτακικό χώρο. Δεδομένου πάντως ότι αυτή είναι η τελευταία του θητεία, αντιλαμβάνεται και ο ίδιος πως η σημερινή συγκυρία θα κρίνει εν πολλοίς την υστεροφημία του.

Στο μεταίχμιο θα μπορούσε να τοποθετήσει κάποιος τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, πάλαι ποτέ υπουργό του Κ. Καραμανλή. Ο ακρίτας βουλευτής έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή από το πλευρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην κούρσα εκλογής μέχρι το σαλόνι της Ντόρας Μπακογιάννη στα Χανιά την περασμένη άνοιξη. Η αιτία της σύγκλισης βρίσκεται στα κοινά συμφέροντα στη δύσκολη εκλογική περιφέρεια της Θράκης, όμως γνωρίζοντες μεταφέρουν ότι τελικά θα επικρατήσει η αξιοπρέπειά του και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ο άλλοτε διευθυντής του γραφείου Τύπου του Κ. Καραμανλή Γιάννης Ανδριανός μαζί με τον Γιάννη Λαμπρόπουλο αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις, με κοινό το ένστικτο επιβίωσης και το προσωπικό συμφέρον. Ο πρώτος προέρχεται από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και είναι γεμάτος αγωνία για την επανεκλογή του. Ο δεύτερος, φανατικός πολέμιος του Αντ. Σαμαρά στα πάτρια εδάφη της Μεσσηνίας, δύσκολα θα πάρει κάποια αρνητική πρωτοβουλία, ειδικά τη στιγμή που προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη. Η ανεμοδούρα τους πάντως θα δείξει πού θα κινηθούν.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Σαμαρά Κώστας Καραγκούνης. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με πατέρα «πρωτοπαλίκαρο» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία ικανοποιώντας πλήθος «αιτημάτων», με την επανεκλογή να βρίσκεται και στις δικές του προτεραιότητες. Είναι ο μόνος από την επιτροπή που έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε δημόσια δήλωση πίστης στον Κυρ. Μητσοτάκη. Το γεγονός ωστόσο ότι στην περιφέρειά του έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός με ευθύνη του πρωθυπουργού μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές.

Λυτά τα κομματικά ποιμενικά

Χαρακτηριστική της κατάστασης στο εσωτερικό της ΝΔ είναι η τεράστια ένδεια υποστηρικτικών φωνών στο πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη δύο εβδομάδες μετά το διάγγελμα της «άγνοιας». Ο πρωθυπουργός έχει ακούσει ελάχιστους υπουργούς –και μάλιστα όχι και πολύ έμπιστους– να υπερασπίζονται τη γραμμή του, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Αδωνης Γεωργιάδης και η Σοφία Βούλτεψη, ακόμη λιγότερους βουλευτές, όπως ο μητσοτακικός Δημήτρης Μαρκόπουλος, λίγες κομματικές πένες και τους δύο διορισμένους κομματικούς επιτετραμμένους της γραμματείας και του γραφείου Τύπου των «γαλάζιων».

Ειδικά οι δύο τελευταίοι, Παύλος Μαρινάκης και Νίκος Ρωμανός, παιδιά και τα δύο του «μητσοτακικού σωλήνα», διαγκωνίζονται με διπλή στόχευση. Αφενός για την εκλογή τους, αφετέρου για τη σύγκλιση με το «μέτωπο» Κρανιδιώτη – Τζήμερου, που τόσο στον Εβρο όσο και στην υπόθεση Ανδρουλάκη έδρασε ως ξεκάθαρος υπερασπιστής της κυβέρνησης. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση αναπαράγοντας ακόμη και χυδαία δημοσιεύματα με φρασεολογία πεζοδρομίου, με τα τρολ των κοινωνικών δικτύων να τους ακολουθούν στυγνά, δίνοντας μια πρόγευση για την τοξικότητα που έπεται.

Κομματική και μάλιστα με παλαιοκομματικούς όρους θα είναι –με δεδομένα τα παραπάνω– και η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς η ανάγνωση του Μεγάρου Μαξίμου λέει ότι η στροφή στην οικονομία θα τον ευνοήσει. Επί παραδείγματι, το στεγαστικό πρόγραμμα που ο ίδιος μετέθεσε πριν από λίγους μήνες για τη δεύτερη θητεία του, τώρα προαναγγέλλεται από το περιβάλλον του ως ένα από τα πολυαναμενόμενα.

Έτσι, «κλέβοντας» όσο περισσότερο μπορεί από τα κοινωνικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Κυρ. Μητσοτάκης σκοπεύει να εμφανιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου υποσχόμενος γη και ύδωρ στον κόσμο για την πολιτική του επιβίωση. Το κατά πόσο αυτό αρκεί μένει να φανεί. Όπως και το σε τι κατάσταση θα βρίσκεται στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν θα ανηφορίσει στη βόρεια Ελλάδα για τη ΔΕΘ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter