Ρωσία: Καμπανάκι για Κύπρο οι δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα

Ρωσία: Καμπανάκι για Κύπρο οι δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα

Και «Βόρεια Κύπρο» είπε το ψευδοκράτος και ανακοίνωσε ότι η Ρωσία παρέχει επισήμως πλέον προξενικές υπηρεσίες σε Ρώσους πολίτες στα κατεχόμενα.

Η ενημέρωση από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, που έγινε την Πέμπτη, ήρθε να προβληματίσει για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Η ανακοίνωση αυτή κάνει ξεκάθαρη την αλλαγή στάσης της Ρωσίας στο θέμα της Κύπρου και καταδεικνύει την ανοιχτή πλέον συμπόρευση της με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία συμπόρευση όπως καταγράφεται και από τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να γίνει πολύ… αποτελεσματική.

Συγκεκριμένα η κυρία Ζαχάροβα, σε σχετική ερώτηση που της ζητούσε να σχολιάσει δηλώσεις για το θέμα των προξενικών υπηρεσιών που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο Ερσίν Τατάρ, αλλά και τις πληροφορίες πως το ζήτημα απασχόλησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη συνομιλία τους, απάντησε: «Σε ό,τι αφορά το καθεστώς και τη μορφή, όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Σε ό,τι αφορά τις προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η ανάγκη της προξενικής εξυπηρέτησης έχει προ πολλού ωριμάσει. Θα έλεγα ότι είναι «υπερώριμη». Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της παροχής στους πολίτες μας του απαραίτητου φάσματος υπηρεσιών, απεστάλη τακτική προξενική αντιπροσωπεία στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους».

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ανέφερε: «Για την υποδοχή αιτημάτων εργάστηκαν δύο κινητές μεταφερόμενες μονάδες, οι οποίες είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν αιτήσεις για την έκδοση διαβατηρίων νέας γενιάς. Έγιναν δεκτές περισσότερες από 70 αιτήσεις πολιτών. Δεκαπέντε διαβατήρια εκδόθηκαν σε ανήλικους πολίτες. Έγινε επίσης δεκτός μεγάλος αριθμός αιτήσεων για την απόκτηση της ρωσικής ιθαγένειας από παιδιά. Επίσης, ομάδες προξενικών υπαλλήλων επισκέφθηκαν κατ’ οίκον πολίτες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν για λόγους υγείας. Η εργασία αυτή θα συνεχιστεί. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων, που έχουν ήδη λάβει προξενικές υπηρεσίες στην (σσ: κατεχόμενη) βόρεια Λευκωσία ή έχουν εγγραφεί γι’ αυτές πλησιάζει τα 1.000. Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Η επόμενη προξενική αποστολή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter