Reuters: H EE γυρίζει την πλάτη σε 300 εκατ. δόσεις εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson

Reuters: H EE γυρίζει την πλάτη σε 300 εκατ. δόσεις εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson

H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αγοράσει τις επιπλέον 300 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Covid-19 της AstraZeneca και της Johnson & Johnson που έχει εξασφαλίσει ως επιλογές βάσει υφιστάμενων συμβάσεων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η απόφαση είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από την AstraZeneca εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων, αφού η εταιρεία μείωσε τους στόχους παράδοσης λόγω προβλημάτων στην παραγωγή.

Παράλληλα η ΕΕ δείχνει να γυρίζει την πλάτη στην τεχνολογία ιικού φορέα που χρησιμοποιούν τα δύο εμβόλια, τα οποία πιθανώς συνδέονται με σπάνια αλλά σοβαρή διαταραχή της πήξης του αίματος.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακοβιομηχανίες, δήλωσε πως η ΕΕ αισιοδοξεί ότι το κενό θα καλυφθεί με εμβόλια άλλων εταιρειών, κυρίως αυτό της Pfizer. Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% των ενηλίκων στην Ένωση.

Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι ξεκινά συνομιλίες με τη Pfizer και τη γερμανική BioNtech που ανέπτυξε το εμβόλιο για την αγορά έως και 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων μέχρι το 2023, καθώς προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επαναληπτικές δόσεις για την αντιμετώπιση νέων στελεχών του κορονοϊού.

Η ΕΕ έχει συνάψει συμβόλαιο με την αμερικανική J&J για 400 εκατομμύρια δόσεις αλλά μέχρι σήμερα έχει παραγγείλει μόνο 200 εκατομμύρια, ενώ το συμβόλαιο με την AstraZeneca καλύπτει έως και 400 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες μόνο οι 300 εκατομμύρια έχουν αγοραστεί.

Η Κομισιόν, η J&J και η AstraΖeneca αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter